Al tot 50-70 cm vers.


Von meteomorris an 21 März 2012 · 4

Komende 24 uur nog eens 30 cm erbij.
Huidige situatie


De Alpen liggen in een sandwich waardoor vochtige lucht vanuit het zuidwesten en koudere lucht uit het noordwesten voor veel verse sneeuw zorgen in de gebieden van de Alpenhoofdkam en de Zwitserse Alpennoordkam. Check diy webcambeeld maar eens van Andermatt.

Gemiddeld viel er de afgelopen 24 uur al zo'n 10-20 cm. Maar ten westen van de Ecrins en rond de Zwitserse hoofd- en noordkam viel beduidend meer. Wat verse sneeuwhoogtes van vanochtend. Noordelijk Tiscino + 70 cm, rond Andermatt + 55 cm, Glanerland + 40 cm, Simplon/Monte Rosa + 35 cm, Engelberg + 30 cm, rest Berner Oberland en Graubunden + 25 cm.

Maar let goed op bij de keuze van een gebied bij sneeuwval in de 'late winter'. De meteorologische lente is van start gegaan en met de lente komen er nieuwe spelregels voor het powderchasen ingegeven door moeder natuur. Allereerst de stand van de zon. Het is immers bijna midden maart en de zon heeft veel meer kracht dan zeg 2 maanden geleden. De stand van de zon is op dit moment gelijk aan die van midden oktober. Niet alleen is daarmee de kracht van de zon fors groter, ook schijnt deze langer gedurende de dag. Het wordt kortom warmer. Hellingen die 2 maanden geleden nog bijna de hele dag in de schaduw lagen vangen nu volop zon. Gebieden die in januari fantastisch waren kunnen in maart rap veranderen in slush paradijzen. Voor je vertrek check je dan ook beter ff in je wePowder gids of de gebieden die op je hit-list staan goed zijn in het 'late winter'.

Ten tweede de expositie. Bij de selectie van 'late winter' gebieden hebben wij al gekeken naar freeride potentie, hoogte van het gebied en de expositie van de hellingen. De expositie is in deze periode belangrijker dan ooit. Lage gebieden met veel zuidhellingen zijn een NO GO de komende maanden. Poeder verandert er bij de eerste zonnestralen al in nat beton. Daarvoor rijd je geen 1000 kilometer.

Ten derde het sneeuwdek. In de het noordwesten van de Alpen is het sneeuwdek ongeveer 1,5 keer dikker dan normaal. In de zuidalpen daarentegen is het sneeuwdek ongeveer de helft van wat gebruikelijk is. Met de warme temperaturen die er aan komen zullen gebieden in het zuiden mogelijk sneller sluiten. Dat geldt vooral voor de kleinere gebieden. Check de base en de openingstijden voor vertrek!

Ten vierde de tagesgang. Het is warmer en vooral in de late ochtend en de middag neemt de kans op natte sneeuwlawines exponentieel toe.

Ga je de komende weken powderchasen kies dan voor de 'late winter' gebieden. Houd er rekening mee dat de zon binnen enkele dagen en soms al 24 uur het werk gedaan kan hebben. Wees extreem flexibel en skip die lage gebieden die zo leuk waren in januari.
Korte termijn


Omdat het front langzaam van west naar oost trekt zal er de komende 24 uur in de Alpenhoofdkam tussen Zermatt en Solden en de Zwitserse Alpennoordkam nog eens 20-30 cm vers vallen waarna het rap gaat opklaren. In het westen (Franse Alpen en Wallis) komt de zon er vandaag al doorheen, terwijl het in de rest van Zwitserland en Oostenrijk vandaag nog flink blijft sneeuwen. Maar ook daar schijnt vanaf dinsdag de zon. Morgenvroeg first chair voor wat een hele dikke dag gaat worden. Of ga nu al naar boven. Het zicht wordt langzaam beter en de wind valt reuze mee.> Regio's: Ostlicher Alpennordhang, Voralberg & Tirol, Berner Oberland, Zentral Schweiz & Graubunden, Haute Savoie, Wallis & Berner Oberland, Isère & Savoie , Piemonte & Aosta & Piemonte Nord, Ticino, Lombardia & Engadin.Lange termijn


Vanaf woensdag zon en snel stijgende temperaturen, waarbij het nulgradenniveau woensdag en donderdag in de west- en noordalpen alweer richting de 2500 meter gaat. Enkel de zuidalpen houden het met een zwakke zuidwestelijke stroming iets koeler met een nulgradenniveau rond de 2000 meter. Volgend weekend lijkt het hoog wat aan invloed te verliezen waardoor de Alpen in onstabielere lucht komen te liggen. Overigens lijkt het er niet op dat dit de deur openzet voor stormen en lagedrukgebieden, maar eerder wat daggerelateerde onweersbuitjes.Poeder Advies


Inpakken en rijden maar! Dit is voorlopig de laaste koude sneeuw en vanaf woensdag komen de Alpen alweer in subtropische lucht. De vers gevallen sneeuw is morgen als het opklaart het beste te genieten in de hooggelegen resorts. Op de noordhellingen blijft de sneeuw daar lange tijd goed zodat je nog heel wat dagen poeder kunt rijden.> Where to go: check het hierStay Stoked!
Morris

Kommentare


 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 19 März 2012 · 10:18
  Yeeaahh goed nieuws ! K"Had er niet meer op gerekent, inpakken en wegwezen 😉 Engelberg!!! tnx Morris
  Enjoy :-))
 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 19 März 2012 · 10:51
  Damn, komt net te vroeg. Kunnen pas vanaf zaterdag. Gaat daar dan nog iets van over zijn of worden de temperaturen te hoog?
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 19 März 2012 · 16:31
  Gargellen (Montafon) heeft aardig wat gehad. 40 cm ofzo. Prima rijden vandaag tussen de bomen! Morgen zon, dus dan zal de pow snel warm worden.
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 20 März 2012 · 15:11
  Morgen weer een update.. Het koudeputje waar ik eerder over sprak ontwikkeld zich vandaag boven Spanje. En hoewel de exacte route nog niet bekend is. gaat dit voor sneeuw zorgen aanstaand weekend (op grotere hoogte)...
  May the powder be with you.

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro