Komt de noordstau?


Von meteomorris an 17 Februar 2013 · 4

Trompetgeschal...... daar is hij dan. Een mogelijk noordstau duvelke. Het is nog te vroeg voor wax up, start your engines etc, maar we mogen ons gaan opmaken voor ijskoude poeder vanuit het noorden. Een klein en actief laag boven de Oostzee weet zich maandag los te rukken en zakt dan af richting de noordkant van de Alpen met in zijn kielzog koude lucht uit het noorden. Hoewel de kaarten nu nog twijfelen zou er wel eens voldoende vocht in kunnen zitten om vocht om tussen dinsdagmiddag en donderdag 10-35 cm vers te brengen in de noordstau van Oostenrijk. Vooral de noordalpen van het Salzburgerland en Steiermark zouden wel eens in de prijzen kunnen gaan vallen.

Komt ie?
Komt ie?

Actueel

Vandaag staan we stil bij het lawine ongeval van Friso, exact een jaar geleden. Net als die dag is het zonnig in Lech en dat geldt voor het grootste deel van de Alpen. Van de middellandse zee tot ten oosten van Innsbruck is het zonnig. Enkel in het oosten en ten zuiden van de Alpenhoofdkam hangen wolken die tot zondagavond voor 2-15 cm vers kunnen zorgen. De maandag is het overal uitgesproken zonnig.

Noordstau duvelke?
Noordstau duvelke?

Noordstau(tje)

Dinsdag volgt dan het moeilijk te voorspellen noordstau duvelke. Een helemaal niet zo diepe storm nadert vanuit de Oostzee de noordkant van de Alpen en voert dan koude en vochtige lucht aan. Het is allemaal niet zo spectaculair, maar de combinatie van luchtlagen, zeer koude lucht, vocht en noordalpen kan nog voor een verassing gaan zorgen. Maandag meer daarover, maar dit zou voor wat vederlichte poeder kunnen zorgen. Dinsdag tot en met donderdag sneeuw in het oosten, terwijl het zonnig blijft in de rest van de Alpen. De aangevoerde lucht wordt flink kouder en het gaat fris aanvoelen op de hoogste toppen. Om niet te zeggen koud.

Daarna sneeuw voor het zuiden?

Na passage van het noordstau duvelke is de kans groot dat we lagedruk ten zuiden van de Alpen vinden en hogedruk ten noorden. Ofwel sneeuw voor de zuidalpen. Allemaal nog ver weg en dus met grote voorbehouden.

Poederadvies

Tijd om te touren in het westen, zuiden en noordwesten van de Alpen. De sneeuw is fantastisch en er zijn al hele mooie tours te maken.

Stay stoked

Morris

Kommentare


 • brt
  Advanced
  brt op 17 Februar 2013 · 14:12
  Ivanhoe... Giggles 😃
 • Guy.
  Advanced
  Guy. op 17 Februar 2013 · 16:07
  Ik wil een sudstau!
 • dimster2
  Beginner
  dimster2 op 17 Februar 2013 · 18:09
  laat maar komen, da duvelke!
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 17 Februar 2013 · 18:23
  Sjeezus... volgens mij heb ik Ivanhoe regelmatig op de tv gezien... slik!
  White room,Pillow lines,I rule

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro