Het heeft flink gesneeuwd


Von meteomorris an 4 November 2015 · 0

Bovenstaand filmpje is van Mammoth Mountain in California en het heeft er flink gesneeuwd de afgelopen 36 uur. De eindeloze droogte in California is daarmee tot een einde gekomen en met alle nieuwe sneeuw kunnen ze donderdag al de liften openen. Op hun site tikken inmiddels de seconden weg naar de opening van de eerste liften. In totaal viel er al 12-30 inch, ofwel 30-75 cm en dat is meer dan onze sneeuwkaarten voor mogelijk hielden. Het is dan ook weer typisch Mammoth. Het sneeuwt er of het sneeuwt er niet. Ze doen er niet mee aan die lullige centimeter dumpjes.

Heel anders is het in de Alpen. Met uitzondering van de (Zuid) Franse Alpen is het er droog. Gister viel er 2-10, lokaal 15 cm vers in het zuiden, maar de natte lucht werd gevolgd door milde lucht. Opvallend genoeg kon de sneeuwgrens in eerste instantie nog onder de 1500 meter duiken omdat er nog veel koude, droge en daardoor vooral ook zwaardere lucht opgesloten zat in de valleien. Onderstaand filmje van Puy Saint Vincent van gister laat dat mooi zien:

Maar vandaag is de warmte weer terug in de Franse Alpen. De hoge bewolking boven de valleien is goed zichtbaar en het is warme lucht die binnenstroomt. Een enorm contrast met de beelden van Mammoth.

Mild en vochtig
Mild en vochtig

Ook in de rest van de Alpen is het mild en dat blijft voorlopig zo. Met temperaturen overdag richting de 20 graden is er sprake van een mooie nazomer in de Alpen. Tussen de 9e en 11e november wordt er wat neerslag verwacht in Oostenrijk, maar dan enkel voor de hoogste toppen sneeuw. Pas bij aanvang van de 3e week van november worden er weer serieuze stormdepressies in de omgeving van de Alpen berekend. Het slechte nieuws is dat dit nog ver weg is. Het goede nieuws is dat we dit de laatste dagen al vaker op de kaarten hebben gezien. De omslag gaat komen, maar voor details is het nog veel te vroeg. Maar dat die details hier dan verschijnen moge duidelijk zijn. Tot die tijd biedt het huidige weer de ideale condities voor een epic surf trip richting Frankrijk, het noorden van Spanje of Portugal. De golven komen binnen, regelmatig een aflandige wind en ook de zon is van de partij. Ideaal toch?

Kun je niet weg, dan kun je ook Noord Amerika en Scandinavie in de gaten houden. Daar gaat/blijft het de komende dagen wel sneeuwen.

Morgen meer. Stay stoked en doe een sneeuwdans!

Morris


Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro