RTL Weer legt even uit hoe het nou precies zit met lawines


 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 9 März 2017 · 18:33
  http://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/levensgevaarlijke-...

  In de categorie: klok en klepel

  Los van het feit dat er inhoudelijk behoorlijk wat gaten in het verhaal van Maurice Middendorp te schieten zijn wordt het in ieder geval onder de aandacht gebracht. En zelfs het woord lawinepieper valt! 😉
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • doov
  Advanced
  doov op 9 März 2017 · 18:57
  "onze" Maurice moet maar solliciteren.............
  Welcome back my friends to the snow that never ends. Let's rocker!
 • evan
  Advanced
  evan op 9 März 2017 · 20:12
  Wat een slecht onderbouwd verhaal zeg. Je zou niet zeggen dat hij een wetenschappelijke opleiding heeft genoten. Jammer dat hij alleen de redding uit de Safety Academy heeft opgepikt.
 • Bodo
  Advanced
  Bodo op 9 März 2017 · 22:56
  gelukkig wordt kinderen van jongs af aan geleerd hoe het wel zit met lawines *euhm* , het is de schuld van de zon!

  Zie het filmpje van het jeugdjournaal: http://jeugdjournaal.nl/artikel/2161941-nederlandse-snowboarders-omgek...

  " Drie vragen

  Wil je meer weten over lawines. In het volgende filmpje zie je hoe ze ontstaan:"
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 9 März 2017 · 23:03
  Tenenkrommend...
  May the powder be with you.
 • evr66
  Beginner
  evr66 op 10 März 2017 · 07:18
  Lachwekkend, als het niet zo triest zou zijn!
 • Haas
  Expert
  Haas op 10 März 2017 · 08:18
  Ik ben al tijden met @meteomorris aan het brainstormen hoe we de pers kunnen bewegen op feiten gefundeerde berichtgeving naar buiten te brengen. Ook hebben we ons de afgelopen dagen het hoofd gebroken hoe we meer beginnende freeriders kunnen bereiken.
  Ik heb dit seizoen in een aantal winkels safety lezingen gegeven en ben van plan dat volgend seizoen te intensiveren. Maar ja ook daar bereik je op z'n zachtst gezegd niet iedereen. Heeft iemand nog een idee hoe we naast de artikelen op wepowder en wintersporters nog meer onervaren poeder liefhebbers kunnen bereiken?
  Let us know!
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • markindealpen
  Beginner
  markindealpen op 10 März 2017 · 08:34
  Wellicht een soort van open brief insturen naar kranten? Je hebt best kans dat dit wordt opgepakt nu.
  Je kunt daar niet alles in kwijt, maar wel aangeven wat de gevaren zijn en dat je als je offpiste wilt minstens een 3eenheid en n cursus zou moeten doen?
 • ieism
  Tourist
  ieism op 10 März 2017 · 08:41
  Reisorganistaties. Het doel is denk ik de jongeren te bereiken, die boeken vaak de goedkope pakketreizen. Een simpele flyer onderweg in de bus zou misschien al heel veel schelen.

  De 40plusser die met zijn gezin op vakantie gaat zal minder buiten de piste te vinden zijn denk ik.

  Ik zou best willen helpen op de één of andere manier.

  (En als ik alle skigebieden in Zwitserland af moet om met de directie over preventie te praten, dan moet dat maar. Iemand moet het doen. 😉 )
  splitfest.nl
 • Flant
  Beginner
  Flant op 10 März 2017 · 09:15
  Social media. Doet wepowder natuurlijk al. Maar dan korte berichtjes met bijv een top 5 need to know. Prima voor op facebook, instagram etc. Qua info natuurlijk te kort. Maar je zult eerst de aandacht moeten hebben.

  Daarnaast, veel lastiger, mis ik de aandacht die skischolen er aan besteden. Vorige week gingen mijn kids met het skiklasje off piste. Ik denk niet dat ze meteen in gevaar zijn gebracht. Maar er groeit wel een idee dat je prima zonder 3 eenheid de piste kunt verlaten.
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 10 März 2017 · 09:26
  Reisorganisaties en social media lijken mij ook de beste plekken. Je wilt de jongeren bereiken die stoere videos hebben gezien maar helemaal (nog) niet weten hoe het zit met lawines. De skischolen van de alpenlanden zouden een hele goede plek zijn maar dat heeft organisatorisch nog heel wat werk en geduld nodig.
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • martijnuiterwijk
  Beginner
  martijnuiterwijk op 10 März 2017 · 09:27
  Wat ik zou doen, is oa wat eisim aangeeft, contact op nemen met reisbureaus, specifiek op jongeren gericht.
  Daarnaast ook via social media, bijvoorbeeld wintersport live, die laten altijd mooie fotos zien van dumps, magische poeder. Vaak ook met de tekst wie wil hier heen etc. Laat hen juist ook de gevaren aangeven etc.
  was naar beneden maar net zo makkelijk als naar boven
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 10 März 2017 · 09:47
  Heb net het filmpje even gezien en ja, het is tenenkrommend, maar aan de andere kant, er wordt al meer over het onderwerp verteld dan voorheen en ondanks dat ze duidelijk nog geen idee hebben waar die klepel hangt hebben ze wel een klok horen luiden. Nou nog eens echt iets vragen aan de experts en het antwoord goed opschrijven. Dat zou ze wel sieren. Goede kans gemist hier, en dat is jammer.
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • ardt
  Advanced
  ardt op 10 März 2017 · 09:54
  Lezingen en filmpjes over de gevaren van off-piste zijn heel goed maar wie bereik je daarmee? Op lezingen komen denk ik vooral mensen af die het gevaar al min of meer onderkennen. Hoe bereik je degenen die het gevaar nog steeds niet zien?

  Het begint er al mee dat velen een totaal verkeerd beeld hebben van dodelijke lawines. De media tonen het liefst grote catastrofale (bewust getriggerde?) lawines, ook in het buienradar filmpje. Dat helpt niet bij het besef dat juist veel kleinere lawines dodelijk zijn voor skiërs/snowboarders.

  Dan heb je de groep die wel weet dat off-piste gevaarlijk is en dus niet off-piste gaat. Ze gaan alleen wel de poeder in. Onder off-piste verstaan ze blijkbaar wat anders; ver weg, uit het zicht van de piste, stukje hiken etc.

  Mensen die van zichzelf denken dat ze niet gevaarlijk bezig zijn zullen niet zo snel naar een lezing gaan of een filmpje kijken over lawinegevaar. Die moet je anders bereiken. Je moet aansluiten bij hun beleving. Laat het woord off-piste achterwege (dat wordt steeds meer een beladen begrip). Maak een item met dikke poederruns en laat terloops wat zien over de risico’s en wat je doet om die te reduceren. Geen belerend vingertje maar een positieve insteek. Geen “Pas op!” maar “Zo scoor je faceshots”. Zorg dat je filmpje zo vet is dat iedereen het liket en deelt op instagram en facebook.

  Er wordt vaak geroepen dat de grote merken in hun films meer aandacht moeten besteden aan veiligheid. Beter beginnen we bij onszelf. In de vele tripreports, die ook via social media gedeeld worden, draait het vooral om de poedershots. De piepercheck blijft meestal buiten beeld om maar wat te noemen.
 • poling
  Beginner
  poling op 10 März 2017 · 09:58
  Zelf een bondig filmpje in elkaar zetten en die aanbieden bij reisorganisaties (mogelijk kunnen ze die in de bus zelfs opzetten), studenten vereinigingen, (social) media.
  Het is ook niet van het grootste belang dat iedereen weet welke invloeden van belang zijn bij het vormen van een risico situatie, wel wat een lawine triggered en in welk terrein. En wat de risicos zijn.
  Doel zou toch moeten zijn het weren van iedereen zonder kennis EN materiaal!

  Dus wat Marije zegt, die klepel is niet zo belangrijk, het is de klok die gehoord moeten worden. Mocht de keuze zijn de volgendecstap te nemen voor de doelgroep dan is dat inversteren in materiaal EN kennis (klepel)
 • poling
  Beginner
  poling op 10 März 2017 · 09:59
  Oh incl tour operators, nederlandse skischolen ter plaatse,...
 • svenk
  Advanced
  svenk op 10 März 2017 · 11:28
  Au... heb het uit kunnen kijken 😉 Aan t einde: "bij Stufe 1 is er niet zo veel aan de hand maar bij een 5 kun je dus wel op lawines rekenen". Zo wordt de massa misleid.

  Naar de vraag van Maurice: ik verbaas mij er eigenlijk altijd over dat jullie (@meteomorris /Arjen, @opa (Rolf), Bert Romani, NKBV) indien gevraagd altijd opnieuw het (een eigen) verhaal gaan vertellen. Jullie woorden worden daarbij steeds geïnterpreteerd en ontstaat een klok en klepel effect. We zijn zo'n klein wereldje....

  Waarom hebben we geen kennisbank online staan met wat middelen waaruit jullie kunnen putten en steeds eenduidig het zelfde verhaal kunnen vertellen en waaruit de media ook kunnen putten?

  Hebben jullie wel eens met de media gesproken? Ervaren zij een probleem?Misschien eens iets samen organiseren en redacties uitnodigen en vragen naar hun behoefte!?
  If in doubt, don't go out!
 • -Laurent
  Beginner
  -Laurent op 10 März 2017 · 12:01
  Voortaan thermokleding maar toevoegen aan de drie-eenheid?


  http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/03/de-sneeuw-voelde-a...


  "Omdat hij een luchtbel had gecreëerd, thermoskleding droeg, in een goede conditie was, rustig bleef en „onder de best denkbare omstandigheden lag”, kan hij het nog navertellen, zegt hij. En zonder kleerscheuren. „Heel bijzonder. Maar doordat de 40 centimeter dikke sneeuwlaag boven mij dun was, kwam er nog wat zuurstof doorheen. Ook lag ik rechtop. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn overlevingskansen. Ik heb zoveel geluk gehad.”
 • martijnuiterwijk
  Beginner
  martijnuiterwijk op 10 März 2017 · 12:04
  het is algemeen bekend dat thermokleding isoleert door dat lucht word vast gehouden, bij de juiste hoogwaardige thermo's word extra lucht vastgehouden. Dit zorgt voor een extra luchtbel met extra zuurstof.
  Gelukkig zonder scheuren in zn kleding, anders was die extra lucht geheid onsnapt.

  Jongens dit is toch algemene basis kennis en geheel logisch 😉 😉 😉
  was naar beneden maar net zo makkelijk als naar boven
 • CVS
  Beginner
  CVS op 10 März 2017 · 14:07
  @Arjen, zou graag een keer een goed stuk van jullie plaatsen op onze site (www.weer.nl). Alle kleine beetjes helpen en mijn collega's weten vaak ook niet alle ins en outs.
  Zie http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-03-09-hoe-ontstaan-lawines/... .......
  Heb Morris er ook een bericht over gestuurd.
 • QmaartenQ
  Beginner
  QmaartenQ op 10 März 2017 · 15:14
  @CVS Dat is al een veel beter verhaal, complimenten!
  powpowwowjippiajippieee
 • CVS
  Beginner
  CVS op 10 März 2017 · 15:28
  @QmaartenQ, daar heb ik niet de hand in gehad (zag het net pas...) en kan nog veel beter.... Maar men probeert het wel en dat is een goed begin!
 • evan
  Advanced
  evan op 10 März 2017 · 16:08
  Gewoon met ABS (http://wepowder.nl/forum/topic/184235) een leuk experiment organiseren voor Jules Unlimited (http://www.npo.nl/npo3/jules-unlimited-is-terug). 😉

  Ik denk dat je het meeste bereikt door aan het begin van de winter bij een goedbekeken praatprogramma aan te schuiven met goed animaties van de processen die in het sneeuwdek plaatsvinden en het effect van de belasting van een skiër op het sneeuwdek. De uitdaging is natuurlijk om de redactie van zo'n programma warm te krijgen voor het onderwerp. Wellicht helpt het om al wat beeldmateriaal voor te bereiden, wat je ook aan Buienradar etc. kunt leveren.
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 10 März 2017 · 20:04
  Een deel van deze discussie werdt hier in Tromso laatst ook gevoerd: een panel van skiers en journalisten op een podium, zaal vol geinteresseerden, met als thema: hoe zorgen we voor betere berichtgeving (en minder hatelijke veroordeling) in de media. Kleine samenvatting:
  - De grote kranten en omroepen deden het beter dan de kleintjes, omdat ze meer mankracht en budget hebben (en dus meer gespecialiseerde journalisten), en vaker een skier op de redactie hebben rondlopen die het verhaal krijgt toegespeeld..
  - Sport-, en zeker skijournalisme is iets wat de meesten 'erbij' doen, met veel verloop in de posities (stagairs, etc).
  - Toch hebben veel redacties gezegd ontzettend veel baat te hebben bij: lawineworkshop op de redactie, deelname aan cursussen in de sneeuw, etc, etc. Wanneer 1 of 2 mensen zijn 'opgeleid' krijgen en nemen zij de verantwoordelijkheid om deze stukken te schrijven of checken (net zoals bij andere onderwerpen).

  Kortom: een persworkshop, met 1 of 2 uitverkorenen van elk medium? Die daarbij op hun verantwoordelijkheid worden gewezen?
  Maar ik geloof dat jullie hier al mee bezig waren... Verder natuurlijk de studenten-reis-organisaties. In de vorm van een flyer of goodybag ofzo, en wellicht training voor hun reisleiders.
 • JCK
  Beginner
  JCK op 11 März 2017 · 13:24
  @haas Ik kom net uit t freeride mekka Zillertal (gerlos konigsleiten) en ik denk dat je wel kan stellen dat de waaghalzen zonder kennis / spullen bijna allemaal tussen de 18 en 30 zijn. Deze mensen zijn vaak onwetend (zie het verhaal van de nsn studenten) maar niet perse onwelwillend. Deze groep gaat bijna altijd met bizztravel, husk of (derde ben ik even kwijt) mee.
  Ik zelf begin net een beetje en heb de spullen aangeschaft en cursus gevolgd. Wat mij het meeste verbaasd bij mezelf is dat een klein beetje kennis meteen het besef brengt wat je nog niet weet. En dat maakt de mensch al meteen een stuk voorzichtiger.

  Ik denk dat deze 'risico' groep goed te bereiken is via de reisorganisaties.
  Positieve insteek, informatie over freeriden en hoe dit veilig te doen (eerste hoodfdstuk safety cursus?), kennis dus ter preventie
  Maar laten we wel wezen, het is te mooi om links te laten liggen dus help deze groep om de stap om het veilig aan te pakken zo veilig mogelijk te maken:
  drie eenheid verhuren via reisorganisaties en gidsen.
 • Haas
  Expert
  Haas op 12 März 2017 · 06:17
  Dank voor de vele reacties! We zijn / gaan ermee aan de slag.

  .
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • jety1976
  Tourist
  jety1976 op 12 März 2017 · 07:38
  Wellicht iets via de verzekeringsmaatschapijen regelen? Lijkt mij dat de verzekering hierbij erg gebaat is. Zoals eerder geschreven hier ligt er bij de skischolen ook wel iets. Ik zie veel leraren met en zonder anwarter buiten de piste gaan, ik denk dat het merendeel hiervan nog geeneens weet waar ze mee bezig zijn, zowel op het gebied van verantwoording, veiligheid en aansprakelijkheid. Toen ik het hele seizoen in Oostenrijk les gaf heb ik regelmatig het nadrukkelijke verzoek van ouders gekregen om met hun kinderen buiten de piste te gaan, ik ben hier nooit op ingegaan. Het moeilijke hierin is denk wel dat de skischolen hun leraren ook niet zal wijzen op de gevaren etc. om de simpele redenen dat de klanten een leuke week moeten hebben.
 • evan
  Advanced
  evan op 12 März 2017 · 13:55
  @jety1976, de meeste verzekeringsmaatschappijen dekken lawine-ongevallen niet dus die zijn niet direct gebaat bij het financieel ondersteunen van preventieve maatregelen. De verzekering van NKBV dekt dergelijke ongevallen wel. De NKBV is echter al betrokken bij de Safety Academy en ik vermoed dat de meeste leden van de NKBV op zich op z'n minst bewust zijn van alpiene gevaren.
  Ik denk dat de meeste Oostenrijkse skischolen tegenwoordig redelijk verantwoord omgaan met lawinegevaar. Het is inderdaad wel anders geweest. Leraren werden in veel skischolen niet aangesproken op buiten de piste skiën mét kleding van de skischool maar zónder veiligheidsuitrusting. Ik heb zelfs meegemaakt dat de dochter van de skischoolleider (die vermoedelijk nu zelf de skischool bestiert) weigerde haar pieper uit te lenen aan een skileraar.
 • evan
  Advanced
  evan op 12 März 2017 · 14:02
  Zo'n persworkshop zoals @JaapvR voorstelt lijkt me een goed idee of zelfs een (mini-)SSC-Lawine I voor journalisten. Ik sluit niet uit dat het ministerie van VWS dat wil subsidiëren, zeker nade gebeurtenissen van afgelopen week. Misschien is er zelfs interesse in een 'Postbus 51'-campagne tijdens het hoogseizoen.
 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 12 März 2017 · 14:29
  Zou nuttig en leuk zijn. Twee puntjes om mee te nemen:
  - Redaties zouden iets moeten verzinnen om de opgedane kennis te behouden als de stagier / journalist die bij de workshop was wordt overgeplaatst wordt naar de afdeling binnenland.

  - De inhoud zal imho op het punt van journalistieke verantwoordelijkheid en 'ver/beoordeling op afstand' flink verder moeten gaan dan Lawine-1. Als je journalisten de ERM bijbrengt bestaat het risico dat ze bij elk ongeluk het lawinebreicht checken, de hellingshoek meten, en vervolgens de waarheid paraat hebben. Ik ben er nog niet uit of ik dat vooruitgang wil noemen. Ja, er wordt met meer kennis van zaken geschreven (en dus ok gelezen door het publiek), maar nee, de veroordelingen op basis van minimale kennis zijn dan al helemaal niet meer te stoppen. But then, dat zijn ze nu ook al niet...

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro