PA#5: 40 cm vers aan de noordkant van de Alpen


Von meteomorris an 8 Januar 2017 · 12

Het sneeuwt sinds zaterdagavond weer aan de noordkant van de Alpen. De ergste kou is inmiddels weg en met de sneeuw die nu valt wordt het er alleen maar beter op. Afgelopen week viel er al 30-80 cm verse sneeuw en dat wordt de komende week alleen maar meer. Tegelijkertijd worden de kaarten voor de Franse Noordalpen ook steeds positiever. In dit bericht:

 • 40 cm verse sneeuw
 • Poederadvies komende dagen
 • Vanaf dinsdag turbulentie op de kaarten

40 cm verse sneeuw

Het sneeuwt weer aan de noordkant van de Alpen. Het oosten van Zwitserland en Vorarlberg, Tirol, het Salzburgerland, het noorden van Steiermark en Nieder- en Oberösterreich kunnen tot en met zondagavond op zo’n 20-40 cm, lokaal zelfs 50 cm verse sneeuw rekenen. Meer naar het westen, maar vooral richting het zuiden worden de sneeuwhoeveelheden minder en in het noorden van Italië is het gewoon droog.

Verse sneeuw op de webcams in het Salzburgerland
Verse sneeuw op de webcams in het Salzburgerland

Maar ook in Tirol
Maar ook in Tirol

Net als in Vorarlberg
Net als in Vorarlberg

Maandag en dinsdag is het droog aan de noordkant van de Alpen. De zon komt tevoorschijn en omdat het duidelijk warmer is dan afgelopen vrijdag worden het hele mooie dagen. Vervelend voor wie de vakantie er al op zit, maar wie poeder wil rijden moet de komende 72 uur naar de noordkant van de Alpen. En daar was het al aan tijdens PA#4.

Kitzbühel
Kitzbühel

Innsbruck
Innsbruck

Meer reports vind je HIER.

PA#5: poederadvies de komende dagen

De sneeuw van afgelopen dagen was al lekker diep, maar op veel plaatsen ontbrak er een base. Daarnaast viel de sneeuw boven de 2000 meter regelmatig op een oude en zwakke laag sneeuw. Vanuit Oostenrijk en Zwitserland werden vele lawines gemeld en ook de komende dagen blijft de situatie gespannen. Wederom veel verse sneeuw, wind en een verandering van de temperatuur. Met name rond en boven de boomgrens blijft de lawinesituatie kritisch.

Omdat het nog vroeg in het seizoen is en het sneeuwdek nog relatief dun is, kies ik nu voor gebieden die ofwel al iets van een base hadden onder de 2000 meter (lees de Noordalpen Oost), waar bomen staan die sneeuw makkelijk doorlaten zodat er ook tussen de bomen iets van een base is kunnen ontstaan (denk daarbij aan de Lariksboom) danwel voor gebieden met veel alpenweides waar rotsen en (afgebroken) takken ontbreken en er de afgelopen week veel verse sneeuw viel.

TIP: check via de gebiedspagina's op wepowder of via lawinen.org je lokale lawinebericht

Dit type kennis vind je overigens ook in de wePowder Academy. Ga je komende winter nog richting de sneeuw, trakteer jezelf of een vriend dan op de wePowder Academy. Hiermee heb je altijd en overal toegang tot de kennis die iedere freerider niet alleen veiliger onderweg laat zijn, maar waardoor je ook nog eens vaker en betere poeder scoort.

Start je voor zondag 15 januari met de Academy dan krijg je met de code SAFE2017 30% korting op de wePowder Academy en sturen we je ook nog eens het Safety boek toe. Starten doe je HIER.

En dus wordt het poederadvies voor zondag/maandag/dinsdag de regio’s hieronder. Ik heb snel even gekeken, maar er is nog voldoende onderdak vinden (klik hier om zelf onderdak te scoren)

Met name in de befaamde noordstaugebieden van het Glanerland (Zwitserland), Vorarlberg en Tirol (denk aan het Kleinwalsertal, maar ook de aangrenzende dalen) en natuurlijk die van het Salzburgerland en het noorden van Steiermark wordt het de komende 72 uur heel goed poeder rijden.

Vanaf dinsdag opnieuw turbulentie op de kaarten

Na bovenstaand poederalert (toch alweer #5) volgt er een turbulente periode. Dinsdag doet een eerste front een poging om sneeuw te brengen richting de Franse Noordalpen en de noordkant van de Pyreneeën. Volgens de laatste berekeningen lukt dat heel goed in de Pyreneeën, maar slechts halfslachtig in het noordwesten van de Alpen. Maar later in de week zou het dan wel moeten lukken met sneeuw in het westen en het noorden van de Alpen.

Maandagochtend weer een nieuwe update en dan hopelijk meer duidelijkheid wanneer exact het winters wit wordt in de Franse Noordalpen.

Stay stoked. Morris

Kommentare


 • FreeArno
  Advanced
  FreeArno op 8 Januar 2017 · 09:21
  In Bad Aussee (vlakbij Loser en Tauplitz) vamorgen al 20-30cm om 5 uur en het sneeuwde nog hard.

  Dromen zijn er om te realiseren
 • GerritA
  Advanced
  GerritA op 8 Januar 2017 · 13:49
  Hier in Gerlos sinds gisteren middag een heel dik pak sneeuw. Vanmorgen lekker kunnen poederen onderin het gebied over de alpenweide. Flink wat opklaringen vanmorgen, nu weer hele dikke vlokken en geen poederstress hier ondanks de vele nederlanders. Morgen wordt mooi weer voorspelt dus kijk er nu al naar uit.
  And snow it is.....
 • Andries
  Beginner
  Andries op 8 Januar 2017 · 14:28
  En wanneer krijgt het zuiden van Oostenrijk weer hoop... 😞
 • Pistenbulcky
  Advanced
  Pistenbulcky op 8 Januar 2017 · 15:11
  Aan allen die bij de weerberichtupdate van gisteren reageerden: thanks voor de tips en info!
  Ik kruip straks in de wagen. Gaat nu nog tussen de driehoek Loser-Tauplitz-Krippenstein en Kleinwalsertall 😃
  Ik zal verslag uitbrengen van wet het is geworden en van de condities!
 • Bono
  Beginner
  Bono op 8 Januar 2017 · 15:21
  Ik blijf maar hard dansen voor la norma
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 8 Januar 2017 · 15:26
  @Pistenbulcky en allen die er zijn of nog gaan: foto's foto's foto's!!
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • ivy-v
  Advanced
  ivy-v op 8 Januar 2017 · 16:49
  Rij nu helaas weg uit tauplitz. Vrijdag was een goeie dag waarbij er hier en daar nog wel eens een tak\rots mijn board heeft geraakt maar in de open stukken door het bos lag er heerlijke poeder. Zaterdag mooie zonnige dag met dezelfde omstandigheden. Vanochtend wakker geworden met een vers dik pak erbovenop (50 cm). De hele dag heupdiepe poeder kunnen rijden! Heeft de hele dag doorgesneeuwd en de sneeuw valt nu nog steeds. Dus voor de mensen die nog deze kant op komen: veel plezier!
 • japser_be
  Advanced
  japser_be op 8 Januar 2017 · 17:10
  Ik heb vandaag ook in tauplitz gereden en deze morgen was het knie diep maar de hele dag door heeft het nog gesneeuwd dus na de middag enkel nog tot aan de heupen sneeuw in de bossen...
  Boven wel echte harde wind en alle stukken steiler dan 35 graden kwamen dikke plakken los.
 • Medicine
  Beginner
  Medicine op 8 Januar 2017 · 17:18
  In kleinwalsertal niet echt poederalert vrees ik. 10 cm is er gevallen, en op walmendingerhorn is de sneeuw er onder vanwege de vochtigheid gister niet meer heel fijn te rijden. Goed nieuws= er begint een stevige base te komen, slecht nieuws=de champagne van twee dagen terug is niet meer te vinden, althans niet in het dal
 • Pistenbulcky
  Advanced
  Pistenbulcky op 8 Januar 2017 · 17:38
  Tauplitz, here I come!!!!
 • japser_be
  Advanced
  japser_be op 8 Januar 2017 · 17:47
  Tis helemaal verspoord in tauplitz hoor 😃

  https://www.freeskiers.net/community/showthread.php?15943-FREERIDE-MAP...!
  Hier als je onze sporen wilt volgen... 😀
 • Pistenbulcky
  Advanced
  Pistenbulcky op 8 Januar 2017 · 18:50
  @Dutchess ik zal m'n best doen tussen de faceshots door wat gewone 'shots' te maken 😃
  By the way, heb jouw 'handtekening' altijd één van de leukste en juiste gevonden...let's go play!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro