Gister hadden we het over het aantal lawineslachtoffers in de VS. Na een moeilijke en gevaarlijke winter is het aantal slachtoffers wederom gestegen. Het dunne en vaak instabiele sneeuwdek heeft er tijdens winter '13-'14 in totaal 35 mensen het leven gekost, waarmee de stijgende lijn van de laatste 20 jaar zich voortzet. Vandaag dus de ontwikkeling in Canada. Ook daar was het sneeuwdek complex en zaten er heel wat zwakke lagen in. Toch is de tendens in Canada niet stijgend, maar blijft gemiddeld gezien stabiel. Weliswaar was het aantal slachtoffers groter dan de 3 jaren ervoor, maar dit lijkt eerder te wijten aan het extreem ingewikkelde sneeuwdek dan dat het een uiting is van onverantwoord gedrag. De komende jaren zal uitwijzen of dat zo is.
Net als in de VS vormen de snowmobilers een omvangrijke groep in het aantal slachtoffers. Een snowmobile is voor veel Canadezen de manier waarop ze wintersport bedrijven. De prijs van een liter benzine is relatief laag in Canada, terwijl een dagpas voor de local skihill al snel 80 of 90 Canadian dollar kost. Tel daarbij op dat de local ski hill na een poederdag in de regel in 3 tot 4 uur helemaal afgekrast is en je snapt de hang naar de backcountry. Want naast snowmobilers zien we ook steeds meer splitboarders en tourskiers de bergen in trekken. Ondanks de trek naar de backcountry zien we (nog) geen significante stijging van het aantal lawineslachtoffers.
Waarom is de tendens stabiel?
Gister vroegen we jullie of je ook in Canada en Europa verwacht dat het aantal lawineslachtoffers stijgt. Vandaag mogen we concluderen dat dat in Canada (nog) niet het geval is. Grote vraag voor mij is waarom de tendens stabiel blijft? Is dit tijdelijk en komt de stijging nog? Is men in Canada beter voorbereid onderweg en neemt men daar betere beslissingen? Is de voorlichting beter? Lastige vragen. Ik ben benieuwd wat jij denkt.