Freeride topo Face Nord de Bellecote - La Plagne


 • wittelijnen
  Tourist
  wittelijnen op 4 Januar 2018 · 15:58
  In het teken van ‘give back to the community’ hierbij een -insider- overzicht van de Freeride/freetour lijnen van de Face Nord de Bellecote 3417m (La Plagne).

  Lange alpine (poeder) lijnen rijden is feest. De noordkant van de Bellecote heeft een breed scala van dit type lijnen. Een 6 km hoge bergrug met de expositie van NE / N / NW. Iedereen die in les Arcs heeft rond geskied kent het beeld van de Bellecote. Een majestueuze kom waarbij je je afvraagt of dat eigenlijk te skiën is. Met behulp van de liften in Plagne kun je ski-in of met een tour tot 2u geraken in het gehele terrein van deze noordwand. Er is een breed scala mogelijk: van type piste nature tot +/- 45 graden couloirs van circa 700m. Beneden kom je uit in het plaatsje Pont Baudin 1400m. Met de skibus (elk half uur) geraak je aan de de verbindingslift die je brengt naar de Arcs zijde van de Vanoise express.  De approach gaat via de cabine naar de Glacier de Bellecote. Vandaar zijn er twee stoeltjesliften die vertrekken. Links de ‘traversee’. Rechts de ‘glacier’. De traversee brengt je naar alle opties waarbij je geen tour-set up nodig hebt. De Glacier brengt je naar de opties waar je wel een tour set up nodig hebt (max 2h). Met alle plaatjes, plattgronden, foto’s, video’s krijg je een aardig beeld van het geheel. Veiligheid, niveau, groep, ja of nee zijn de overwegingen die voor de lezer zijn. Er zijn prima skigidsen en skischolen te vinden die je graag meenemen op avontuur. Deze post is meer een inzicht in de mogelijkheden op deze wand. Er zijn meer lijnen. Hiervoor verwijs ik je naar het boek ‘Cles de Paradiski’ van Didier Givois.

  De Plagne liften van approach Glacier en Traversee zijn terugkomende aanknopingspunten. Evenals loop/tour/approach routes en de skilijnen die in kleur terugkomen op de verschillende beeldvormen. Scrollen maar.

  Beste poeder periode: eind maart / april.
  Weg van het skistation verblijf - hide out onder aan de Bellecote: http://www.les-chabottes.com/
  Paradiski / Plagne en verder: zie uitleg Wintersporters / Wepowder


  Opties freeride (zonder tour set up - ski in tot lopen max 45 min) - approach ‘Traversee Lift’:  Lila: Petit Face Nord. Piste Rochu oversteken per ski en je staat boven aan de entree. 30/35 graden max - veelal minder. De klassieke afdaling die door skischolen/gidsen wordt geskied met klanten. Piste nature staat vaak vanwege de begaanbaarheid (ski in). Mooi ook om de verschillende opties goed te bekijken. Ook voor de totaal ervaring (weg van het gebied etc) aangenaam om te ervaren. Je bent niet de enige.

  Optie 1: Na entree onder couloir Canadien afdraaien naar rechts tot aan uitlopers van Pepin (niet eerder naar links vanwege ijs watervallen). Dan naar links aanhouden richting stroom/ski de fond (langlauf) - Pont Baudin.
  Optie 2: De vallijn volgen. Bij het bos naar rechts aanhouden waarbij het bos aan de oostkant een trechter vormt naar een pad; chemin des chasseurs. Dit pad brengt je naar de ander zijde van het bos waarbij je stroom kunt volgen tot Pont Baudin.

  Blauw: Couloir Canadien. Na traversee piste oversteken en kleine klim (30m) maken afdraaiend naar links. Op plateau is de eerste couloir Cairn- afdraaiend naar rechts/NE. Verder lopend over het plateau, richting piste Rochu, komt de petite Face Nord in zicht. Een steile entree van 45 graden - circa 150m (expo NW) gaat over in een N geul van circa 35/30 . De Canadien is vaak aan gort geskied vanaf halverwege vanwege de entree die te maken is vanaf de Petite Face Nord (Het steile stuk / en de klim wordt zo overgeslagen)

  Oranje: Couloir Cairn. Na traversee piste oversteken en kleine klim (30m) maken afdraaiend naar links. Op plateau is de eerste couloir Cairn - afdraaiend naar rechts/NE. 40/35 overgaand naar 35/30 graden (bij benadering).

  Coulor Cairn 11-04


  Coulor Cairn 11-04


  Bruin: Grand Nant. Een grote lap sneeuw waar je met een interessante beklimming en traverse kunt geraken. Is wat minder obvious dan de voorgaande. Het van te voren spotten (vanaf Arcs/vanaf bodem face Nord) is een must om een gevoel te krijgen van de routing. De traverses kunnen vrij listig zijn vanwege de skicut van een grote sneeuwdeken boven je.
  Na traversee piste oversteken en kleine klim (30m) maken afdraaiend naar rechts. Graad op en graad volgen. Tot er een duidelijke dubbele traverse mogelijkheid bestaat om de strek te maken naar de ‘Grande Face Nord’. Een 50m afdalen in de couloir waarna je opnieuw traverseert en nog een 30m omhoog klimt. De Grand Nant is de grote pyramide shape die nu voor je ligt.

  Roze: Rodzins. Face Nord graat verder afdalen via Rochu. Skipad volgen richting Friolin. Bij overstap naar klim Friolin naar rechts/N afdraaien. Enkele couloirs met vaak goede sneeuw mid winter. Couloirs komen uit op Petit Face Nord connectie van het Chemin de
  Chasseurs. +/- 35 graden. Maar let op: vaak wind accumulatie van sneeuw.

  Googlemaps


  Hoogtelijnen etc in geoportail.gouv.fr


  Approchroutes pisteplan Plagne


  Petit Face Nord in pisteplan Paradiski + retourroute bus/lift
  Opties freetour (max 2h) - approach ‘Glacier Lift’:  Lichtblauw: Gros Glacier 5.1 E3. 45/40 graden - 700 meter. 60 m enkeltouw voor abseil entree. Meest esthetische stuk van de Bellecote. Via een korte klim naar de graat na de glacier lift (volg kabel), skin van (15 min) sta je aan oostkant van de entree couloir. Een abseil van 2 x 30m, waarna een doorsteek (op 45 graden sneeuw/rots) van 25m volgt naar eigenlijke entree van de noordwand. De technische approach is onderdeel van de fun. Een opvolging van alpine technieken waarna je daarna een wand van circa 700m als cadeau krijgt.  Vroeeeem erbij denken


  Groen: Pepin 4.3 E2. 40 / 35 graden. 500m. korte klim (15 min) naar de graat na de glacier lift (volg kabel). Ski naar de overkant en klim de korte couloir (15 min). Skin naar de noordkant van de Bellecote (dome des Picheres). De expositie is hier noordwest. Er zijn twee varianten. De klassieke Pepin gaat via een noordpassage die afdraait naar een open veld expo NW. De variant is de couloir die vanaf de entree de linkerzijde aanhoudt van rotspartij het dal in.

  NB De liften waren al gesloten voor het seizoen - tourapproach klassieke Pepin 29-04


  Geel: S couloir. 45/40 graden naar 35. Approach als groen (Pepin - Dome des Picheres). De entree ligt in lijn met de tourapproach. Vanaf boven is de loop mooi te spotten. De S komt uit in de variant van de Pepin.  Rood: Couloir Pianiste 5.1. 700 meter van +/- 45 graden. De approach als groen (Pepin - Dome des Picheres). Aangekomen op de ‘dome’ volgt nog een 100m tour omhoog. Naar de noordzijde/graat van de Bellecote. De couloir heeft een kleine draai. Het vertrek is NW 100m waarna deze naar N draait. Een 50m boven de entree is de gehele lijn voor te spotten. De entree is vaak een traverse door wat rotsen.

  Couloir Pianiste 29-04


  ET phones Pianiste


  Neverland 17-04 (Tussen S en Pianiste)


  April = feest op noord (2500-3500m). Achter deze 'staat ie aan' kijkers zijn de freetour N/NW opties via de 'Glacier' route in beeld. Lente in het dal. Winter on top.


  Googlemaps


  Hoogtelijnen etc in geoportail.gouv.fr  De avonturiers komen er met bovenstaande info vast uit. Handig als kennisbank als je ooit die kant op gaat.
  Verder: kaart en kompas zijn praktisch. https://www.geoportail.gouv.fr/ kan ook. Die heeft ook een app variant. Skitour.fr is eveneens handig voor de freetour glacier opties. De webcams van Plagne. Het weer van Morris bepaald of het zinvol is om Plagne aan te doen. De FB van Tim en mijzelf inclusief wil ook helpen voor wat directe Paradiski/Vanoise/Beaufortain conditie (+avontuur) updates.
  Verblijf bij Les Chabottes is mooi. Weg van de snelweg onder aan de wand. In april zit je daar in de zon. Binnen is het Savoie gourmet local en staat de houtkachel aan. Via Samedijeskie kun je op zaterdag een kortingspas regelen. De hele wand is vrij uniek. Met relatief weinig tourwerk kun je ultra lange couloirs/lijnen rijden. Gezien het Plagne ‘familie marketing beleid’ is het er ook nog steeds relatief rustig. Arcs locals zijn er bijna nu meer dan de familie ski Plagne gasten.
  Genoeg info. Verder uitzoekwerk is voor de avonturiers = onderdeel van de fun. Enjoy.

  Kleine letters: niet verantwoordelijk voor beslissingen van liefhebbers. De info is puur informatief.


  Foto’s: Tim/Paul/Cedric/Koen

  *Nachricht bearbeitet durch wittelijnen op 4 Jan 2018 16:11
  FB.com/koenbakkers.skier
 • Guy.
  Advanced
  Guy. op 4 Januar 2018 · 16:01
  Kijk, dit zijn nou eens topics!!
 • Vinnie
  Advanced
  Vinnie op 4 Januar 2018 · 17:22
  Te Gek!! Thanks voor het delen!
  Sharing Secrets, Sharing freedom!
 • Dutchess
  Advanced
  Dutchess op 4 Januar 2018 · 17:47
  Oooh, kwijlwaardig! Dank je wel! Wat een bijdrage.
  We dont stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing
 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 4 Januar 2018 · 18:26
  Oef, wat een rijkdom ...

  Dank je voor de moeite en het delen, Koen.

  @Ors, ik had al het idee weer eens af te spreken ... , ff bellen? Binnenkort moet het daar toch ook weer wat stabieler worden 😃 .
 • Polhovsky
  Expert
  Polhovsky op 4 Januar 2018 · 19:57
  dat ziet er goed uit, thanks for the info!
 • Markie
  Advanced
  Markie op 5 Januar 2018 · 02:08
  Thanks Koen heel gaaf! Bizar idee dat we 4 januari 2013 toen we op bezoek waren met @Robbert en @Roelaano oa de Gros Glacier hebben gedaan. Nu een minder plan 😋
  Hopen op een mooie staart van deze winter!

  DRYBOARDS.NL -Dutch designed and handcrafted snowsurfers-
 • Niels
  Advanced
  Niels op 5 Januar 2018 · 08:53
  Heel tof en appealing! Thanks man!
 • wittelijnen
  Tourist
  wittelijnen op 15 Februar 2018 · 23:45
  Update.

  Door de magistrale winter ligt de Bellecote noordwand er erg goed bij. Laten we zeggen dat alle lijnen nu goed begaanbaar zijn. Her en der wat geproeft. Erg uitzonderlijk om nu al een dergelijke dekking te hebben op deze hoogtes. De sneeuwval zonder wind dagen maken het een waar feest. Gisteren Pianiste geskied. Deze lijn is normaal in april pas in conditie. Nu op 14-2 prima skivoer. Het begin is nog even martini on the rocks maar daarna heb je ook wat. Zie voor verdere info de originele post.  Zin an? Voor de liefhebbers; even het Morris sneeuwbulletin afwachten. Sneeuwval zonder al teveel wind is het toverwoord met opklaringen direct daarna. Dan hup met bovenstaande schatkaart de kar in. De verdere invulling van het program laat ik aan de lezer over. Zien we elkaar misschien aan de thee bij Fer a Cheval - Pont Baudin. Of niet. Wel dikke dagen gehad, das zeker.

  NB
  Restaurant/verblijf les Chabottes onder aan de Face Nord (Pont Baudin) is helaas gesloten voor dit jaar.

  FB.com/koenbakkers.skier
 • ieism
  Tourist
  ieism op 16 Februar 2018 · 07:08
  Dit gaat tenminste ergens over, thanks voor het delen.
  splitfest.nl
 • robbert
  Advanced
  robbert op 16 Februar 2018 · 07:35
  Wow wat een super post, had ik even gemist in Januari. Dank voor het delen Koen
 • JobLomans
  Expert
  JobLomans op 16 Februar 2018 · 11:11
  Vanaf de andere kant kijk ik al vaak rijkhalzend naar die wand, vaak kom ik vanaf Les Arcs in hetzelfde dal uit. Bedankt voor het delen, nu toch ook maar eens oversteken 😃👊
 • Willem2k
  Advanced
  Willem2k op 16 Februar 2018 · 11:52
  LEKKERRR!
  Snowboarding without friends is not snowboarding.
 • mervynsmeets5
  mervynsmeets5 op 8 September 2021 · 15:48
  hallo, super informatie. Is er ook info over de vallencant lijn vanaf de top????

  groet, mervyn

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro