50-75 cm vers in zuidoosten Alpen


Von meteomorris an 17 Januar 2013 · 1

Sneeuw afgelopen dagen
Sneeuw afgelopen dagen

Nog 2 dagen koude sneeuw, zuidwestlage zet door, zondag Zuidfohn en daarna weer kouder. Kies je bestemming goed dit weekend!

Sinds woensdag heeft het intens gesneeuwd op de grens Italie, Karinthie en Slovenia. Met in de staulagen 50-75 cm koude verse sneeuw de afgelopen 24 uur is het rond de Karntischer Alpen de de Dolomieten fantastisch rijden. Gister kwamen dan ook de eerste reports door uit deze regio. Onze User reports pagina is live met infinity scroll zodat je de complete winter terug kunt kijken. Mocht je niets te doen hebben ;)

Actueel

Met de verse sneeuw is het lawinegevaar in Nassfeld en Forni di Sopra naar 4 gegaan op een schaal van 5. Naar verwachting zal de sneeuw zich kunnen gaan stabiliseren nu de sneeuwval in het zuidoosten afzwakt. Vergeet niet dagelijks je lawinebericht te checken via lawinedienst.nl en je gedrag er op aan te passen. Vergeten hoe je een lawinebericht moet lezen? Hier een handleiding.

Afgelopen nacht sloeg de neerslag over naar de noordkant van de Oostenrijkse ::Alpenhoofdkam:: en begon het daar intensief te sneeuwen. Met name in de noordalpen van het Salzburgerland en Steiermark sneeuwt het vandaag nog intensief. Met uitzondering van het oosten is het zonnig en droog in de rest van de Alpen. Stilte voor de zuidwest storm.

Weekendwarriors opgepast, wordt het Gong of Hansgeorg?

Stel je kunt alleen in de weekenden naar de poeder, dan wordt komend weekend complexer dan vandaag. De jetstream kantelt naar zuidwest en dat betekent zuidfohn, zuidstau en sneeuw in de Franse zuidalpen en de rest van de zuidalpen.

Zuidfohn op zondag
Zuidfohn op zondag

Veroorzaker van dit alles is een aaneenschakeling van lagedrukgebieden die nu nog ten westen van de Britse eilanden liggen en komend weekend via Spanje richting de Alpen trekken. Een storm die waarschijnlijk morgen als Gong of wie weet zelfs al als Hansgeorg op de weerkaarten zal verschijnen. Dit laag diept gigantisch uit en markeert de grens tussen de hele koude die nu boven Europa ligt en de warme lucht in het zuiden. Deze combinatie levert van zaterdag tot en met maandag vuurwerk op en zal 70-130 cm vers gaan brengen in de zuidalpen.

Zuidwest lage scenario

Waarom zuidwest lage en geen westlage? Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavie (daar is al in geen weken verse sneeuw gevallen), dwingt het laag een zuidelijkere koers te volgen. Daardoor komt ze niet pal west binnen, maar vanuit zuidwest en dat heeft consequenties. Het zwaartepunt van de neerslag komt niet in de complete westalpen te liggen, maar enkel in de gebieden die ideaal liggen voor een zuidwestlage. Op naar de Franse zuidalpen dus vanaf zaterdag en de rest van de zuidalpen vanaf zondagmiddag.

Vrijdag is het koud, droog en zonnig. Genieten van de verse poeder in het oosten

Zaterdagochtend komt het front binnen vanuit het zuidwesten. In de ::noordalpen:: levert dit een stormachtige zuidfohn op. In de Franse Zuidalpen en de Aosta (Courmayeur) begint het dan flink te sneeuwen. Sneeuwgrens rond de 800-1100 meter in de zuidwest staulagen en de valleien die het koud houden. Overige gebieden richting de 1400 meter.

Zondag ligt er een mooi pakje poeder in rond de Ecrins en Coumayeur. Kies voor noordhellingen, want de combinatie zon en warme lucht die binnensroomt maakt het gevoelig warmer op de zuidhellingen.

Op zondag verplaatst de neerslag zicht naar het oosten. De lucht is dan warmer en de sneeuwgrens in de Dolomieten en Karntischer Alpen ligt zo rond de 1200 meter bij aanvang, stijgend richting de 1500 meter. In de ::noordalpen:: nog steeds een stormachtige zuidfohn.

Poederadvies

Wil je de komende dagen poeder rijden, hierbij mijn advies voor de komende dagen.

Donderdag (gebieden met bomen)

++ Zuidalpen oost

++ Noordalpen oost

+ Noordalpen centraal

Vrijdag (zonnig, dus overal)

+ Zuidalpen oost

+ Noordalpen oost

+ Noordalpen centraal

Zaterdag

+ Franse Zuidalpen + Courmayeur (gebieden met bomen)

+ Zuidalpen oost (zonnig)

+/- Noordalpen oost (harde zuidfohn)

+/- Noordalpen centraal (harde zuidfohn)

Zondag

++ Franse Zuidalpen + Courmayeur (gebieden met bomen)

+/- Zuidstaulagen van de Franse noordalpen (let op, harde zuidoostfohn)

+ Zuidalpen oost (zonnig)

+/- Noordalpen oost (harde zuidfohn)

+/- Noordalpen centraal (harde zuidfohn)

Stay stoked

Morris

Kommentare


  • Marco
    Advanced
    Marco op 17 Januar 2013 · 19:14
    ik heb beetje het vermoeden dat het de week erna (oke is nog ver weg) wel eens ernstig droog kan worden in de alpen... Hopelijk zit ik er helemaal naast!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro