PA#18: sneeuw uit noordwest


Von meteomorris an 21 Februar 2014 · 1

Dat is lang geleden! Ja, kijk nog maar eens goed naar onderstaand plaatje. Het staat er echt. Vanaf vandaag hebben we enkele dagen te maken met een noordfohn. Wat zoveel betekent als sneeuw in het noordwesten en noorden van de Alpen. Het is welgeteld het 3e alert dit seizoen dat enkel op het noorden en noordwesten van de Alpen gericht is.

Vrijdag-zondag noordfohn
Vrijdag-zondag noordfohn

Goed, echt lang zal deze 'nordstau' niet duren, maar een gekregen poederalert kun je beter niet in de bek kijken. Ofwel, twijfel niet te lang en profiteer ervan. Het stormlaag Waltraud ligt maar even in positie en voor je het weet draait de stroming weer naar het zuiden. Het stormlaag Xenia dat nu al op de kaart te zien is zal vanaf maandag weer de stroming naar zuid doen draaien.

Waltraud en Xenia
Waltraud en Xenia

Maar eerst noordwest

Want een mooie noordstau kunnen ze daar wel gebruiken. Tot en met zondag valt er 5-20, lokaal 20-45 cm verse sneeuw. Vooral in de typische noordweststau en noordstau gebieden komt het tot een mooie laag vers. Onderstaand de hoeveelheden die ECMWF berekent. Het kaartje is van een nogal grove grid en ik verwacht ook in de Zwitserse Alpennordhang en rond de Hohe Tauern redelijk wat verse sneeuw.

Noordweststau
Noordweststau

Inmiddels sneeuwt het al in Frankrijk, terwijl het in het oosten van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk nog zonnig is. Ik verwacht dat het na het middaguur ook in het oosten van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk begint te sneeuwen. Deze sneeuwval houdt tot zaterdagochtend aan. Zaterdagmiddag valt er dan nog wat sneeuw, maar in het algemeen is het een zonnig en relatief koel weekend. In de zuidalpen regeert op zaterdag en zondag een koude noordelijke wind.

Het sneeuwt al in Meribel
Het sneeuwt al in Meribel

Poederadvies tot en met zondag

Verwacht geen uberdiepe poeder, maar juist bij dit soort alerts geldt.. 'wie niet veel verwacht, gaat een mooie dag hebben.'

Poederalert#19?

Tot en met woensdag liggen de Alpen dan weer in een milde zuidelijke stroming. Vooral aan de noordkant van de Alpen zorgt de opstekende zuidfohn voor dagen die eerder aan de lente dan aan de winter doen denken. Na woensdag volgt er weer sneeuw en dus een nieuw poederalert.

Als laatste wil ik je nog het volgende op het hart drukken. We ontvangen steeds vaker filmpjes van mensen waarin we beelden zien van freeriders die zonder rugzak onderweg zijn in de backcountry. We willen hierbij nog maar eens benadrukken dat freeriden een mooie, maar ook risicovolle sport is. Uiteindelijk ben je hierbij altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt. Maar wat je ook doet, zorg dat je altijd een lawinepieper draagt en een schep en sonde bij je hebt.

Check ook onze checklist. Geen kennis van off-piste? Volg dan een van onze online theoriecursussen en neem deel aan de praktijkdagenin Davos-Klosters. Ride hard, ride smart!

Veiligheid begint bij je zelf!
Veiligheid begint bij je zelf!

Stay stoked

Morris

Kommentare


  • dorfke
    Beginner
    dorfke op 21 Februar 2014 · 20:51
    meteomorris wordt het vanaf woensdag weer zuid, of noord?

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro