Verse poeder in de Piemonte


Von meteomorris an 1 März 2013 · 6

Mikey in Sestriere (Archief)
Mikey in Sestriere (Archief)

Vandaag vallen de laatste vlokken in de Piemonte en daarna wordt het daar ook zonnig. De sneeuwaanvoer is daarmee opgedroogd en we kunnen ons gaan opmaken voor de langzaam binnenstromende warmte. Vooral in de Franse Noordalpen, Zwitserland en het westen van Oostenrijk gaat de temperatuur komend weekend rap omhoog. Zaterdag ligt het nulgradenniveau overdag al rond de 2100 meter. Op de zuidhellingen zelfs nog hoger. Enkel de noordwanden en bossen houden het koeler omdat de zon hier niet direct kan instralen.

Het oosten van Oostenrijk houdt het tot na het weekend koeler met een nulgradenniveau rond de 1500 meter, maar omdat de toppen hier minder hoog gaan is de temperatuurstijging hier ook merkbaar.

In de Franse zuidalpen en de gebergten in Italie zien we de komende dagen ook een markante temperatuurstijging. Tot en met maandag stijgt het nulgradenniveau hier ook richting de 2100 meter en op de zuidhellingen, waar de zon vol instraalt nog een stukje hoger.

Dit weekend nemen we kortom afscheid van koning winter en de alom aanwezige cold smoke blower pow.

Zuidstau na het weekend

Zoals ik al aangaf in mijn uitgebreide weerbericht van woensdagvolgt er na het weekend een radicale verandering in de luchtstromen. De bovenstroming draait naar zuidwest, waarmee de kans op sneeuw in het zuiden en zuidwesten rap toeneemt. Vanaf de nacht van dinsdag op woensdag kunnen de Franse zuidalpen en Italiaanse Piemonte zich opmaken voor sneeuw uit het zuiden.

Poederadvies komend weekend

Kies allereerst voor één van de vier regio's waar de afgelopen dagen sneeuw viel. Te denken valt aan de zuidalpen west, zuidalpen centraal, zuidalpen oostof noordalpen oost. Ga daarna wat elementen van het gebied aanvinken (beboste omgeving, secret etc..) en er rollen wat suggesties uit. Kom je er dan nog niet uit, stel dan hieronder je vraag. Ik help je graag bij je keuzes. Wil je kakelverse sneeuw, kies dan voor de zuidalpen west. De enige regio die de afgelopen 24 uur verse sneeuw heeft gezien (20-40 cm) en waar nu de laatste vlokken vallen.

Lange termijn

Gister deed ik je uitvoerig mijn lange termijn analyse uit de doeken. Lees die nogmaals hier. Hieronder de conclusies. De week van 2-9 maart wordt warm. Vooral in de west- en noordalpen is dat direct merkbaar. Met een naar zuidwest draaiende bovenstroming is de grootste kans op sneeuw in de zuidweststau gebieden. (Franse zuidalpen, Piemonte, zuidkant Monte Rosa). Mogelijk later ook in de Engadin en de inneralpine gebieden rond de Italiaans/Oostenrijkse hoofdkam. Maar enkel dan als de fronten tot daar kunnen komen. Wat er na de zuidweststau gebeurt (periode na 10 maart) is nog onzeker. Er zijn modellen die een noordweststau berekenen, maar er zijn ook modellen die hogedruk zien terugkeren. Hoogst onzeker dus, maar de noordweststau geeft hoop op een terugkeer van de winter na 11 maart.

Conclusies voor de week 2-9 maart.

Komend weekend de grootste kans op poeder in de vier regio's. Wel steeds meer zoeken. Vanaf dinsdag(avond) stijgende sneeuwkansen in de Piemonte en Franse zuidalpen. Sneeuwgrens door neerslag daar tijdelijk lager, later weer stijgend richting de 1500-1800 meter. Noordalpen föhn en droog, mogelijk einde week wat nattigheid, Vooral dan in de hoofdkam. Franse noordalpen, idem aan de noordalpen.

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal vragen hebben, schroom niet om ze te stellen.

Stay stoked

Morris

Kommentare


 • Guy.
  Advanced
  Guy. op 1 März 2013 · 12:00
  Hopelijk komt de voorspelling voor de zondag daarop van Gfs uit...
 • basvennik
  Advanced
  basvennik op 1 März 2013 · 15:36
  Thanks voor de voorspellingen
  @Martijn: test
 • Martijn
  Beginner
  Martijn op 1 März 2013 · 17:06
  @basvennik werkt 😉
 • OscarV
  Advanced
  OscarV op 1 März 2013 · 23:52
  Op weg voor weekje Monte Rosa, klinkt goed Morris.
  You don't stop playing because you grow old, you grow old because you stop playing
 • wimdes
  Beginner
  wimdes op 2 März 2013 · 21:48
  @OscarV: als je er een gids neemt, vraag vooraf naar klim gordel zodat je La Malfatta kan doen... is 1 vd weinige noord hellingen, zijn wij vorige week te laat achter gekomen!
 • OscarV
  Advanced
  OscarV op 11 März 2013 · 20:25
  @wimdes: Dank voor de tip. De gids had gordels bij zich en kwam zelf al met het voorstel. Een prachtige afdaling idd.
  You don't stop playing because you grow old, you grow old because you stop playing

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro