Resortreport Hemsedal; Noors megaresort met Scandinavische chill


Von robbie an 2 November 2009 · 8

[flickr-photo:id=3959189750,size=s] Bij ”megaresort” denk je misschien aan 600 km piste en 800 liften? Niet in Hemsedal. De liften zijn op anderhalve hand te tellen en pistes heb je sowieso niet nodig natuurlijk. Maar Hemsedal is wel één van de grootste en bekendste skigebieden in Noorwegen en ”mega” zijn vooral de backcountry runs. Het is de populairste hang out van de Oslo crowd, die op 3½ uur rijden woont. De après wordt hier dan ook vrij serieus genomen. Geskied wordt er vooral op breed hout. Vanaf zo’n 130mm onder de voet begin je mee te tellen, ook al ligt er maar 10cm vers.

[quote]Robbie is lid van het wePowder team. Hij is voor BP al een tijdje gestationeerd in Oslo. Hoewel hij van z'n vak houdt vermoeden we dat de keuze voor Oslo niet zomaar is geweest. Het komende seizoen doet hij ons verslag van de [i]freeridespots[/i] bij hem in de buurt. Omdat we hem regelmatig tegenkomen in de Alpen hebben we de afspraak elkaar dit jaar in Noorwegen te zien. Als alles meezit gaan we een good old roadtrip maken...[/quote]

[flickr-photo:id=3959185500,size=m] Het sfeertje in Hemsedal is heel relaxed, alles gaat hier net wat chiller en langzamer dan in de Alpen en hoewel er relatief veel freeriders zijn is er niet veel poederstress. Het hoogste punt ligt op 1400m, dus de runs zijn vrij kort, maar de bergen zijn schitterend en de bossen zijn echt sprookjesachtig mooi. (Vooral als je er hard doorheen ragt in de ondergaande zon natuurlijk.) Doordat de berkenbossen hun bladeren verliezen is het bos heel licht, een magische ervaring vergeleken met de donkere dennenbossen in de Alpen. Daarnaast ligt er bakken sneeuw tussen de bomen en doordat het op deze breedte iets kouder is, blijft de sneeuw ook in het late voorjaar nog lang goed. Slush heb ik hier nog nooit gezien. Zo reden we in november al mooie treeruns en eind maart was het helemaal feest. De dagen zijn dan al erg lang en je kan op vrijdagavond tot een uur of acht poeder rijden in het bos. De lift draait zelfs en is gratis als je een weekendpas koopt.

[b]Onderweg[/b]
Hemsedal is perfect voor een lang weekendje. Je vliegt bijvoorbeeld op donderdagavond naar Oslo Gardermoen Airport, met SAS, KLM of Norwegian. Hemsedal is een kleine vier uur rijden vanaf Gardermoen. Onderweg overnachten kan in Ringerike. Zondagavond om half negen gaat de KLM weer terug naar Amsterdam, wat betekent dat je tot 2 uur poeder kan rijden en zondagnacht weer gewoon in je eigen nest ligt.

-2
-2

Onderweg naar Hemsedal rijd je langs Norefjell, een klein maar fijn gebiedje met o.a. de olympische afdaling van 1952. Deze is zeker de moeite waard, zelfs al is het een piste. Steil en met lekkere haarspeldbochten waar je vol op de kanten moet. Doe hem tien keer en je hebt de perfecte big mountain training voor in de poeder. Op anderhalf uur rijden van Hemsedal ligt ook het poederparadijsje Hallingskarvet, waar ik al [url=http://www.wepowder.nl/node/1361]eerder over schreef[/url].

[b]De freerideroutes[/b]
De meeste routes in Hemsedal liggen aan de achterkant van het gebied en komen uit ergens bij de weg. De taxichauffeurs kennen alle routes uit hun hoofd en ze halen je graag onderaan op. De skitaxis zijn, als één van de zeer weinige dingen in Noorwegen, goedkoop. Voor 3 € pp rijden ze je terug naar de lift.

Mijn favoriete runs staan hieronder beschreven. De routenummers corresponderen met de nummers op de kaart.

hemsedal offpiste2
hemsedal offpiste2

[b]1. De klassieker: Gummiskogen[/b]
Dit is de klassieke poeder run en is als eerste afgekrast. Neem Roniheisen en blijf na het uitstappen rechtdoor gaan. Je loopt ongeveer 1 minuut een klein heuveltje op. Nu sta je bovenop een platte graat, met aan de ene kant het skigebied en aan de andere kant een bos. Traverseer nog iets verder richting NW en ski dan de vallijn naar het bos. Duik het bos is en houd een grote rode loods die beneden aan de weg staat als richting aan. Het bos is een fantastisch mooi speelterrein van berken en bergen poeder. Onderaan kom je op een breed wandel/langlauf pad. Volg het pad naar links en je komt op een parkeerterreintje. Boek een taxi om je hier op te halen, locatie heet ”Gummiskogen”. Binnen vijf minuten sta je weer onderaan de lift.

[b]2. Steil en waanzinnig mooi bos: Roniheisen naar Skarsnuten[/b]
Neem Roniheisen en stap uit naar rechts. Verlaat na 10 meter de piste aan de linkerkant en traverseer in ONO richting. Blijf hoog (houd links aan) en daal daarna af richting ONO door een korte vrij steile kom. Je komt nu in een heel vet bos. Blijf de vallijn rijden tot je op een weggetje komt. Steek de weg over en ski vallijn. Weer een weggetje oversteken en vallijn doorskien. Nu ski je tussen de huizen door terug naar de pistes aan je rechterkant.

[b]3. Locals’ secret: Røggjin naar Lio[/b]
Vanaf Roniheisen loop je een half uurtje over de graat naar de top van Røggjin. Hier staat een hutje en een antenne. Houd deze aan je linkerhand en ski aan de achterkant van de graat naar beneden in WNW richting. Vanaf een hoogte van 1040m naar rechts afbuigen en richting NNW afdalen door een zeer dicht bos (dat volledig in de schaduw ligt en gevuld is met steenkoude poeder). Rijd richting de weg, je stuit nu op een wandelpad, volg het pad naar links tot je een voetbrug ziet naar de weg. Laat je hier ophalen door een taxi. Locatie heet ”Lio”.

[b]4. Verlaten: Reidarskarvet[/b]
Vanaf de Totten lift hike je rechtdoor naar de top van Totten, 10 minuten lopen. Daal af richting NNO en ga verder richting de vallei ten ZW. De vallei gaat over in een vrij smalle en steile geul. Daal af door de geul en traverseer 300m naar rechts zodra je onder de boomgrens komt. Nu daal je af door de vallijn. Je kan het wandelpad volgen dat je onderweg kruist. Je komt op een weggetje. Volg dit naar links tot je bij een grotere weg komt. Hier haalt de taxi je op, locatie ”Reidarskarvet”.

Overzichtelijkheid: ++
Prijs:€€€
Untracked:++

Kommentare


 • op 2 November 2009 · 09:10
  Staat op de "To-Do"-lijst 😃 K heb er al veel van gehoord!
 • huib
  Expert
  huib op 2 November 2009 · 09:44
  Ik had je nog een PB gestuurd maar dit stukje beantwoord eigenlijk alle vragen.

  Tripjes voor het werk combineren met poeder rijden op een plek waar je anders niet zo snel komt.

  Does it get any better?
 • Steven2
  Tourist
  Steven2 op 2 November 2009 · 19:36
  Klinkt heeeel goed. Jammer genoeg zo ver weg.
 • Spider
  Tourist
  Spider op 2 November 2009 · 19:45
  Ben er wel een geweest toen ik nog klom en niet op de latten stond om te ijsklimmen, ook genoeg mogelijkheden daar.
  Better to burn out, then to fade away.
 • Jasperpolak
  Tourist
  Jasperpolak op 2 November 2009 · 20:53
  Hemsedal = de shit.. het meest 'alpine' gebied wat ik daar gezien heb, maar er zijn meer gebieden van deze kwaliteit (of beter..?). Ik hoop alleen niet dat ik straks ook in noorwegen nederlands moet gaan staan praten!
 • costijn
  Expert
  costijn op 4 November 2009 · 00:14
  dat ziet er lekker uit robbie
  krijg zin in een tripje die kant op!
 • sjonnie
  Advanced
  sjonnie op 30 November 2009 · 18:31
  Ben het helemaal eens met je beschrijving! Alleen waar is tottenskogen? 😉 In t voorjaar maar terug om backside totten te doen!!
 • robbie
  Expert
  robbie op 12 April 2010 · 23:54
  @sjonnie: dat laten we aan de kijkers thuis om zelf te ontdekken 😃 Is geen rocket science en bovendien veel te lekker om zomaar weg te geven hehehe.

  Kom maar langs voor die backside!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro