Vaak gaat het goed, soms gaat het mis. De komende weken een artikelenreeks om je te laten zien dat het soms mis gaat. Goed mis. Zodat je ziet dat je altijd, maar dan ook altijd bij je zelf te rade moet gaan. Doe ik de juiste dingen en doe ik ze goed?
Vandaag het verhaal van Gilliam. Heb jij zelf ook eens zoiets meegemaakt. Wil je het delen, om de mensen om je heen te wijzen op de gevaren, danwel om feedback te krijgen op de vraag waarom het bij jou mis ging. Schroom niet. Mail me: morris[at]wepowder.nl Maar, het gaat in deze reeks om zelfreflectie en leren. Niet om af te zeiken of boute uitspraken. Ik wil Gilliam alvast bedanken.
Zijn verhaal; In het paasweekeinde van 2009 zou het gaan gebeuren: Powderchasen. De verse sneeuwberichten op wePowder gaven aan dat in Baqueira, Spaanse Pyreneen, de meeste kans op dikke poedersneeuw was. Ergens op woensdag hebben we de knoop doorgehakt, we gaan naar Andorra. Lawinepiepers, sondes, backpacks en GPS mee. Donderdagavond weg, vrijdagochtend stonden we bepakt en bezakt op de piste. En toen de sneeuw nog…. Na wat gesms-ed te hebben, kwamen we erachter dat het lage druk gebied nog een dag op zich liet wachten. Drie uur hebben we vrijdag op de plank gestaan, op pistes die nog ijziger waren dan een bevroren Weissensee. Zaterdag zou het hard gaan sneeuwen, wat doe je dan? Op zoek naar een hoogtekaart? (in Nederland hadden we er geen tijd meer voor) Het gebied wat beter bestuderen met het pistekaartje in de hand? Een goede voorbereiding is (meer dan) het halve werk. Welnee, Barcelona is 4 uur rijden, op naar Barca dus.
Op zaterdagmiddag kwamen we terug in. De laaghangende wolken en de daarmee gepaard gaande sneeuw waren gearriveerd dus slecht zicht verzekerd. Die middag hebben we benut om wat boards uit te testen op de piste en gaf ik Mark een lawinepieper-training. Mark had de pieper geleend van iemand maar had er nog nooit mee gewerkt. Zelf had ik de piepercursus tijdens een lawinecursus in Davos gedaan en was me bewust van het nut om vooraf te oefenen met de lawinepiepers, elke pieper reageert anders. Het heeft weinig zin om de pieper nog te moeten uitproberen als je op zoek moet naar je maat die zojuist onder een laag sneeuw is verdwenen.
Het testen van de pieper, het zoeken ernaar en het gebruik van de sonde ging allemaal goed. We konden dus met een gerust hart aan het freeriden beginnen. De avond hebben we benut om lekker te eten en goed uit te rusten van al dat autorijden. Zondagmorgen om half negen stonden we bij de lift. Het sneeuwde fors en het zicht was belabberd. Zou het boven beter zijn? Nadat we met de eerste lift boven waren aangekomen, hebben we ervoor gekozen naar de top te gaan in de hoop boven de wolken uit te komen. Helemaal boven op 2400 meter was het zicht verre van verbeterd.
Het primaire doel was om ver van de pistes vandaan te gaan voor het ultieme freeride-gevoel. Het zicht was echter zo slecht dat zelfs naast de pistes het moeilijk was om onderscheid te maken tussen de verschillende hoogtes op de helling. De ene keer dacht je dat je stil stond en gleed je langzaam weg in een kuil, de andere keer dacht je scherp te zien hoe de helling liep en kwam je onverhoopt een bult sneeuw tegen. Beide keren betekent dat bindingen uit en even een stukje sjouwen. Na enige tijd langs de pistes te hebben geboard, onder liften door te zijn gegaan en wat tree-runs te hebben gedaan, wilden we graag het echte werk. Daar waren we toch voor gekomen. Vanuit de lift zagen we al een gedeelte waar we niet moesten komen, 4 bomen aan het begin van de helling, veel sneeuw en verder geen zicht hoe de helling verder verloopt. Ondanks dat ik in het begin van het jaar nog wel eens moeite had een hoek van 30 of 40 graden van elkaar te onderscheiden, concludeerde ik hier direct al dat we een hellingshoek steiler dan 40 graden aan het bekijken waren. Gelet op de omstandigheden, het slechte zicht, de forse sneeuwval en het feit dat we met zijn tweeën waren, was dit niet het gebied waar we moesten komen. Eenmaal de lift uit, moesten we dus een beetje rechts aanhouden langs de lift en zeker niet te ver naar rechts uitwijken. Op ons natte pistekaartje leek het dan goed te moeten gaan. Waar we vooral niet moesten komen, kwamen we na wat desoriëntatie alsnog uit.
De vraag is dan: wat doe je? Ergens verder naar beneden moest wel weer een piste beginnen, dachten we. Mijn board stond grotendeels los van de berg, waarmee ik wil zeggen: het boardijzer zat in de berg maar de onderkant van mijn board was goed te zien als er iemand onder mij had gestaan. Onder het mom “no guts no glory” waagde ik de eerste draai. Voordat ik het zelf in de gaten had, was ik al aan het schuiven. Ik had een kleine lawine losgetrapt en stevende af op een boom die niet de intentie had ook maar een centimeter aan de kant te gaan. Na 15 meter schuiven op de steile helling, kwam ik tot stilstand tegen die boom. Het leek of mijn board door de impact gebroken was, zo krom gevouwen zat het board om de boom heen. Mijn board bleek zodanig vast te zitten tussen de berg en de boomstam dat ik mijn bindingen los moest maken om mijn board los te wrikken. Ik keek de berg op en zag dat de laag poeder was weggeschoven en plaats had gemaakt voor een laagje (warm)ijs
Mark was ondertussen 15 meter naar rechts in eenzelfde situatie terecht gekomen. We hadden toen de keuze moeten maken om direct naar boven te klimmen. Waarom hebben we dat toen niet gedaan? Omdat we dachten dat het toch wel goed zou komen. Wat kon er nou misgaan, ergens beneden liep vast een piste. Zeker wisten we dat niet. We wisten toen ook nog niet dat het ons 1 uur zou kosten om 20 meter omhoog te klimmen…. Ik zei dat ik nog 1 bocht zou proberen. Als het dan niet goed zat, zouden we omkeren. De ingezette bocht had exact hetzelfde effect als de eerste. Weer glijden, weer hard tegen een boom met mijn snowboard. Dat betekende bindingen uit, en omhoog klauteren. De laag ijzige sneeuw bleek echter onvoldoende om ons gewicht te houden. We zakten door de laag ijs heen, in eerste instantie tot aan de knie maar met de tweede stap tot aan de lies. Langzaam begonnen we de ernst van de situatie in te zien. Vanuit de lift op enige afstand riep nog iemand dat we naar boven moesten klauteren omdat er ergens verderop een cliff zou zijn. Op basis van het zicht konden we die conclusie zelf niet trekken maar gelet op het feit dat hij Spaans sprak, hadden we het idee dat hij vast vaker in het gebied was geweest dan wij. We hadden slechts een pistekaartje, sonde en lawinepieper. Dat beschermt je echter niet van de val van een cliff.
Dom, oliedom. Omdat ik geen hoogtekaart had van het gebied en het feit dat ik lawine 1 had gevolgd, had ik bij het uitstappen uit de lift moeten zeggen, we blijven op de piste of we doen tree runs. Anyway, we moesten dus naar boven. Mark zat 20 meter naar rechts met dezelfde ellende. Ik probeerde weer een stap omhoog te maken maar zakte eigenlijk meteen terug in mijn eerdere voetstap. Ik zakte daarna verder door de zwakke sneeuwlaag heen, tot mijn heupen. Hoe komen we hier in vredesnaam nog weg? Recht omhoog kon niet want met iedere stap zakte ik dieper in eerder gemaakte voetstappen. Het bijkomende effect was dat ik zo langzamerhand een wal had gemaakt van de sneeuw die nog wel bovenop de berg lag. Het moment dat ik vastzat tot aan mijn heupen, besefte ik mij dat als de sneeuwlaag nu zou gaan glijden, ik kansloos was. Aangezien Mark en ik in dezelfde situatie verkeerde (zijn sneeuwgebied was gelukkig voor hem iets stabieler, maar toch) had hij mij en ik hem absoluut niet kunnen helpen mocht het mis gaan. Simpelweg omdat het ons niet was gelukt bij elkaar te komen binnen een redelijke tijd. We besloten toen dat we in ieder geval dichter bij elkaar moesten komen om zo elkaar te kunnen helpen. Ik zou naar Mark toekomen maar hoe? Ook zijwaarts bewegen bleek een lastige te zijn omdat je eerder naar beneden zakte dan op dezelfde hoogte kon blijven.
Uiteindelijk bleek de beste methode te zijn om het snowboard horizontaal en omgekeerd (dus de bindingen naar beneden) de berg in te drukken, jezelf op te drukken, lichtjes proberen op de sneeuw te blijven “hangen” door op de knieën en onderbenen te steunen, en dan te proberen diagonaal omhoog te klauteren. Een aantal malen ben ik nog verder weggezakt en zag ik zelfs in mijn voetstap dat de zwakke ijslaag niet tot aan de grond reikte. Kennelijk had het smeltwater al een stukje van de onderste laag weggesnoept. Een eng idee als je tot aan je heupen vastzit, kijkende naar de sneeuwwand die ieder moment kon gaan schuiven.
Na een uur van wegzakken, opnieuw proberen, op adem komen en weer door waren we bij de hekjes langs de lift aangekomen. Volledig uitgeput. Er was toch vooral blijdschap dat het op deze manier was afgelopen maar ik kon mezelf natuurlijk wel voor me kop slaan. Hoe arrogant kan je zijn door te denken dat je met slecht zicht, geen hoogtekaart en geen kennis van het gebied, de gevaren goed kan inschatten. Alleen de lawinecursus volgen is echt niet voldoende. Een lawinepieper en sonde zijn essentieel, maar zijn hulpmiddelen als het mis gaat terwijl je alles van te voren goed hebt voorbereid. Wij hadden de pieper en de sonde, maar we waren niet voorbereid op de praktijk.
Ondanks dat ik de beginsel van lawines en het 3x3 systeem van Werner Munter goed beheerste. “Voorkomen is beter dan genezen” zegt men. Voor mij geldt dat vanaf nu ook, verstand komt met de jaren zullen we maar zeggen. Je zult begrijpen dat we de rest van de dag heerlijke tree runs hebben gedaan op 1700 meter. Heerlijk de pistes en het bos rondom die pistes. Vanaf november gaan we uiteraard weer chasen, maar dan goed voorbereid zoals de theorie aangeeft. Hoogtekaarten en pistekaartjes uitpluizen, de wePowder freerideroutes (die bijna live gaan) tot me nemen, routes voorbereiden en rekening houden met de verantwoordelijkheden die je tegenover elkaar hebt. Als je niet alle risico’s goed in beeld hebt (van te voren en op de piste zelf), moet je het gewoon niet doen. Zo simpel kan het zijn.[/i] [i]Ik hoop dat jullie hier iets mee kunnen. Groet, Giliam
Een heftig verhaal, maar op welke punten van het 3x3 systeem van Werner Munter ging het volgens jou allemaal mis? Wat ging er goed? Onderstaand het 3x3 raster..
Deze serie is powdered by de wePowder Safety Academy