Safety: de lawineschaal


Von Arjen an 22 Februar 2012 · 3

In grote delen van de Alpen was er tot voor kort sprake van GROOT lawinegevaar. Vier op een schaal van vijf. En wellicht gaat dit dit seizoen nog wel vaker voorkomen. Maar hoe werkt die lawineschaal nu precies? Voor degenen die niet in het bezit zijn van [url=http://shop.wepowder.nl/wepowder-gids.html]een wePowdergids[/url] zet het [url=http://www.snowsafety.nl]Snow Safety Center[/url] in de persoon van Rolf Westerhof de eigenaardigheden van de Europese lawineschaal op een rijtje.

[b]Vijf-punts schaal[/b]
De Europese vijf-punts schaal wordt bijna overal ter wereld gebruikt. Dat was vroeger wel anders! Toen had het ene Alpenland een schaal van 1-12, een ander van 1-7 en de buurman van 1-8. Lekker overzichtelijk voor ons Beneluxers! Goed, anno 2009 hanteert iedereen dus een schaal van 1-5. Deze schaal is ‘exponentieel’. Een duur woord om te zeggen dat het gevaar per niveau/nummer (‘Stufe’ in het Duits, of ‘degré’ in het Frans) verdubbelt. Je problemen worden dus 2 keer zo groot als de situatie van 2 naar 3 oploopt! Dat is een heel andere verhouding dan het lineaire verband zoals we dat gewend zijn van de schoolcijfers.

Wat betekenen nu de verschillende cijfers in de praktijk voor ons als freerider? Een heel belangrijk verschil zit er tussen 2 en 3. Bij een situatie 2 is het vrij onwaarschijnlijk dat je in je eentje een plaklawine los trapt. Daarvoor moet je met meerdere personen in een helling staan, of bijvoorbeeld te voet zijn. Vanaf niveau 3 kun je echter in je eentje makkelijk een plak los trappen. Met andere woorden: bij niveau 3 helpt ‘tactisch rijden’ (bijvoorbeeld één voor één afdalen) niet meer! Je moet dus goed weten wat je doet en waar je zit, want er zijn opeens heel weinig nooduitgangen of tactische oplossingen. Vanaf niveau 4 gaat de schaal van ‘ellende’ naar ‘heel veel ellende’. Bij 5 zijn wegen afgesloten en veel liften dicht. In beide situaties in principe geen freeride dus.

[b]Spreiding[/b]
Wat ook goed is om te beseffen is dat de ‘spreiding’ per niveau steeds groter wordt. Lees: er zijn met oplopend gevaar meer verschillende omstandigheden binnen één ‘Stufe’. Niveau 1 loopt van ‘bijna geen sneeuw’ tot ‘bijna niveau 2’, maar het blijft wel altijd een relatief veilige (0 bestaat niet!) situatie. Bij niveau 2 wordt het echter al interessanter. Die loopt van ‘net geen veilige 1’ tot ‘bijna een lastige 3’. En dat betekent weer dat het af en toe toch mogelijk is om in je eentje een plak los te trappen. Ondanks dat het ‘slechts’ niveau 2 is! Dat staat dan overigens vaak wel in de uitgebreide tekstberichten van de lawinediensten vermeld. Maar niet in de grafische weergave met alleen de gevaarsniveau’s, relevante hoogtes en oriëntaties! Laat je dus niet verrassen. Niveau 3 omvat een heel scala aan omstandigheden. Van een ‘bijna 2’ (soms kun je zelfs in je eentje moeilijk een plak los trappen, maar zijn de plakken die afgaan relatief groot) tot een ‘bijna 4’ met veel spontane lawines van redelijk formaat en een grote waarschijnlijkheid op het lostrappen van plakken.

[b]Meeste slachtoffers bij Stufe 3[/b]
Uit dit verhaal blijkt waarom niveau 3 zo’n lastige jongen is. Je kunt in je eentje ellende veroorzaken en je hebt daardoor ook nog eens weinig wisselgeld (lees: beschikbare rijtactieken) als je op een verkeerde helling komt. Verder zijn de te verwachten omstandigheden heel verschillend. Van ‘redelijk te doen’ tot ‘ronduit link’. Niet zo verwonderlijk dus dat bij deze ‘Stufe’ de meeste slachtoffers vallen. Niveau 3 vraagt om ervaring in de beoordeling van lawinesituaties en om terughoudendheid bij de keuze van je lijnen. Er is niets ‘gemiddeld’ aan, zoals veel mensen abusievelijk denken (omdat hij zo lekker in het midden van de schaal staat?). Het is het absolute maximum van wat de overgrote meerderheid van de freeriders kan handelen. En helaas af en toe meer dan dat.

Voor een basale inleiding op de Safety vraagstukken blader je even naar pagina 242-252 van [url=http://shop.wepowder.nl/wepowder-gids.html]een wePowdergids[/url]. Het actuele lawinebericht voor jouw bestemming vind je snel en makkelijk via de wePowder's [url=http://www.lawinedienst.nl]Lawinedienst.nl[/url].

[i]Dit is een bewerkte versie van het artikel dat gepubliceerd is op wePowder op 21-1-2009[/i]

[quote]Rolf Westerhof is één van de initiatiefnemers van het [url=http://www.snowsafety.nl]Snow Safety Center[/url]. Hij reed al poeder toen het begrip freeriden nog niet bestond en geldt als dé autoriteit in de Benelux op het gebied van snow safety.[/quote]

Kommentare


 • ieism
  Tourist
  ieism op 22 Februar 2012 · 18:20
  Goed om het weer ens onder de aandacht te brengen, maar eigenlijk zou dit permanent ergens op Wepowder moeten blijven staan zonder dat je er nar moet zoeken. Voor de meesten hier is dit allemaal wel bekend, maar er komen hier ook steeds nieuwe freeriders binnen met minder ervaring. Goed artikel btw.
  splitfest.nl
 • semmel
  Expert
  semmel op 22 Februar 2012 · 22:44
  +1 ieism
  Respect the Mountains..!
 • PeterSchrier
  Beginner
  PeterSchrier op 23 Februar 2012 · 09:17
  Goed om weer te lezen

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro