Review: schoenen van Salomon en Atomic


Von dr.Gear an 26 Januar 2014 · 1

Salomon Quest Max BC 120
Salomon Quest Max BC 120

Als Dr. Gear een review maakt dan heb ik het meestal over ski's, snowboards, kleding…dat soort dingen. Dr. Gear heeft het eigenlijk vrij weinig over schoenen. Te persoonlijk, naar de mening van Dr. Gear (en die mening is belangrijk). Iedere voet is anders en daarom is de schoen die voor de een ideaal is, totaal niet geschikt voor de ander. ‚Ja, maar'… begonnen die twee jongens van wePowder, ‚leg nou eens twee schoenen naast elkaar en vertel er gewoon eens wat over. Zonder naar de pasvorm te kijken.

Waymaker en Quest

De twee schoenen die Dr. Gear meekreeg waren de Atomic Waymaker Tour 110 en de Salomon Quest Max BC 120. Twee schoenen met elk hun eigen doelgroep. De Waymaker voor touren in de backcountry en de Quest Max BC voor het echte freeriden.

Touren en freeriden

De Waymaker Tour 110 van Atomic is een skischoen die geoptimaliseerd is voor het touren. De schoen is lichter, heeft een goede loopstand en er zitten vibram zolen onder. Op papier is het een goede schoen. Maar hoe is de praktijk? Dr. Gear komt er meteen achter dat de Waymaker een schoen is voor rijders die grote voeten hebben. En dan bedoelt Dr. Gear uiteraard niet qua maat, maar qua volume. De schoen is namelijk best breed en hoog in vergelijking met andere skischoenen.

De schoen is verder ook best groot. Je staat iets hoger van de grond af in vergelijking met andere skischoenen. Waarschijnlijk komt dit door de dikke vibram zolen. Aan de ene kant goed omdat de zolen je veel grip verschaffen en je voeten zullen warmer blijven, aan de andere kant vindt Dr. Gear het altijd wel prettig om veel contact met z'n ski te hebben. En dat is nou eenmaal iets minder bij schoenen met een hoge zool. Desalniettemin skiet de Waymaker Tour prima. Dat heeft zeker te maken met de carbon backbone en de goede flex.

De drie schnallen zijn top, maar de loopstand voelde bij Dr. Gear niet heel veel anders aan dan bij schoenen met een loopstand die niet op de touring markt zijn gericht. Het zorgt ervoor dat de Atomic Waymaker Tour 110 in de ogen van Dr. Gear niet de ultieme tourschoen is. Je kan er absoluut goed mee touren (de schoen is ook lichter dan een normale skischoen), maar de schoen wil wel heel graag ook een goede freerideschoen zijn. Op zich een goede eigenschap, want uiteindelijk gaat het natuurlijk om de afdaling!

Atomic Waymaker Tour 110
Atomic Waymaker Tour 110

Freeriden en touren

Waar de Atomic Waymaker Tour een tourschoen is waarmee je kan freeriden is de Salomon Quest Max BC 120 juist een dikke freerideschoen waarmee je ook uit de voeten komt als je ermee gaat touren. Dit is echt een robuuste schoen. De binnenschoen is dun (lees: niet zwaar in gewicht en veel contact), maar houd je voeten goed warm en voelt solide aan.

De buitenschaal is goed stijf en sluit ook goed aan op de voet. Je hebt al snel een hele compacte schoen. En dat is precies wat je zoekt in een goede freerideboot. Je moet wel wat skills hebben want het zou kunnen dat skiërs met een mindere techniek dit ook direct op hun ski gaan terug voelen. Ook deze schoen heeft drie schnallen. De loopstand werkt goed. Hiket lekker en zet je schoen echt vast in de afdaling.

Ok, qua skiën dan, want daar gaat het natuurlijk om. En daar voldoet de Salomon Quest Max BC (wat een lange naam eigenlijk) top! Je kan je ski's echt goed sturen, maar zorg dat je goed in de voorwaartse flex blijft. Ook lateraal krijg je voldoende steun van de schoen. Dit is echt een freerideschoen waarmee je ook nog eens goed zou kunnen touren (niet te lang, want daarvoor is de schoen natuurlijk weer te zwaar), zeker in combinatie met een Salomon Guardian of een Marker Duke.

Kommentare


  • SvenD'Haeseleer
    Elite
    SvenD'Haeseleer op 26 Januar 2014 · 20:06
    "Het zorgt ervoor dat de Atomic Waymaker Tour 110 in de ogen van Dr. Gear niet de ultieme tourschoen is". Uiteraard want de ultieme tourschoenen vindt je bij Dynafit en Scarpa. De kenners begeven zich ook in het gamma van Pierre Gignoux maar reken bij deze ultra lichte boots die echt op competitie georiënteerd zijn in carbon op een 1.300 EUR. Deze laatste zijn niet freeride gericht, de tong mag iets hoger bij het dalen, wel top in zijn klasse.

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro