Donderdag poederalert #17 voor de Piemonte?


Von meteomorris an 21 Januar 2013 · 4

Zowel via de reports op Powfinder als via de reports op de site en via sms werd duidelijk hoe markant de verschillen waren tussen de ::noordalpen:: en ::zuidalpen::, waar we in dit geval ook de Franse zuidalpen tot rekenen. 'Steken net de Brenner over, in het noorden 7 graden warmer en groene weides, in de Dolomieten sinds 12u flinke sneeuw.' Schreef Niels en de Reports spreken boekdelen. Het is duidelijk, je moet in de gebieden ten zuiden en zuidwesten van de ::Alpenhoofdkam:: zijn.

Actueel

Sinds zaterdag viel er 30-70 cm vers. Vooral in de stau van de Ecrins, de Mercantour en de Dolomieten sneeuwde het stevig. In de nacht van zondag op maandag is de neerslag die afkomstig is van een zogenaamd ::Adria-laag:: overgeslagen naar de noordkant van de Oostelijke Alpen en tot maandagnacht gaat dat 10-30 cm vers opleveren vanaf Ischgl tot aan Hochkar. Met name de gebieden in de alpenhoofdkam dan de meeste sneeuw waarbij de meeste sneeuw maandagmiddag en avond wordt verwacht.

Korte termijn

De dinsdag verloopt droog en zonnig en ook de woensdag is het droog en zonnig in grote delen van de Alpen. Maar op de weerkaarten loopt een nieuwe depressie warm en die zou wel eens PoederAlert#17 op kunnen leveren.

Genua laag = poederalert#17?
Genua laag = poederalert#17?

Poederalert #17

Op de kaarten van ECMWF, GFS en Hirlam is een Genua-laag verschenen welke per run krachtiger wordt. Nu is het bij een zuidelijke stroming altijd afwachten wat de exacte koers wordt, maar voorlopig heeft ze alles mee om een poederalert te brengen. Tussen woensdag en donderdag sneeuw in de westelijke en zuidelijke Piemonte van de zuidalpen west. De details worden steeds duidelijker dus start je motor maar mocht je nog niet in de zuidalpen zitten.

En dan...

Na donderdag bepaalt hogedruk het weer in de Alpen en dat blijft in ieder geval tot zondag het geval. Het lijkt er op dat we na donderdag geen neerslag van betekenis zien. Pas op zondag zal een laag een poging doen zijn fronten tot aan de Alpen te brengen.

ECMWF en GFS zijn het redelijk eens over de komende week en ook over de lange termijn lijken ze het eens. Vanaf zondag de 27e januari staat er iets gebeuren. Wat is nog niet geheel duidelijk. Wordt dat dan pure weststau? Gaan we weer voor een zuidweststau en föhn in het noorden? Of kan de winter vanuit het noorden terugkomen? Voorlopig is een winter vanuit het noorden afgeserveerd. Ook een pure weststau lijkt losgelaten. GFS en ECMWF neigen nu naar een zuidweststau... met daaropvolgend het slechts denkbare scenario, namelijk een oprukkend azorenhoog. Gevolg zou zijn dat de straalstroom naar het noorden wordt gedrukt en de Alpen vanaf de 29e in substantieel warmere lucht komen te liggen.

Gelukkig is het nog lang niet zover.

Poederadvies

De komende week is in ieder geval voor het zuiden. Af en toe zul je moeten zoeken naar poeder, maar de gebieden zijn hier minder bekend en overlopen en poeder scoor je er nog relatief makkelijk.

Check hier de wePowder Freeride Guide voor:

 1. Franse Zuidalpen

 2. Westelijke Piemonte en Aosta

 3. Zuidelijke Alpen Centraal

 4. Zuidelijke Alpen Oost

Stay stoked

Morris

Kommentare


 • Andries
  Beginner
  Andries op 22 Januar 2013 · 13:19
  @Morris; Gaat dat laag van zondag eerst nog wat in de Pyreneën doen??? Thnx
 • Andries
  Beginner
  Andries op 22 Januar 2013 · 14:04
  En dan met name voor het oosten, op zeg maar max 3 a 4 uur rijden van Girona
 • mhilberts
  Beginner
  mhilberts op 23 Januar 2013 · 11:16
  @Andries81,

  Ik zou http://www.porte-puymorens.net/ hier naartoe gaan en altijd lang goede poeder. Valt ook nog wel wat bij komende dagen...
  Vanuit Barca goed te bereiden (vanuit Girona iets minder aangezien je binnendoor moet tuffen)
 • Andries
  Beginner
  Andries op 24 Januar 2013 · 16:42
  Thnx voor de tip! Denk dat ik t weekend oversla, wilde even voor een bliksembezoek heen en weer maar lijkt niet epic genoeg... M´n broer woont nl. in de buurt van Girona dus ik ga t zeker een keer proberen daar!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro