Tijdelijk sneeuw voor het noordoosten


Von meteomorris an 20 Februar 2019 · 2

Met uitzondering van het noordoosten van de Alpen blijft de situatie voor de Alpen hetzelfde. De Alpen liggen onder invloed van een immens hogedrukgebied en stormen worden daardoor op fikse afstand gehouden en met een grote boog om de Alpen geleid.

De jetstream, de geleiderail voor stormen loopt nu via Schotland, Scandinavië en de Baltische staten Eurazië in. Onderstaand zie je de jetstream voor morgen. Het is de rood gele rivier die het verschil tussen koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden markeert. En de Alpen liggen nu dus in de warme lucht. Ter verificatie daarvan vind je onder het jetstream kaartje de temperatuur op 850 hPa (zeg 1400 meter) in de vrije atmosfeer. Die ligt in de Alpen duidelijk bove nul.

Jetstream
Jetstream

Temperatuur op 850 hPa
Temperatuur op 850 hPa

Vooral de afgelopen dagen was het erg warm en in alle lawineberichten werd en wordt gewaarschuwd voor natte en 'gleitschnee' lawines. We hebben te maken met de eerste echt warme periode in de Alpen en daardoor wordt het sneeuwdek flink op de proef gesteld. De opwarming zorgt op zonhellingen ervoor dat het sneeuwdek rap opwarmt waardoor de massa van het geheel toeneemt en er een moment komt dat de kritische grens is bereikt en het sneeuwdek gaat glijden. Meestal gaat dat goed, maar gistermiddag ging dat even flink fout in Crans Montana.

Enorme lawine Crans Montana

Om 14.30 kwam daar een enorme natte sneeuwlawine naar beneden op een piste. De berichtgeving is lange tijd chaotisch geweest waarbij er in eerste instantie sprake was van 4 geblesseerden (waarvan 1 persoon nog steeds in levensgevaar op het moment van schrijven), maar ook 12 personen die nog vast zouden zitten in de lawine. Tot woensdagochtend is er gezocht, maar er lijkt sprake van een klein wonder (laten we hopen dat de 4 geblesseerden ook goed en snel herstellen) want er is niemand gevonden. Reddingsdiensten gaan er nu voorzichtig van uit dat er geen personen nog onder de sneeuwmassa ligt. Bron

Onderstaand beeld van een getuige ter plekke laat zien hoe groot en immens de aerosol was toen de sneeuwmassa zich op de piste storte.

Dergelijke lawines zijn geen raar beeld in een winter, maar zien we in de regel pas tijdens de eerste echt warme week in maart en soms zelfs pas april. Pistes die bedreigd worden, worden dan gedurende de dag gesloten en lawines preventief opgewekt. Het is uitermate uitzonderlijk zoiets als midden februari mee te maken.

De komende dagen wordt het tijdelijk wat frisser, maar vanaf het weekend zitten er wederom een stijging van de temperatuur aan te komen die mogelijk nog hoger wordt dan de afeglopen dagen. Met het hoogseizoen in de Alpen een aandachtspunt voor pistediensten, wintersporters en tourskiers.

Tussen woensdag en vrijdag wat sneeuw voor het noordoosten

De komende dagen trekt het hogedrukgebied zich iets terug naar het westen waardoor de jetstream het noordoosten van Oostenrijk raakt. Op de grens van warme en koude lucht ontstaat bewolking en deze wordt met een noordelijke stroming tegen de Nordstaugebieden van het Salzburgerland, die Steiermark en Ober- en Niederosterreich aangedrukt. Dit levert tussen woensdag en vrijdag 5-15 lokaal 25 cm verse sneeuw op. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk rond de 1000 tot 1300 meter en zakt in de loop van de vrijdag richting de 1000 tot 700 meter.

Met name op vrijdag kan het intens sneeuwen op de toppen van het Salzburgerland, die Steiermark en Ober- en Niederosterreich, maar in de dalen regent het dan. Daarbij staat er een gure wind. Houd er rekening mee dat de lawinesituatie verslechterd en het gevaar in de betreffende regio's toe neemt.

Hogedruk komt terug
Hogedruk komt terug

Vanaf het weekend weer hogedrukweer

De sneeuw tussen woensdag en vrijdag is het enige spannende wat er de komende dagen gebeurt. Een hogedrukgebied boven Scandinavië zakt in het weekend af richting Polen en komt later pal boven de Alpen te liggen. Volgens de huidige berekeningen blijft het daar een week lang liggen zodat volgende week zon en blauwe luchten gaan overheersen.

Het weekend verloopt allereerst nog koel in de oostalpen. Met een koude oostelijke stroming wordt koudere continentale lucht aangevoerd. Met name in de Piemonte kan dit voor wat stuwing zorgen met een enkel vlokje. Na maandag wordt het snel warmer. Zeker in de westalpen zal allereerst de temperatuur flink oplopen, maar later ook in de oostalpen. Af en toe komt er wat bewolking door vanuit het oosten, maar als het hogedrukgebied blijft liggen zoals nu berekend overheerst vooral de zon.

Het plan voor de komende dagen

Ofwel je gaat richting het oosten waar tussen woensdag en donderdag wat vers valt. Ofwel je gaat heerlijk touren in die delen van de Alpen waar de zon schijnt. Op steile noordhellingen is nog meer dan genoeg te vinden. Snowboardgids Irian van Helfteren kent zijn weg in de Arlberg en hij rijdt ook nu nog steeds dagelijks koude poeder.

Daarnaast zijn noordhellingen inmiddels in shape voor het steilere werk. Het sneeuwdek is overal gezien goed stabiel en zo lang de zon er niet bij kan blijft dit zo. Steeds meer mooie alpine lijnen worden gereden nu het zicht goed is en de sneeuw er lekker bij ligt. Maar blijf vanwege de snelle opwarming weg van zonhellingen, daar is de boel nu een stuk instabieler.

Nogmaals mijn woorden van vorige week:

Leg een ijsje op een droge dag in de zon en hij smelt snel weg, leg een ijsje in de shaduw en het duurt langer, leg datzelfde ijsje op een laagje sneeuw in de schaduw en je zult zien dat het veel langer duurt voordat het ijsje smelt. In de bergen geldt dat ook zo. Sterker nog, leg hartje winter een ijsje op een sneeuwrijke schaduwhelling en je zult zien dat het ijsje niet smelt. Ook als de temperatuur in de vrije atmosfeer duidelijk in de plus is en mensen liggen te bakken op de terrassen.

Dat werkt als volgt. Het sneeuwdek op zichzelf is niet direct vatbaar voor veranderingen in de luchttemperatuur vanwege de isolerende capaciteiten van een sneeuwdek. Voor opwarming van het sneeuwdek zijn de volgende drie elementen de meest krachtige:

  • Directe instraling van de zon
  • Relatief warme lucht en bewolking. De bewolking geleidt namelijk de warmere, vochtige lucht het sneeuwdek in
  • Regen

Hartje winter staat de zon lager. Gevolg is dat ze enkel op de zuidhellingen en de steilere west- en oosthellingen direct instraalt. Op de andere hellingen schampt de zon hoogstens het sneeuwdek zodat de warmte het sneeuwdek niet kan intrekken. Gevolg is dat de temperatuur van het sneeuwdek op schaduwrijke(re) hellingen, maar ook die hellingen waar de zon niet direct instraalt fors lager blijft. Vaak zelfs ruim onder nul. Zeker als de nachten ook helder zijn en het vocht flink kan uitstralen. Dagen waarop je mooie hoeveelheden rijp ziet ontstaan op het sneeuwdek op de schaduwhellingen.

Heerlijke rijp
Heerlijke rijp

Warme, maar zonnige dagen hoeven helemaal niet te betekenen dat dit het einde van de verse poedersneeuw is. Je zult er alleen iets meer voor moeten doen. Het is pas midden februari en de zon staat nog relatief laag. Dit betekent dat je op hellingen met een N, O of NW component er in nog lang poeder kunt rijden. Zeker als er ook nog eens bomen op dit soort hellingen staan, dan komt de zon er helemaal niet bij.

Maar hoe weet je of een skigebied voldoende N, O of NW hellingen heeft? Dat kun je zelf beredeneren met een kompas, maar je kunt ook als wePowder Pro een blik werpen op de expositiekaarten. Onderstaand zie je als voorbeeld het kaartje van het Tannheimertal

De rode kleuren op de kaart geven de Noord en Noordoost hellingen aan en mits deze een beetje steil zijn blijft de sneeuw hier goed, licht en vers.

Wil je ook hellingshoekkaarten, expositiekaarten, routes en uitgebreidde weersvoorspellingen? Als wePowder pro krijg je toegang tot 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en de 14 daagse voorspelling per gebied zodat je geen dump meer mist. Daarnaast hebben we ook nog eens duizend+ freerideroutes voor je ingetekend in de mooiste freeride gebieden van de Alpen. Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens poederonderzoek mee! Dank!

Wil je de komende dagen poeder scoren dan ga je het beste op zoek naar:

  1. skigebieden met voldoende noordhellingen waar de poeder koud genoeg blijft;
  2. en zoek je naar familiegebieden met veel bomen en weinig overzichtelijk terrein, dat schrikt beginnende freeriders af.
  3. en schrap je de usual suspects en gebieden met overzichtelijk terrein.

Met deze tips scoor je zeker nog verse poeder.

Stay stoked Morris

KommentareAntworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro