PA#10: Tot 200 cm vers en PA#11 komt er aan


Von meteomorris an 6 Februar 2015 · 3

[Prato Nevoso](http://www.pratonevoso.com/) via PowderQuest App
[Prato Nevoso](http://www.pratonevoso.com/) via PowderQuest App

Delen van het noorden en midden van Italië liggen plat. De storm Norbert brengt sneeuw tot in het laagland. Het is daardoor een chaos op een aantal snelwegen en hier en daar is de stroom zelfs uitgevallen. En dat is niet zo vreemd als je kijkt naar de hoeveelheden verse sneeuw van de afgelopen 36 uur. In de Piemonte viel gemiddeld 80-150 cm vers, met uitschieters van meer dan 200 centimeter zoals bijvoorbeeld in Limone Piemonte. Zoals gewoonlijk profiteren ook de Franse gebieden die zo'n beetje tegen de Italiaanse grens liggen op zo'n dag van de verse sneeuw (denk aan Isola 2000, de Queyras, Montgenevre en Valfréjus). De reports spreken boekdelen. Het is AAN in de Piemonte en Apennijen.

Apennijnen (via [PowderQuest App](http://wepowder.nl/report))
Apennijnen (via [PowderQuest App](http://wepowder.nl/report))

Prali
Prali

Crissolo
Crissolo

Queyras
Queyras

Ook in de Apennijnen was het raak met 80-150 cm vers. De ooststau van Lombardia, de Dolomieten en in Karinthië kregen ook hun portie, maar met 20-45 cm heel vers beduidend minder. Voor de diepste treeruns zul je dus richting de zuidalpen west moeten komend weekend. Waarmee het PowderAlert voor komend weekend spot on is. Zeker omdat de Piemonte er de komende 24 uur nog wat bij krijgt.

Nog eens 50 cm vers erbij
Nog eens 50 cm vers erbij

Waarheen te gaan?

De diepste bestemmingen zijn bekend en al eerder genoemd, maar ik noem ze voor de zekerheid nog maar een keer. In gebieden als Limone Piemonte, l'Argentera en Crissolo is het diep. Hetzelfde geldt voor de gebieden in de westelijke Piemonte en het oosten van de Queyras. Prali, Bardonnechia, Via Lattea. Zet kortom koers naar het uiterste zuiden.

Vind je dat te ver weg, dan kun je ook voor de 20-45 cm vers gaan in de ooststau van de Lombardia en Dolomieten, maar dat zal wat meer denkwerk van je verwachten omdat de basis er veel dunner was en er beduidend minder sneeuw is gevallen. Ook een beetje aan, maar veel listiger dus:

Freeride in de Apennijnen

Verder is het AAN in de Apennijnen. De locals kwamen met deze tips: Febbio 2000 (komend weekend gaan de liften open), Abetone en Cimone . Wat het ook wordt: Happy hunting dit weekend. Het is diep in het zuiden!

Vanaf maandag #PA11

Zondag begint het dan zoals aangekondigd te sneeuwen in het Salzburgerland en Steiermark. Ook Tirol zal zijn deel krijgen, maar des te westelijker je gaat, des te dunner de nieuwe aanwas wordt. Maar: reken je niet rijk door dit weekend al die kant op te gaan. Komend weekend is voor het zuiden. Zondag pas sneeuw in het oosten van Oostenrijk en vanaf maandag is het daar aan. Zelfs de dinsdag sneeuwt het daar nog flink door.

Vanaf maandag aan in het oosten van Oostenrijk
Vanaf maandag aan in het oosten van Oostenrijk

Maar door een oprukkend hoog wordt de neerslag steeds verder naar het oosten weggedrukt waardoor de meeste sneeuw in gebieden als Krippenstein, Tauplitz, Loser, Kasberg, Hinterstoder en Hochkar zal vallen. Geef de dump even zijn tijd en zorg dat je op dinsdagochtend bij de liften staat. Waarmee PoederAlert #11 als volgt luidt:

Een verdere aanscherping volgt op zondag. Morgen ben ik even druk namelijk.

Kortom

Waar wacht je nog op? Slinger die motor aan en Go.

 • Het is AAN in het noordwesten van de Alpen

 • Lawinegevaar nog steeds kritisch in grote delen van de Alpen

 • Veel sneeuw onderweg voor grote delen van de zuidalpen en het oosten van Oostenrijk

 • Tot begin volgende week sneeuw

 • PA#11 vanaf zondag voor de noordalpen

 • Daarna hogedruk dominantie en een (lichte) temperatuur inversie

Nog steeds kritisch lawinegevaar

Oh ja, vergeet niet met alle stoke in je hoofd dat het sneeuwdek nog steeds matig tot slecht opgebouwd is in grote delen van de Alpen. Kies daarom voor treeruns met niet al te steile hellingen boven je. Daarmee elimineer je al een groot deel van de problemen en risico's.Ga je de komende dagen richting de Alpen, wees dan alert. Check dagelijks je lokale lawinebericht, zorg dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je over de juiste kennis beschikt. Geen kennis? Weet je het niet zeker? Zeg dan nee tegen off-piste en wacht tot de condities verbeteren. Het seizoen is nog lang.

Stay stoked

Morris

Kommentare


 • Snowzone
  Advanced
  Snowzone op 6 Februar 2015 · 10:12
  aiaiai dat ziet er goed uit en dan had ik eigenlijk gewoon vrij vandaag en gister, maar geen buddies om te gaan 😞
 • Koppelbaas
  Advanced
  Koppelbaas op 6 Februar 2015 · 11:24
  Mocht je naar de Apenijnen willen dan zou ik wel even de wegen checken want het verkeer zit er deze morgen uit als totale chaos, zo'n beetje de hele snelweg tussen Parma en Florence staat vast, en de weg naar Abetone is afgesloten.
 • GilbertS
  Expert
  GilbertS op 7 Februar 2015 · 16:22
  In de alpen sneeuwt het tenminste. In Whistler Canada zijn er overstromingen van alle regen. Dag sneeuw
  www.instagram.com/gilbertsmink/

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro