Lawine tijdens FWT in Kappl


Von Arjen an 3 Februar 2015 · 17

De stop van de Freeride World Tour in Fieberbrunn is net zoals vorig jaar weer verhuisd naar Kappl in het Paznauntal. Vanmorgen zouden daar de heren ski, heren snowboard en dames snowboard starten. De dames ski zijn al in Fieberbrunn gehouden. De organisatie had met Kappl 'the safest venue' uitgekozen, maar dat veiligheid relatief is werd vanmorgen al bewezen.

Lawine

Rijder Julien Lopez klimt na een val een paar meter naar boven wanneer hij een zwakke laag raakt en het sneeuwdek begint te schuiven. Julien trekt z'n ABS en wordt snel gered uit de grote plaat. De wedstrijd is inmiddels gecancelled.

Gespannen sneeuwdek

Het geeft aan dat freeriden gepaard gaat met gecalculeerde en vooral geminimaliseerde risico's, waarbij het zelfs tijdens een stop van de Freeride World Tour mis kan gaan en het toont aan dat het sneeuwdek momenteel zeer gespannen is...

Julien klimt omhoog naar z'n ski
Julien klimt omhoog naar z'n ski

Het sneeuwdek breekt open
Het sneeuwdek breekt open

Een behoorlijke lawine
Een behoorlijke lawine

Hulp is er snel bij
Hulp is er snel bij

Kommentare


 • SaintUsuge
  Beginner
  SaintUsuge op 3 Februar 2015 · 11:35
  dit is meer de WTF tour.
 • Niels
  Advanced
  Niels op 3 Februar 2015 · 11:37
  Whow heftig! Nog grote lawine ook! Iemand enig idee waar hij stond toen hij z'n ski wilde pakken?

  Wel een mooie wand bij goede omstandigheden!
 • evan
  Advanced
  evan op 3 Februar 2015 · 13:26
  Is vast in scène gezet door ABS. 😉

  Wat een farce, die FWT.
 • Mauske!
  Beginner
  Mauske! op 3 Februar 2015 · 14:22
  @evan Ja met dynamiet enzo.

  Hier moet toch ook een filmpje van zijn?
  keine angst!
 • bertjebertje
  Advanced
  bertjebertje op 3 Februar 2015 · 15:07
 • Ghini
  Advanced
  Ghini op 3 Februar 2015 · 15:22
  Wat ik mis in bovenstaand bericht en wat wel op de website van de FWT te lezen is dat deze hele face is gebombardeerd op maandag en een explosief zelfs was geplaatst op 5m van de kroon van deze flinke lawine maar toen is er niks los gekomen.
 • dvalberg
  Tourist
  dvalberg op 3 Februar 2015 · 17:26
  Wat ik niet snap is dat ondanks alle specialisten, ze toch de keuze maken om door te gaan, het verhoogdee lawinegevaar was duidelijk (of vergis ik me).

  Blijkt toch maar weer dat de menselijke factor weer een grote rol speelt. Ze mogen van "geluk" spreken dat hem niks is overkomen als ik dat zo mag uitdrukken.

  stay safe
  no sky, no land, just snow falling
 • evan
  Advanced
  evan op 3 Februar 2015 · 17:46
  Deze passage bedoel je, @Faberge.
  Despite all possible precautions being made by organizers to secure the face, “risk zero” doesn't exist in the mountains. That is why the FWT has a crew of professional guides who follow the evolution of the snow on a competition face from long before validating the venue. On this particular face, the guides mined the venue on Monday, at D-1, just after the latest snowfalls. A bomb was launched 5 meters away from the boundaries of this slab. This shows how unpredictable the snow layers can be.http://freerideworldtour.com/news/fieberbrunn-kitzbuheler-alpen-staged...

  Ik begrijp dat ze hun best doen om hun beslissing om de wedstrijd vandaag in Kappl te houden proberen te verantwoorden, maar zelfs een leek kan zien dat de toplaag behoorlijk goed gebonden is na al die sneeuw en wind van afgelopen week. Daarnaast was algemeen bekend dat daar een 'Altschneeproblem' heerste (dit http://wepowder.nl/weblog/5648/Zet-je-ego-opzij bijvoorbeeld gebeurde er een kilometer of twee vandaan).

  Gegeven dat de wedstrijd waarschijnlijk per se in Tirol (partner van FWT) door moest gaan, ben ik benieuwd waarom de wedstrijd niet naar Hochfügen is verplaatst. Daar was immers ruim een week geleden succesvol een 4* FWQ gehouden (http://www.bigmountain-hochfuegen.com/content/big-mountain-hochfuegen...), er was in de tussentijd minder sneeuw gevallen dan in Kappl, op die hoogte (450m lager) en zo veel verder naar het Oosten is volgens mij minder sprake van een Altschneeproblem (klopt dit?) en is ook nog eens dichter bij Fieberbrunn.

  De organisatie had ook voor de wedstrijd van zaterdag in Fieberbrunn wel kunnen bedenken dat er weinig sneeuw op die struiken lag en dat dat een potentieel gevaar was.
  Al met al geen sterk risicomanagement van de organisatie van FWT.
 • The_O
  Tourist
  The_O op 3 Februar 2015 · 18:09
  Hoe was het ook alweer: vervelend dat die berg niet weet hoe ervaren de organisatie van FWT is.....
  And Also The Trees
 • Berber
  Expert
  Berber op 3 Februar 2015 · 18:15
  Iedereen die aan het 'Freeriden' is mag van geluk spreken als het RESTRISICO hem niet te pakken heeft gehad… Het is en blijft een spel met de natuur!! De natuur heeft in mijn ogen altijd het laatste woord, onafhankelijk van hoeveel specialisten er naar hebben gekeken, hoeveel bommen er ook in gegooid zijn. Iedere sneeuwvlok is uniek.. Dit is niet de 1e keer dat er tijdens een wedstrijd een lawine ongeluk is gebeurd.. Ook tijdens qualifiers al meerdere malen voorgekomen. Dat is het risico wat de 'Freeriders' aangaan.. en dat risico moet iedereen zelf kunnen/willen verantwoorden!! Julien Lopez wist bij het omhoog klimmen vast en zeker al dat hij attent moest blijven. Hij zakt er diep in en dan weet je dat je evt. door verschillende lagen sneeuw trapt.. (Al skiënd trap je door die lagen niet heen..) Ook de impact van zijn crash heeft waarschijnlijk al grote invloed gehad op de stabiliteit van de sneeuwlaag. Goed getraind, de juiste reactie en heel veel reddingswerkers en 'kameraden' met LVS en in top lichamelijke condities, een hoop kennis en uiteraard het beetje geluk geen verwondingen door bijv. rotsen op te lopen… als rider in een FWT of FWQ ben je, in vergelijking met een privé tour in de backcountry, mega gezekerd op pad! Het restrisico blijft en door het nemen van risicovolle sprongen kan een crash, en in verder vervolg Julien zijn verhaal, natuurlijk sneller voorkomen, zelfs nadat de organisatie de face met alle mogelijke middelen heeft geprobeerd te zekeren. Ik ben blij dat het met hem goed gaat.. en hoop stiekem dat deze lawine nog een paar hersenloze aan het nadenken zet!!
 • ieism
  Tourist
  ieism op 3 Februar 2015 · 18:15
  Als ze gewoon onder de 30 graden waren gebeven was er waarschijnlijk niets aan de hand geweest. 😃
  splitfest.nl
 • Berber
  Expert
  Berber op 3 Februar 2015 · 18:17
  Hochfügen is nog te sharky…
 • Berber
  Expert
  Berber op 3 Februar 2015 · 18:27
  @ieism hehehe 😉
 • Berber
  Expert
  Berber op 3 Februar 2015 · 18:37
  Wat de twijfel aan de besluitvorming van de FWT organisatie betreft: De besluiten worden in overleg met meerdere comités genomen. Het riders comité, de lokale experten etc. hebben net zoveel te zeggen als de FWT organisatie! En niemand wordt gedwongen om te starten!
 • evan
  Advanced
  evan op 3 Februar 2015 · 22:06
  Dank voor de verduidelijking, @Berber.
  Ik ben het met je eens dat het toelaatbaar en onvermijdelijk is dat deelnemers aan de FWT willens en wetens aan een hogere kans op een lawine worden blootgesteld dan verstandig zou zijn voor recreanten zonder parate hulptroepen. Maar als de tweede deelnemer al een lawine veroorzaakt op een deel van de wand waarop naar verwachting een groot deel van de circa 50 deelnemers een drop heeft gepland, dan heeft de organisatie de schijn tegen dat zij een te grote kans op een lawine heeft toegelaten.
  Het had natuurlijk toeval kunnen zijn, gewoon domme pech voor de organisatie, maar toen ik op Blister het verslag van Garrett Altmann las ben ik daar toch anders over gaan denken:

  After the slide, the event was cancelled.

  I then began skiing the “safe zone” down with my descent partner Stephan Hausl, and he also triggered a slide that blocked similarly to the first one of the day, and ran approximately 300 meters.
  http://blistergearreview.com/features/fwt-update-from-austria...

  Trouwens, vorige week maandag is Big Mountain Hochfügen gehouden, dus met de sneeuw van afgelopen week erbij zou die helling nu toch niet te sharky moeten zijn voor de FWT?
  Wie weet hadden ze andere goede redenen om het evenement niet in Hochfügen te houden ...
 • Berber
  Expert
  Berber op 3 Februar 2015 · 22:52
 • Mitchel.
  Expert
  Mitchel. op 4 Februar 2015 · 00:02
  Het was, al met al een zeer interessant dagje!! ik heb genoten!!

  De volgende stop: Andorra! Ik ben benieuwd!!
  Skiing is Freedom!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro