Waar moet je op letten bij het kopen van ski’s?


Von Arjen an 12 Juli 2013 · 6

Ben je van plan om ski's te kopen? Dan is dit een artikel voor jou! Camber, rocker, float, stijfheid...Met de vele ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het kiezen van het juiste paar planken ski's er niet makkelijker op geworden. Aan de andere kant misschien ook weer wel, want ski's hebben tegenwoordig zo'n groot bereik dat het moeilijk is om een echte miskoop te doen. Maar goed, je wilt natuurlijk de ski die het beste bij je past, waarmee je echt een band krijgt. De freeride ski's van tegenwoordig blinken uit in verschillende disciplines. Poeder, backcountry freestyle, bomen, big mountain...de ene ski is duidelijk de andere niet. Je weet misschien nog niet helemaal wat voor ski's je nou precies wilt, maar waarschijnlijk weet je wel wat je er precies mee wilt doen.

Stel voordat je op zoek gaat naar de ultieme ski een lijst samen met wat jij vindt dat de ski moet kunnen. En vergeet vooral niet je prioriteiten aan te geven, waar wil je de ski echt voor gaan gebruiken? Wil je een ski waarmee je ook op de piste nog mooie tramrails mee in het corduroy kan snijden? Moet de ski heel speels zijn in de poeder? Zoek je een lat waarmee je die dikke cliffs makkelijk kan landen? Is treeskiën helemaal je ding? Maak gewoon een lijst met wat punten waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn. Je krijgt dan in ieder geval wat focus voor jezelf in de zoektocht naar de perfecte ski.

Als je dan een beetje weet waar je naar op zoek bent dan kan je gaan shoppen. Uiteraard kan je je hier online goed oriënteren, maar twijfel je nog dan kan je natuurlijk ook langs bij de echte specialist. Het allermooiste is natuurlijk dat je de ski's zelf kunt testen, maar lukt dat niet dan weet je dat je hier op het goede adres bent. We, en daarmee bedoelen we de hele wePowder community, zullen je helpen om de juiste ski's te vinden. En hoe je uiteindelijk weet dat je de juiste ski's gevonden hebt? Geloof ons, dat voel je. Alsof je de liefde van je leven tegen het lijf loopt en vlinders in je buik hebt. Zoiets.

Shape

De vorm van een ski (oftewel de shape) is een van de leidende punten in het hele proces. Het is een uitgangspunt waarmee je start. Het is namelijk een van de zaken die bepalen hoe een ski straks in het terrein zal gaan presteren. Het gaat dan in eerste instantie om de breedte van de ski onder de voet, omdat de ski hier veel van z'n drijfvermogen uit haalt, maar natuurlijk speelt de taillering ook een grote rol.

Aan welke breedtes kan je ongeveer denken?

*75-95 millimeter onder de voet: Park, pijp en all-mountain piste (meer piste dan off-piste)

*95-115 millimeter onder de voet: Terrein, big-mountain en all-mountain (meer off-piste dan piste)

*115 millimeter en breder: Voor de echt diepe dagen

Bovenstaande is natuurlijk een richtlijn. Wij hebben hele goede dagen gehad in hele dieper op ski's smaller dan 100 millimeter en met sommige ski's die breder zijn dan 115 millimeter kan je ook op de piste nog prima uit de voeten. Of je er een slalom op gaat winnen is een tweede, maar goed, dat zal waarschijnlijk sowieso niet je intentie zijn. In ieder geval zijn dit aardige uitgangspunten.

De Salomon Rocker2 is met 115 mm onder de voet een allround freerideski
De Salomon Rocker2 is met 115 mm onder de voet een allround freerideski

Radius

Radius (Engelsen noemen dit de ‘sidecut') is het volgende bepalende element. De radius van de ski is de bocht die de ski maakt wanneer je ‘m vlak op de kant legt zonder er druk op uit te oefenen. Een radius van een ski is dus te beïnvloeden. De ‘traditionele' ski's hebben de vorm van een zandloper. De tip en de tail zijn hierbij dus breder dan het midden van de ski. Maar goed, de techniek staat niet stil en inmiddels kan je als freerider kiezen uit veel verschillende ontwerpen die je als rijder echt verder gaan brengen. Wat dacht je van de populaire ski's met vijf dimensies? Armada is een van de pioniers hierin geweest met de ontwikkeling van de JJ. Andere voorbeelden zijn de Rossignol S7 en de Atomic BentChetler. Deze ski's hebben onder de voet een ‘normale' radius, maar voor en achter de binding worden de ski's direct breder zodat er meer float ontstaat. Ze sturen makkelijk in, drijven top in de sneeuw, maar skiën ook op de piste nog prima.

Radius in beeld
Radius in beeld

Camber en rocker

Camber en rocker zijn twee andere bepalende elementen bij de vorm van een ski. Een ski met traditionele camber bolt wat op in het midden (onder de bindingen) wanneer je ‘m plat op de grond legt. Door de camber wordt het gewicht van de skiër gelijkmatig verdeeld over de volledige lengte van de staalkant. Hierdoor heb je overal goede kantengrip (zeker op geprepareerde pistes). Rocker betekent dat de voorkant (maar soms ook de achterkant) van de ski of het board eerder omhoog loopt dan normaal.

Rocker en camber
Rocker en camber

Een volledig gerockerde ski (met dus automatisch reverse camber) heeft dus niet die spanning onder de voet die het gewicht van de skiër verdeelt over de hele ski. Het gevolg is dat de tip en de tail (mede door het feit dat er rocker in de ski zit) omhoog komen. Dit zorgt dus voor meer float in de poeder en het draait makkelijker dan ski's zonder rocker. Er zitten ook nadelen aan rocker. Als je bijvoorbeeld steile couloirs rijdt, of steile hellingen die behoorlijk hard zijn (met ijs etc), dan heeft een ski met rocker een kleinere effectieve kantenlengte. Dat betekent dat er minder staalkant de sneeuw raakt in vergelijking met meer traditionele modellen met minder rocker. Je moet dus goed bedenken wat je precies terug wilt voelen in je ski!

Verschillende typen ski's
Verschillende typen ski's

Constructie

Verschillende lagen van materialen bepalen de levendigheid van een ski en ook hier moet je keuzes maken in wat je precies in je ski terug wilt voelen. Er zitten veel verschillende materialen in een ski, maar echte kwaliteitsski's hebben altijd een kern van hout. En hier is veel variatie mogelijk. Het hout wordt in verticale lamellen in de ski gelegd. Het type houdt en de dikte ervan zorgt voor verschillende flexpatronen. Beukenhout en hout van populieren is overal het alegmeen erg levendig en essenhout en dennenhout is juist wat stugger. Het hout is dus letterlijk en figuurlijk de kern van de ski. Op het hout worden dan nog andere lagen gelegd die de prestaties vergroten, zoals carbon, titanium of glasvezel. Deze materialen zorgen voor extra stabiliteit en demping. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende types elastomeer om de trillingen eruit te halen. Dit is uiteindelijk gewoon de basis van ski's bouwen, hoeveel marketingtermen er ook door de verschillende fabrikanten tegenaan worden gegooid. Ook hier verschillen smaken weer en een ski testen is dus zeker niet verkeerd. Zodat je echt kan voelen wat een stijve tail betekent bij het uitsturen van een bocht of bij het landen van een cliff.

Een ski met een houten kern van Elan
Een ski met een houten kern van Elan

Sidewalls

De zijkanten van de ski, de zogenaamde sidewalls, zijn ook nog eens belangrijk bij de ontwikkeling van de ski. Ze beschermen de kern van de ski tegen impact en vocht van buitenaf en brengen de energie die je op de ski zet direct over naar de staalkanten. De twee bekendste sidewalls zijn de sandwich en de cap constructies. De sandwich constructie is de oudste en bekendste van de twee. Hierbij staat de sidewall recht (of juist in een kleine hoek om gewicht te besparen) zodat de impact van rotsen en dergelijke verkleint wordt. Een sandwich sidewall is vaak gemaakt van plastic, maar de experts zijn het er wel over eens dat dit de meest kwalitatieve manier van ski's bouwen is.

De cap constructie is de andere bekende manier van sidewalls bouwen. Hierbij loopt de topsheet en de laag van composiet in één laag over de kant van de ski's tot aan de staalkant. Het was een zeer populaire manier van ski's bouwen in de jaren ‘90. Het grote verschil tussen een sandwich en een cap constructie is dat een cap constructie een stuk vergevingsgezinder is. Het maakt de ski makkelijker. Wil je een meer prestatiegerichte ski dan kom je in de basis dus altijd uit bij een sandwich constructie. Tegenwoordig zie je ook veel hybride modellen (zoals de Armada JJ) met een deel cap constructie (vaak in de tip en de tail, zodat de ski lichter wordt en makkelijker draait) en een sandwich constructie (onder de voet voor de sportieve prestaties).

Maar wat moet je nou kiezen?

Tja, bovenstaande is natuurlijk maar een kleine indicatie. Iedere ski heeft een hart en een ziel en sommige ski's zullen wel bij jouw stijl passen en andere minder. Deel je ervaringen daarom met de rest van de community zodat we van elkaar kunnen leren. En wil je goed advies van een expert? Ga dan gewoon naar een speciaalzaak! Veel plezier met het vinden van jouw perfecte ski!

Tips:

-Loop als je op trip bent gewoon eens de lokale shop binnen. De kans is groot dat ze wat demo ski's hebben staan. Test een dag lang een aantal modellen. Zo krijg je een beter beeld wat er beschikbaar is en vergroot je je referentie. Bij sommige shops in Nederland kan je ook eerst testen voordat je tot aanschaf over gaat, bijvoorbeeld bij Snowcountry.

-Kies je ski's niet te klein. Er is een tijdje een soort trend geweest dat ski's veel kleiner moesten zijn dan de eigen lichaamslengte. Da's wel een beetje voorbij, tenzij je op slalomski's staat. Nee, een echte freeride ski rijd je op een fatsoenlijke lengte. Dat betekent dus lichaamslengte en naar behoefte iets korter (meer wendbaarheid) of juist langer (meer float).

-Verwacht geen wonderen van je materiaal. Een nieuwe ski kan je echt wel pushen om beter te gaan skiën, maar het begint uiteindelijk altijd bij jezelf. Wil je beter leren skiën? Boek dan gewoon een cursus!

Kommentare


 • Dio
  Advanced
  Dio op 12 Juli 2013 · 12:54
  Goed artikel Ar, en wát een mooie foto.. 😃
  Life is what happens the moment you put your phone away.
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 12 Juli 2013 · 13:17
  Top artikeltje.

  Bijna jammer dat ie zo midden in de zomer valt. Ergens een link met een 'stickie' op het forum van maken?
  White room,Pillow lines,I rule
 • AvdL
  Beginner
  AvdL op 12 Juli 2013 · 13:33
  Of: ga een weekendje testen in Solden of Kaprun. Ik vraag me alleen af of ze veel poederbakken hebben...

  http://www.newruns.nl/snowtrips/ispowder-testride/
  It's all about the turns duuuuuude!
 • Teleaddict
  Advanced
  Teleaddict op 12 Juli 2013 · 16:12
  @telemikey maar wel weer relevant omdat je nu al aan het dromen bent, sales of pre sales aan het afgaan bent 😉

  Bij het overzicht over ski's en breedtes mis ik notes over toerski's. Die categorie wordt groter en dit artikel kan een goed naslag werk worden voor iedereen die off piste gaat.

  En die Pistol's met Dynafits zijn dah bomb!!! Nice combi!!! 😉
  http://verticaldissidents.net
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 12 Juli 2013 · 16:58
  @telemikey Daar gaan we later richting het seizoen wat op verzinnen. @Teleaddict Je hebt absoluut een punt, maar ik heb de echte tourski's er nu uit gelaten omdat het toch best wel een andere categorie is. Is absoluut een apart artikel waard.
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • Teleaddict
  Advanced
  Teleaddict op 26 Juli 2013 · 09:23
  @arjen Een extra artikel is zeker het zeker waard. Veel zal gelijk zijn dus ik zou ze naar elkaar laten verwijzen. Evt ook aangevuld met een stuk over (toer)bindingen.

  Maar in dit artikel zou ik toch het volgende iets wijzigen:
  " *75-95 millimeter onder de voet: Park, pijp en all-mountain piste (meer piste dan off-piste) "
  Veel toerders staan op 80-90mm. Hoewel de trend is naar 90-105mm. Om dus te zeggen dat de 75-95mm categorie dus meer piste is dan off-piste is mijn inziens wat kort door de bocht.
  http://verticaldissidents.net

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro