Woensdag Safetydag.... het lawinebericht


Von meteomorris an 14 Januar 2009 · 8

[b]Safety? Gewoon doen![/b]

[flickr-photo:id=3195235570,size=s]

Noteer maar alvast in je agenda. Woensdag is safetydag op wePowder. Lawineberichten, safetygear, informatie over cursussen, achtergrondinfo, recensies van boeken, produktontwikkelingen.... Noem het en het komt aan de orde. Heb je een vraag, stel hem en we gaan op zoek naar een antwoord. Natuurlijk kun je met je vragen ook terecht op de [url=http://www.wepowder.nl/phpBB3/viewforum.php?f=5]Safety pagina van het forum[/url]. Op wePowder zitten veel rijders die al menig cursus gevolgd hebben en heel wat uurtjes in de backcountry hebben doorgebracht.

Iedere week dus wat nieuws, maar daarnaast ook iedere week datgene wat de start van je freeridedag is/zou kunnen zijn/zou moeten zijn; het lawinebericht. Afwisselend behandelen we de Franse, Italiaanse, Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse lawineberichten. Maar we trappen af met het Oostenrijkse. Of om preciezer te zijn; met het lawinebericht van Tirol.

[b]Lawineberichten in Oostenrijk[/b]

In Oostenrijk heeft iedere [i]'Land'[/i] zijn eigen lawinedienst. Iedere dag stelt een groep van gespecialiseerde medewerkers het lawinebericht op voor de regio waarvoor men werkzaam is. Het geeft een verwachting van het lawinegevaar de komende 24 uur en bevat een scala aan gegevens, zoals de opbouw van de sneeuw, de weersverwachting, de hoeveelheid verse sneeuw de afgelopen dag(en), de gevarenzones etc. Niet geheel onbelangrijk noemen ze ook een getal op een schaal van 1 tot 5. De betekenis van deze getallen kun je [url=http://www.slf.ch/lawineninfo/zusatzinfos/lawinenskala-europa/index\_DE]HIER[/url] teruglezen. Voor de Nederlandse versie klik je [url=http://www.wepowder.nl/downloads/lawinegevaar.pdf]HIER[/url].

Met het lawinebericht heb je kortom een aardig beeld van de sneeuw- en weercondities om je de dag te starten. Je hebt een globaal beeld van de onzichtbare risico's voor die dag en met de juiste kennis kun je je freerideroutes aanpassen zodat je de risico's beperkt.

Maar waar vind je een dergelijk lawinebericht? In sommige resorts bij het lawine-checkpoint bij de lift. Gelukkig bieden steeds meer gebieden deze service. Toch zijn er ook nog heel veel gebieden waar je je rot zoekt naar deze informatie. Geen nood. Ga naar je [url=http://www.wepowder.nl/mepowder]mePowder pagina[/url] en je hebt toegang tot het meest actuele lawinebericht voor jouw bestemming.

[b]Lawineberichten; een kwestie van vaak lezen[/b]

De afgelopen maanden heb ik hier en daar lezingen gegeven over het zoeken en rijden van verse sneeuw. Al die keren heb ik de vraag gesteld wie er altijd het lawinebericht leest voordat die dag de eerste sporen worden getrokken. Een veel gehoorde klacht die ik toen hoorde was; waar vind ik een lawinebericht? Maar ook; wat staat er nu precies in en wat moet ik ermee? De eerste klacht is met [url=http://www.wepowder.nl/mepowder]mePowder[/url] verholpen en we gaan het je straks nog makkelijker maken. De tweede klacht gaan we hier wekelijks behandelen. Voor een lawinebericht geldt; oefening baart kunst. Veel lezen, interpreteren en vragen stellen kortom, zodat je steeds beter in staat bent aan de hand van het dagelijkse bericht minder risicovolle routes te kiezen. Dat wil ik doen door wekelijks een vraag aan jou te stellen. Ieder antwoord is goed. Maar het wil niet zeggen dat het direct het juiste antwoord is ;-). Ik wil maar zeggen, fouten maken mag. Help elkaar met het oplossen van de vragen en je zult zien; allemaal worden we weer een beetje slimmer.

[flickr-photo:id=3195490065,size=m]

Vandaag dus het lawinebericht van Tirol. Tip; onthoud alvast dat in Oostenrijk iedere ochtend er een vers lawinebericht verschijnt. Tijdstip van lancering zo rond 7.30 uur. Dit geldt voor alle [i]Lander[/i] in Oostenrijk. Waarom is dit goed om te onthouden? Omdat je de komende weken zult leren dat de frequentie en het tijdstip van lancering per land verschilt. Om het lawinebericht goed te kunnen lezen, klik dan even [url=http://www.flickr.com/photos/versesneeuw/3195490065/sizes/o/]HIER[/url].

[b]Het lawinebericht, lekker oefenen[/b]

Dan de opdracht. In de [url=http://www.wepowder.nl/gids]wePowder guide[/url] staat op pagina 84 een beschrijving van een route. Mijn vragen zijn; kun je deze route doen gegeven het lawinebericht van vandaag en zo ja waarom, zo nee waarom niet? Als je de route gaat doen, welke specifieke risico's beschrijft het lawinebericht? Wat valt je nog meer op aan het bericht?

Tip 1: het lawinebericht bevat soms specialistische woorden. De betekenis daarvan kun je terugvinden in deze [url=http://waarchiv.slf.ch/index.php?id=118]Lexikon[/url]. Schroom ook niet om je vragen te stellen!

Tip 2: Niet van toepassing op deze opdracht. Maar omdat een lawinebericht een verwachting is, kan de werkelijkheid net wat anders uitpakken. Aanvullende kennis is dus handig en een goede cursus helpt je daarbij. Een lawinebericht is altijd gebaseerd op gegevens uit het verleden. Het wil er dus wel eens naast zitten. Soms een beetje, soms vrij veel.

Kommentare


 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 14 Januar 2009 · 11:47
  Vraagje over de EHBO-kit, naast pieper, sonde en schep sleep ik al zoveel de berg op (dikke camera). Wat moet er minimaal in mijn EHBO-kit zitten?
 • op 14 Januar 2009 · 13:06
  Flesje Rum....... voor het geval je pijn hebt!?
 • Oppie
  Beginner
  Oppie op 14 Januar 2009 · 13:16
  lunchpauze op woensdag=lawinecursus 😃
  Reductiemethode: LG=1--> 2punten
  Reductie: 2 voor steilste passage <40 graden, 3 punten voor vermijden noordelijke kompashelft--> 2/6 = 1/3 = <1 --> GO (in principe)
  Het sneeuwt niet (webcam laat ook nu (nog) niets zien), er is weinig wind.
  Kanttekening is: boven de 3000m Schwimmschneefundament (depth hoar) mogelijk gevaarlijk op zeer steile hellingen. Misschien dus maar de traverse via de zwarte piste nemen ipv het applaus van de MOUNTAIN STAR in ontvangst te nemen terwijl je je avalung in je bakkus probeerd te proppen 😃 Overigens zal op deze zuidelijke helling de depth hoar minder zijn dan op een noord helling.
  De ham vraag blijft alleen-> wat zijn hier de condities? Deze makkelijk te bereiken route zal misschien wel afgeskied zijn of Windharschkrusten(?) en niet de moeite waard zijn (Absturzgefahr, is ook nog iets om in gedachte te houden).

  In principe dus GO, maar ik denk niet the place to be..

  PS: In de praktijk merk ik ook dat ze bij de lift vaak rar opkijken als je het lawinebericht vraagt!!, laatst kreeg ik de touristic weather forecast in de hand gedrukt.
  Pillows is what I want!
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 14 Januar 2009 · 13:26
  @Paddy... Paracetamol en ibuprofen hebben hun diensten ook bewezen!
 • WvD2
  Tourist
  WvD2 op 14 Januar 2009 · 13:35
  @Bohdie tegen de side-effects van de Rum? 😉
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 14 Januar 2009 · 13:52
  @Bohdie: naast de standaard spullen die je in een EHBO kit zetten zijn een mitella en warmtedeken vaak hele nuttige dingen.
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • bjtukker
  Tourist
  bjtukker op 14 Januar 2009 · 15:05
  @Bohdie: Isolatiedeken (goud-zilver folie), snel- en/of drukverbanden en een rekverband zijn de dingen die ik er standaard in heb zitten.
  Groet,
  BartT
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 14 Januar 2009 · 15:22
  @bjtukker & arjen: Thanks! Ga ik effe inslaan. We vertrekken zondag 18 of vrijdag 23 jan, maar waarheen... Wepowder wijst de weg... Wat gaat die straalstroom doen: waar en wanneer?

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro