Waar moet je op letten bij het kopen van goggles?


Von Arjen an 16 Juli 2013 · 0

Ben je van plan om een nieuwe skibril of goggle te kopen? Dan is dit een artikel voor jou! Als freerider draag je geen zonnebril. Althans, niet op de berg. In de apres-ski is het allemaal prima, maar op de berg draag je een goggle. En daar zijn veel redenen voor, want een goggle beschermt je gezicht en ogen veel beter tegen de zon, de wind en de kou (en de takken die je tegenkomt tijdens treeruns) dan een zonnebril. Maar waar moet je nou precies op letten bij het kopen van een goggle?

De lens

De lens is het belangrijkste deel van de goggle. Wanneer je lens niet goed genoeg is dan krijg je een beetje hetzelfde effect wanneer je skischoen niet goed zit en je last van je voeten krijgt: het kan je dag aardig verzieken. De lens is dus belangrijk. Er zijn twee soorten lenzen:

-Sferische lenzen

-Cylindrische (of gewoon platte) lenzen

Sferische lenzen zijn lenzen die bolvormig geslepen zijn (dus zowel horizontaal als verticaal), de klassieke vorm van het slijpen van een lens. Een cylindrische lens lijkt verticaal plat, maar is juist horizontaal in een kromming geslepen. Klinkt nogal vaag hè. Het verschil komt tussen deze twee lenzen komt tot uitdrukking in de volgende twee punten:

-Optische kwaliteit

-Volume van de goggle

Het is een beetje een technisch verhaal, maar sferisch geslepen lezen zijn opties beter dan cylindrisch geslepen lenzen. Dat komt doordat de lens dunner wordt naarmate je verder van het oog afkomt. Het resultaat hiervan is dat het licht dat vanaf de zijkanten de bril binnenkomt dezelfde afstand aflegt als het licht dat meteen van voren de bril binnenkomt, waardoor de optische prestaties beter zijn. Bij een cylindrisch (of een plat) geslepen lens kan dat alleen maar op die horizontale as in een kromming geslepen is. Een sferische lens is dus beter.

Het volume van de goggle is een tweede voordeel van de sferische lens. Omdat de lens aan de zijkanten dunner is, heb je automatisch meer volume in je goggle (hiermee bedoelen we de ruimte tussen de lens en je gezicht). Des te meer volume je in je goggle hebt, des te kleiner de kans dat de goggle gaat beslaan.

Welke lens heb je nodig?

Eigenlijk ongeacht of je een goggle met een sferische lens of een goggle met een cylindrische lens kiest, de volgende vraag is welke lens je nou precies nodig hebt. Met een blauwe lucht en felle zon heb je een andere lens nodig dan tijdens een white-out. Geen enkele lens biedt optimaal zicht in alle weersomstandigheden met verschillende soorten licht. Het is belangrijk dat je beide kanten van het spectrum bedient. Je hebt dus een lens nodig voor bewolking (met sneeuw) en een lens die je met felle zon kan gebruiken. Een oranje gekleurde lens doet het prima met bewolking en houdt zich ook nog wel redelijk met zon, maar als het echt een bluebird dag is dan wil je een spiegellens, zodat je je ogen goed kan beschermen tegen de zon. Het is dus niet nodig om vier of vijf verschillende lenzen te kopen.

Een gele lens is goed bij slecht weer
Een gele lens is goed bij slecht weer

Gepolariseerde lenzen

Gepolariseerde lenzen zijn de ‘wonderlenzen' die ieder weer- en lichttype aankunnen. Een gepolariseerde lens reduceert de schittering van de zon bijna volledig en daardoor heb je simpelweg een beter zicht. Een spiegellens kan de schittering van de zon voor zo'n 10 tot 20 procent reduceren, maar een goede gepolariseerde lens komt in sommige gevallen zelfs tot 99% reductie. Een bijkomend voordeel is dat je meer contrast ziet en dat het gewoon minder vermoeiend voor je ogen is. Een gepolarizeerde lens is dus absoluut een top, alleen er zijn nogal wat verschillen aan kwaliteit op de markt. Het lijkt wat dat betreft net op een echt product, waarbij je goedkope en dure varianten hebt. Wil je een gepolariseerde lens, ga dan niet besparen. Hierbij is goedkoop ook echt duurkoop. Duurdere producten zijn in dit geval ook echt beter!

Een A-Frame van Oakley met gepolariseerde lens
Een A-Frame van Oakley met gepolariseerde lens

Het verwisselen van je lens

Als er iets vervelend is dan is het het verwisselen van je lens, zeker als je op de berg staat. Het is namelijk gewoon gedoe. Op zich is dat makkelijk op te lossen door nog een frame te kopen en dus twee goggles bij te hebben, maar goed, da's natuurlijk wel duurder. Om dat probleem te tackelen hebben veel merken handige systemen ontwikkeld waarmee je snel een lens kan ontwikkelen. Adidas werkt met magneten, Oakley met een soort hendel en deze systemen zorgen er daadwerkelijk voor dat je snel en makkelijk een lens kan verwisselen. Ook in de sneeuw. Overigens moet het ook wel snel en makkelijk, want anders wordt de kans steeds groter dat je goggle beslaat. Je hebt dus twee opties. Je kan meerdere goggles kopen of in het midden gaan zitten en bijvoorbeeld een oranje gepolariseerde lens aanschaffen. Uiteindelijk is zo'n handig systeem dus geen must-have.

Compatibiliteit met je helm

Da's een dure benaming voor ‘past je goggle op je helm?'. Want helaas is dat niet altijd het geval. Je moet dus altijd checken of de goggle wel op je helm past. Aan de ene kant vanuit de looks (want je wilt geen ‘gaper gap' tussen je goggle en je helm hebben), maar aan de andere kant ook vanuit praktisch opzicht, want als je goggle niet goed aansluit dan wordt de kans ook weer groter dat je bril beslaat.

Goede compatibiliteit met je helm bij POC
Goede compatibiliteit met je helm bij POC

Hoe groot moet het frame zijn?

Tegenwoordig zie je een trend waarbij de frames van goggles steeds breder worden, zodat je maximaal (en bij sommige merken bijna een panoramisch) zicht hebt. Vroeger zag je de randen van het frame nog behoorlijk, maar tegenwoordig moet je daar bij sommige goggles echt je best voor doen. Je zicht verbeterd dus, zowel horizontaal (in de verte) als verticaal (als je aan het skiën of boarden bent). Het enige nadeel van deze grote frames is dat ze er vaak niet uitzien als je een wat kleiner hoofd hebt. Vaak hebben goggle merken dan ook een kleinere variant van hun breedste frame op de markt.

Breed zichtveld bij deze goggle van Salomon
Breed zichtveld bij deze goggle van Salomon

Tips:

  • Kijk altijd of je bril goed bij je helm past

  • Een sferische lens is kwalitatief beter dan een cylindrische lens

  • Oranje lenzen doen het goed in bewolkt weer, spiegellenzen bij felle zon

  • Als je gaat voor een gepolarizeerde lens, bespaar dan niet. Het is het waard.

  • Een breed frame zorgt voor beter zicht. Kijk even hoe de goggle je staat. Als het ermee door kan moet je het zeker niet laten!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro