Prins Friso bedolven onder lawine


Von Arjen an 24 Februar 2012 · 8

Het is inmiddels op vrijwel iedere nieuwssite te lezen, maar Prins Johan Friso van Oranje is vandaag in een Lech onder een lawine terecht gekomen. Hij ligt op dit moment op de IC van het ziekenhuis in Innsbruck. Volgens de media is Prins Johan Friso nog niet buiten levensgevaar.

[b]20 minuten[/b]
Volgens sommige media heeft de prins 20 minuten onder de sneeuw gelezen. [url=http://www.vol.at/mitglied-der-niederlaendischen-koenigsfamilie-von-lawine-verschuettet/3171792]Het Oostenrijkse VOL[/url] meldt dat de prins met een vriend onderweg was en rond 12.15 door de lawine werd gegrepen. Sommige media vermelden dat de prins een 'lawine-apparaat' bij zich had, maar het is nog niet duidelijk of dit nou een pieper of een Recco is. Om 17.00 uur is er een persconferentie met meer nieuws.

[b]Media[/b]
Uiteraard zal dit ongeluk er toe leiden dat het 'buiten de piste skiën en boards' veel in het nieuws komt de komende dagen. Rolf (Opa op wePowder) was al te horen op Radio 1 en Maarten is al onderweg naar de studio's van de grote omroepen. Het is dus goed om te horen dat echte experts hun kennis over lawines kunnen delen met het grote publiek.

[b]Tot slot[/b]
Rijd met je verstand en houd rekening met de condities als je de komende week naar de Alpen rijdt. En laten we met z'n allen hopen dat Johan Friso het redt. Sterkte aan alle naasten gewenst.

UPDATE 17:13 - Volgens onze teamrijder Berber (Kaprun) is in de Oostenrijkse media gemeld dat de prins hersendood is.

UPDATE 17:19 - Volgens de burgemeester van Lech was het schneebrett 30 meter breed en 50 meter lang.

UPDATE 17:20 - Analyse van [url=http://lawine.tirol.gv.at/]het lawinebericht[/url] leert het volgende: 'Auf Grund der langen Kälteperiode wurden die oberen Schneeschichten zunehmend aufbauend umgewandelt, es bildeten sich kantige, bindungslose Schneekristalle.' Op deze 'glijlaag' is de afgelopen 48 uur tot 80 cm vers gevallen. Deze laag is zich aan het zetten. 'hat sich der jüngste Neuschnee schon leicht gesetzt.'

Twee factoren voor ellende waren kortom aanwezig: een glijlaag + een gebonden laag. Nog onbekend is hoe steil de helling was waar de lawine loskwam en of deze direct danwel indirect werd veroorzaakt door de Prins en zijn groep.

UPDATE 17:30 - Volgens de RvD is de toestand van de prins stabiel, maar is hij nog niet buiten levensgevaar.

UPDATE 17:59 - De vriend waarmee de prins aan het skiën had heeft z'n ABS getrokken en is daardoor niet onder de sneeuw gekomen. Het is onduidelijk of de prins ook een ABS had en die heeft geweigerd, of dat de prins überhaupt geen ABS had.

UPDATE Vrijdag 24 februari 12:15 - Zojuist is er een persconferentie geweest vanuit het ziekenhuis in Innsbruck. Prins Friso heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen en de reanimatie heeft 50 minuten geduurd. Dit heeft tot ernstige beschadigingen in de hersenen geleid. Het is dus onduidelijk of Prins Friso ooit nog bij bewustzijn zal komen. De familie gaat op zoek naar een kliniek waar hij verder behandeld kan worden.

Het lijkt er dus op dat dit lawine ongeluk een zeer trieste afloop gaat hebben. Op dit moment rest ons niets anders dan heel veel sterkte te wensen aan familie en vrienden....

Kommentare


 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 17 Februar 2012 · 17:30
  Unlike! De koninklijke familie staat bekend als (zeer) goede skiers met een passie voor sneeuw.

  OPROEP: laten wij als freeriders het oordelen en veroordelen achterwege laten. Een zeer gepassioneerd skier met een liefde voor verse sneeuwis in levensgevaar . Laten we hem en zijn familie het allerbeste toewensen en hopen dat alles goed komt.
  May the powder be with you.
 • Echo
  Advanced
  Echo op 17 Februar 2012 · 18:40
  Prins of geen prins, bn'r of geen bn'r, ijskrstallen maken geen onderscheid, dat blijkt maar weer, take care out there. Het blijft tragisch. Sterkte....
  Do or do not, there is no try (Yoda)
 • BigLepowski
  Advanced
  BigLepowski op 17 Februar 2012 · 18:47
  Hoorde Opa op de radio met een helder interview. Hopen dat hij er goed vanaf komt en er geen consequenties komen voor off piste skien. Alhoewel een algemene verplichting voor 3 eenheid (los of PF die had) niet verkeerd zou zijn..
 • ollie
  Expert
  ollie op 17 Februar 2012 · 19:01
  Wat Morris zegt, we weten het niet... laten we alsjeblieft niet afgaan op hearsay en andersoortige quasi informatie.

  Hopelijk redt hij het zonder verdere gevolgen...
  ...more friends on a powder day: http://www.mountainmadness.org
 • Berber
  Expert
  Berber op 17 Februar 2012 · 19:19
  Prins Friso is idd een hele goede skier. Dat hij jarenlang met een bekende van mij, een zeer ervaren Skiführer/Staatlich, op pad is geweest zegt ook genoeg over zijn omgang met het thema Off-piste ! Het ziet ernaar uit dat vandaag 'Blinded by the Stoke' op Prins Friso van toepassing is. Dat gebeurt helaas ook ervaren wintersporters! Ik wens Friso en Familie heel veel kracht voor de komende (kritische) dagen!
 • Haagje
  Beginner
  Haagje op 18 Februar 2012 · 10:00
  Helaas gebeurt dat juist de ervaren wintersporters, Berber 😉
 • psd
  Tourist
  psd op 18 Februar 2012 · 12:37
  Jammer dat er het lawine bericht van Tirol gebruikt wordt en niet de juiste van Vorarlberg 😉
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 24 Februar 2012 · 12:32
  Pfff, holy shit, een reanimatie van 50 minuten. Wat heb ik het te doen met de familie.....Heeel veel sterkte gewenst......
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro