Ambulance drone


 • Ingmar
  Beginner
  Ingmar op 20 November 2014 · 10:39
  Drones komen we ook op dit forum al tegen om camera's te dragen, maar er zijn ook andere toepassingen in ontwikkeling:  Ik heb afgelopen week een lezing gezien van Alec, de toepassing welke in de video gedemonstreerd wordt is wellicht minder ver weg dan je denkt. Grootste obstakel op dit moment is wetgeving. Om die reden kon hij geen demonstratie geven omdat de drone in Brussel ligt.
  Interessant voor ons is dat zijn eerste focus bij zijn afstudeerproject (hij is met en 10 afgestudeerd op de TU, best bijzonder!) vooral lag bij bergredding. Bij de TU zijn ze al bezig met een drone op steroïde die snelheden van 250 km/h moet kunnen halen. De response tijd wordt daardoor natuurlijk steeds interessanter.
  Natuurlijk is het geen vervanging van de kameradenredding en zal je bij slecht weer toch vooral op je zelf zijn aangewezen, maar schrik niet als je over een paar jaar een drone boven je hoofd hebt zweven vlak nadat je de bergredding hebt gebeld!
  Overigens, om toch een beetje het gras voor Menno's voeten te maaien, is de reanimatie in het filmpje om meer dan één reden niet realistisch.
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 20 November 2014 · 11:27
  @MennoBoermans, ken je deze al?
  Interessante gedachte dat je een AED zo het terrein in kunt vliegen.
  May the powder be with you.
 • MennoBoermans
  Tourist
  MennoBoermans op 20 November 2014 · 13:45
  ik zeg niets...
  Poeder, Kiekjes en Pleisters
 • MennoBoermans
  Tourist
  MennoBoermans op 20 November 2014 · 14:02
  ok vooruit omdat jullie zo aandringen, toch nog my two cents:

  Een AED is alleen nuttig als de eerdere schakels in de keten van overleving ook in tact zijn.
  Dat wil zeggen: alleen als DIRECT een hartstilstand wordt ontdekt, DIRECT wordt begonnen met hartmassage (en evt beademing) kan een AED een toegevoegde waarde hebben. In het filmpje wordt de vriendelijke dame geadviseerd om de borst te ontbloten (die van het slachtoffer) en vervolgens gebeurt er niets! In plaats van te beginnen met High Quality CPR (hartmassage 100 x per minuut, 5-6 cm diep en full recoil) wordt ze gevraagd om naar buiten te gaan om de drone op te wachten! Als ze met dat wonderlijke vliegapparaat bij de patiënt terugkomt, hoeft ze eigenlijk al niets meer te doen. Afgezien dan van de lijkschouwer bellen.

  Mijn visie: stop al het geld dat in de ontwikkeling gaat zitten van dit soort gadgets in goed reanimatie-onderwijs. Zorg dat iedereen in NL weet wat hij/zij moet doen als iemand in elkaar zakt, en zich bewust is van de eerste handelingen die gedaan moeten worden. Bovendien: AED's hangen al overal, dus dat is het probleem helemaal niet.

  Even kort doort de bocht: de ambu-drone levert een oplossing voor een probleem dat er niet is en veroorzaakt daardoor een levensgevaarlijke kronkel in het bewustzijn van de bevolking.

  Dus iedereen die zich in deze materie interesseert: boek vandaag nog je reanimatie cursus!
  https://www.hartstichting.nl/doe-mee/leer-reanimeren...

  Poeder, Kiekjes en Pleisters
 • evan
  Advanced
  evan op 20 November 2014 · 14:23
 • Mitchel.
  Expert
  Mitchel. op 20 November 2014 · 14:34
  Dit meen je niet... ze wordt geadviseerd om naar buiten te gaan...


  @MennoBoermans
  Mooie woorden!!
  Skiing is Freedom!
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 20 November 2014 · 14:41

  Mijn visie: stop al het geld dat in de ontwikkeling gaat zitten van dit soort gadgets in goed reanimatie-onderwijs. Zorg dat iedereen in NL weet wat hij/zij moet doen als iemand in elkaar zakt, en zich bewust is van de eerste handelingen die gedaan moeten worden. Bovendien: AED hangen al overal, dus dat is het probleem helemaal niet.
  Even kort doort de bocht: de ambu-drone levert een oplossing voor een probleem dat er niet is en veroorzaakt daardoor een levensgevaarlijke kronkel in het bewustzijn van de bevolking.
  [/post]


  Iets zegt me dat de maker niet met een 10 bij jou zou zijn afgestudeerd 😉
  Maar mocht de drone direct naast de vrouw kunnen landen, dan zou het het toch wel kunnen helpen? Zeker omdat (zoals je meldde afgelopen vrijdag op de Masterclass) heel wat AED's in Nederland achter slot en grendel zitten..
  May the powder be with you.
 • EmileHendrix
  Advanced
  EmileHendrix op 20 November 2014 · 14:45
  I know, een drone lost morgen niet direct alle bestaande en niet bestaande problemen voor ons op...
  Maar toch zie ik wel mogelijkheden. Die zie je dan wel niet perfect volgens 't boekje in dat kekke 3-minuten filmpje, maar toch... Dan kan je je nog af vragen hoeveel geld zoiets kost en of je dat op een andere manier niet beter kan besteden. Geen idee. Vast wel. (Meer onderwijs meer beter!)

  Maar met een instelling a-la 'houdoe en bedankt' had er jaren geleden ook niemand zijn best gedaan op de ontwikkeling van een pieper.

  Kort samengevat: Zelf zou ik zou 't kind niet direct met het badwater buiten gooien. Wie weet hoe we er over tien jaar tegen aan kijken...
  Een kleine fantasie kan groter zijn dan de wereld.
 • MennoBoermans
  Tourist
  MennoBoermans op 20 November 2014 · 14:52
  @EmileHendrix: mee eens. We moeten altijd blijven kijken naar verbetering. Maar, Treat firts what kills first 😃

  @meteomorris: klopt, in NL hangen (hingen) veel AED's achter slot en grendel. Dat dat nodig is (ik betwijfel het) is misschien een ander probleem dat eerst opgelost moet worden...
  Poeder, Kiekjes en Pleisters
 • Flant
  Beginner
  Flant op 20 November 2014 · 15:53
  In het filmpje wordt duidelijk een potje gemaakt van de reanimatie. En ik verwacht ook niet veel nuttigs van een AED in de sneeuw, tenzij het gaat om een primair cardiaal probleem. De ontwikkeling is wel aardig. Wellicht heeft het ding in de toekomst een rol bij het opsporen van lawineslachtoffers. Bijvoorbeeld met het inbouwen van een pieper of warmtecamera.

  Dan nog een graafarmpje 😃 eraan en een zuurstoffles erbij, wordt het misschien wel wat.
 • Jorissimo
  Beginner
  Jorissimo op 21 November 2014 · 00:15
  Natuurlijk is het promotiefilmpje van deze technicus/TU Delft medisch niet correct; het gaat hen immers om de techniek. (Eens dat ze dat best even beter hadden kunnen uitzoeken)

  Hierboven lijkt echter de indruk te ontstaan dat AED's in het algemeen niet zo belangrijk zijn. Hoe meer mensen Basic Life Support (reanimeren) beheersen hoe beter. Helemaal eens dat zonder snelle en goede reanimatie elke andere behandeling te laat komt.
  Het is wel belangrijk om te beseffen dat 40-45% van de cardiac arrests een schokbaar ritme heeft (bijvoorbeeld VF) en hoe eerder die schok gegeven wordt hoe beter de overlevingskans. Bij goede reanimatie ėn snelle schok nemen die kansen soms zelfs toe tot 50%. Hoewel er steeds meer AED's in de openbare ruimte hangen zijn er genoeg plekken te verzinnen waar je die drone-AED graag zou zien komen als je iemand aan het reanimeren bent. Zeker in de minder bewoonde gebieden is die AED beschikbaarheid helemaal niet zo groot. Bedenk trouwens ook dat die AED's het reanimatieproces door burgers begeleiden door de tijd bij te houden en het hartritme blijven controleren (kan nl altijd alsnog schokbaar worden).

  In de sneeuw / lawinesituaties die wij als freeriders bedenken heeft die AED inderdaad niet direct meerwaarde omdat het niet om een primair cardiale oorzaak gaat maar om zuurstoftekort (asphyxie) en een schokbaarritme dus niet zo te verwachten is.

  Menno heeft m.i. dus gelijk dat hoe meer reanimatiescholing hoe beter maar die AED's kunnen zeker helpen (al dan niet als drone).

  Die drone techniek zal in de toekomst denk ik nuttig blijken. Combineer de steeds kleinere drones met kleinere camera, infrarood, pieper en AED en je krijgt toch iets dat kan hėlpen toch?  (Bron: Arrest-onderzoek Nederlandse Hartstichting.)
 • MennoBoermans
  Tourist
  MennoBoermans op 21 November 2014 · 07:02
  @Jorissimo: helemaal mee eens.

  en dan nog dit: Zodra er mogelijk een drone in de lucht is, zal elke heli-piloot ver weg blijven van die locatie. Dat wordt dus kiezen: of een drone ter plekke bij een lawine-ongeval, of een heli met redders, honden en medici...
  Poeder, Kiekjes en Pleisters
 • Opa
  Advanced
  Opa op 21 November 2014 · 08:20
  Nog meer Nederlandse drones (voor lawines): op 5'45"
  http://www.npo.nl/nos-op-3/28-10-2014/POW_00723289
  Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
 • ronplanken
  Beginner
  ronplanken op 21 November 2014 · 11:56
  Kreeg van een patiënt een busje "medische" zuurstof, go X , licht om mee te nemen niet veel ruimte. Genoeg voor 40 ademteugen volgens de verpakking.
  @flant ipv op de drone in je tas
  Mogelijk handig om tot een snellere o2 verzadiging te komen in het lichaam wanneer gewenst?
  http://www.goxpower.nl/
  Even the silver surfer rocks on pow

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro