S-N-E-E-U-W... PA#15 en PA#16: waarheen te gaan?


Von meteomorris an 7 März 2019 · 20

Het sneeuwt op dit moment volle bak ten zuiden van de Gotthard. Aan de voet van de gelijknamige tunnel sneeuwt het wat betekent dat de sneeuwgrens als gedaald is tot onder de 1000 meter. De zuidstau laat weer zien wat de kern competenties zijn: veel, diep, snel kouder wordend. Zoals gebruikelijk wordt het kleine skigebiedje van Airolo nu volgepompt met een dik pak sneeuw, maar zoals gebruikelijk is de toplift daarbij dan ook gesloten. Tijd voor wat lijntjes door het gekupierdes gelande skiers links van de Comascnè sleeplift.

Zuidstau betekent Ticino. Bijna nergens in de Alpen worden sneeuwfronten zo gefunneld als in Ticono. Via de meren worden ze richting het Val Bedretto gefunneld om daar leeg te sneeuwen. Daarbij valt er altijd meer en komt de sneeuwgrens altijd lager uit dan is voorspeld. Ticino is een beetje een vergeten regio. De skigebieden hanteren Zwitserse prijzen, ze zijn nogal klein en voor velen daarom een mijl te ver. Het famueze San Bernadino is al ter ziele gegaan en dus koester ik Ticino. Mijn favoriete bestemmingen zijn Bosco Gürin en Airolo. Bosco is ver rijden, heel ver maar hartje winter erg goed. Helaaas zitten we al in maart en de hellingen zijn veelal zuid. Vergeet daarom Bosco. Nu is het de tijd voor Airolo, overnacht bij de familie Lombardi, Peter Forni of in de zeer schone kamers van Garni Motta en geniet 2 tot 3 dagen van de zegeningen van een Zuidstau. Let wel, Airolo is een gebied dat je moet leren kennen. De offpiste ligt niet direct voor het oprapen en de navigatie soms wat lastig, maar met onze voorbeeldroutes kom je een heel eind.

Ben je nog geen wePowder Pro en kun je onze voorbeeldroutes niet zien? Word vandaag nog wePowder pro, krijg toegang tot onze 14 daagse sneeuw- en weerkaarten en natuurlijk die duizend+ routes. Oh ja, je support ons er ook nog eens mee! Dank!

En ga nu niet zeggen dat ik een geheim weg geef. Ik kom inmiddels al 20 jaar in dit gebied, het is er te vaak akelig rustig en het gebied en het dorp hebben het regelmatig moeilijk. Het heeft onze steun en liefde hard nodig. In Ticino vind je verder nog Cari en Nara-Leontica. Vergeet Cari in deze tijd van het jaar. Alles is er pal zuid, maar Nara kent een mix van zuid en noordexposities. Als je hiermee weet te spelen dan vind je er langer vers dan velen denken. Een roadtripje Ticino in combinatie met het zuiden en midden van Graubunden of de gebieden net ten noorden van de Gotthard? Zeker eens doen!

In de loop van de donderdagmiddag klaart het op in de Noordelijke Piemonte en Ticino en verplaatst het front zich richting het oosten. Vanwege het wegvallen van de stuwing aan de zuidkant loopt de luchttemperatuur wat op. Maar omdat het komende nacht helder weer is zal de sneeuw op vrijdagochtend nog van een goede kwaliteit zijn.

PA#15: where to go?

Donderdagmiddag en vrijdag is het aan in:

 • de noordelijke Piemonte waar 10-35 cm is gevallen
 • maar met name in het noorden van Ticino, dat ene gebied in Uri en Splügen in Graubunden waar 20-50 cm is gevallen

Een prima poederalertje wetende dat het weekend mild start.

Vrijdag nog wat sneeuw, milde start weekend

Bovenstaand plaatje laat in het notedop het weer voor de komende 24 uur zien.

 • De blauwe pijl laat het front zien dat sneeuw bracht in Ticino en de Piemonte en nu richting het oosten wegtrekt. De wind is daarbij westelijker geworden. Aan de noordkant van de Alpen is deze noordwest, aan de zuidkant van de Alpen zuidwest. Tot en met vrijdagochtend ligt de Alpenhoofdkam van Oostenrijk en Italië in een soort van sandwich met sneeuw uit zuidwest en noordwest. Reken tot en met vrijdagochtend op zo'n 5-15 cm boven de 1700 meter met in de Arlberg uitschieters omhoog.
 • De oranje pijl laat de instroom van mildere lucht zien vanuit het zuidwesten. Het klaart vrijdag en zaterdag iets op met de meeste zon aan de zuidkant van de Alpen. De noordkant van de Alpen ziet een mix van bewolking die in de loop van de zaterdag dikker wordt.
 • Rode pijl is een warmtefront dat zaterdag in de loop van de/einde dag wordt verwacht met sneeuw en regen voor de noordkant. Wie enkel naar de sneeuwkaarten kijkt ziet voor zaterdag en zondag veel sneeuw op de kaarten voor het noordwesten van de Alpen.

Maar wie beter naar mijn kaartje met de pijlen kijkt ziet dat er allereerst een warmtefront volgt en pas in de loop van de zondag een koufrront. De zaterdag start mild en het warmtefront brengt een sneeuwgrens voor zaterdag en zondagochtend die tussen de 1100 en 1600 meter zal schommelen volgens de huidige berekeningen. Het nulgradenniveau ligt dan rond 1600-2000 meter. Maar er is koude lucht onderweg.

Koufront van zondag
Koufront van zondag

Zondag snel kouder en sneeuw tot diep(er) in de dalen

In de loop van de zondag (laten we hopen zo snel mogelijk, liefst al in de nacht naar zondag) draait de stroming naar noordwest tot noord en zakt koude lucht af richting de Alpen. Omdat er nog veel vocht hangt van het warmtefront sneeuwt het dan lekker door in het noordwesten en noorden van de Alpen. Deze sneeuwval houdt aan tot en met maandag en is goed voor poederalert#16.

Onzekerheden:

 • dat de vrijdag en zaterdag mild worden is zeker, maar de mate van mildheid is nog niet geheel zeker
 • de snelheid en voortvarendheid waarmee het koufront er op zondag in komt. Er zijn wat berekeningen die de warme lucht maar zeer langzaam zien verdwijnen. Dan is de zondag ook nog lange tijd te mild met een hoge sneeuwgrens.

Vanwege die onzekerheden is dit mijn advies voor PA#15 en PA#16

Donderdagmiddag, vrijdag en zaterdag:

 • de noordelijke Piemonte waar 10-35 cm is gevallen
 • maar met name in het noorden van Ticino op vrijdag dat ene gebied in Uri en Splügen in Graubunden waar 20-50 cm is gevallen

Er is in deze gebieden sneeuw gevallen, het klaart vrijdag en zaterdag op zodat de sneeuw kan uitstralen en de zon is present zodat je ook wat zicht hebt.

Voor zondag geldt: wacht mijn advies af! Mogelijk kun je zaterdagavond al in de auto stappen richting het noordwesten, maar als het lange tijd mild blijft dan ben je in het zuiden waarschijnlijk beter af. Het advies voor zondag is dan ook onder voorbehoud.

Zondag en maandag:

In bovenstaande regio's gaat boven de 1800 meter 30-70 cm verse sneeuw vallen tot en met maandagochtend. De maandag klaart het op en dan ziet het er naar uit dat het een heerlijke dag wordt.

Volgens de laatste berekingen volgt er dinsdag dan weer een nieuwe storm (PA#17) met allereerst milde temperaturen en sneeuw vanuit het zuidwesten.

Ik hoop dat je voldoende idee hebt voor de komende dagen. Het hoogeseizoen loopt dit weekend af, er ligt een pak sneeuw en er volgt sneeuw. Tijd voor wat mooie roadtrips.

Stay stoked Morris

TIPS:

Kommentare


 • Aryen
  Advanced
  Aryen op 7 März 2019 · 12:21
  Ik ken alleen Airolo als skigebied in Ticino, maar dat hanteert beslist geen Zwitserse prijzen met een dagpasprijs van, ik meen, CHF 38 in het weekend en doordeweeks nog iets lager. Kom daar maar eens om in de doorsnee gebieden in Oostenrijk. En dan is het ook niet echt ver weg, zo net na de Gotthard tunnel. Wat je noemt: een door ons mogelijk ondergewaardeerde regio.
 • stienes
  Advanced
  stienes op 7 März 2019 · 13:00
  Het wachten gaat dan toch nog beloond worden , in principe heel de week tijd volgende week en keuze genoeg waarheen !! tijd voor een roadtrip !
  *Nachricht bearbeitet durch stienes op 7 Mär 2019 14:00 (2% bewerkt)
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 7 März 2019 · 13:11
  Biedt in de buurt van Nara-Leontica het gebiedje Campo-Blenio nog wat? Of ook te veel op het zuiden gericht?
  Let the riding do the talking and you've said enough
 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 7 März 2019 · 13:26
  @morris Wij Zijn nu in San Domenico ! 10/15 cm vers . Overal voel je de ondergrond en de sneeuw is vrij zwaar . Onder 2000 mtr nat en dooi ! Temp 2000 mtr net op 12 gr Celsius . Denk niet dat het hier nog gaat sneeuwen .
  Enjoy :-))
 • meteomorris
  Expert
  meteomorris op 7 März 2019 · 13:35
  @pulverdude nee, Campo-Blenio staat om twee redenen niet op wePowder 1. Teveel zuidhellingen 2. Niet hoog genoeg en slechts twee slepers

  Teveel zuid


  @powderdude, ik zou als een speer naar Airolo verkassen.
  May the powder be with you.
 • pulverdude
  Advanced
  pulverdude op 7 März 2019 · 13:42
  Ok duidelijk @meteomorris. Geen ‘one-lift-wonder’ dus.
  Let the riding do the talking and you've said enough
 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 7 März 2019 · 13:57
  @morris !Ok Thanks !
  Enjoy :-))
 • ewoutvanrootselaar
  ewoutvanrootselaar op 7 März 2019 · 14:01
  Iemand nog aanraders voor een weekend trip? Zitten te denken aan Andermatt. Vrijdag avond rijden, zaterdag/zondag boarden, zondag eind van de middag weer terug.

  Gr,
  Ewout
 • jobslegers
  Tourist
  jobslegers op 7 März 2019 · 14:14
  Wij gaan voor Vorarlberg, za t/m di. Iemand nog tips voor logies? Scheelt het veel in prijs St Ankton vs St Christophe / Zurs / etc? Wat is de beste keus?
 • Brakkeman
  Beginner
  Brakkeman op 7 März 2019 · 14:56
  Pettneu is geen 10min met de bus. paar eetgelegenheden ook
 • barttoorn2
  Beginner
  barttoorn2 op 7 März 2019 · 14:58
  @powderdude @morris #airolo 2 nachtjes geboekt door ons zojuist, mini Wepowder gathering, gezellig
 • mrk
  Tourist
  mrk op 7 März 2019 · 17:22
  We waren onderweg naar San Domenico, maar verleggen nu de koers naar Andermatt of Airolo. Help; welke van de twee: andermatt of airolo??
 • mrk
  Tourist
  mrk op 7 März 2019 · 17:22
  We waren onderweg naar San Domenico, maar verleggen nu de koers naar Andermatt of Airolo. Help; welke van de twee: andermatt of airolo??
 • robbert
  Advanced
  robbert op 7 März 2019 · 18:10
  Morgen Airolo gezellig
 • EmielRense
  Beginner
  EmielRense op 7 März 2019 · 18:50

  Met de neus in de boter, vertraging onderweg door benzinetank die leger was dan gedacht maar precies toen het opklaarde in de lift bij de gargellen. Wat een feest middag, 30/40cm poeder op de pistes en iedereen naar huis omdat het daarvoor kloteweer was!
 • dominiekvanlaeken
  Beginner
  dominiekvanlaeken op 7 März 2019 · 19:07
  Volgende week van do. tem. zon. naar Montafon. Ziet er ook naar uit dat we met onze neus in de poeder gaan vallen 😀😀😀
 • Tukker
  Beginner
  Tukker op 7 März 2019 · 20:38

  Met de neus in de boter, vertraging onderweg door benzinetank die leger was dan gedacht maar precies toen het opklaarde in de lift bij de gargellen. Wat een feest middag, 30/40cm poeder op de pistes en iedereen naar huis omdat het daarvoor kloteweer was!EmielRense op 7 mrt 2019 18:50
  Dan heb je wel een sixpack verdient!!!
  Tukker(ik)
 • boardhead
  Beginner
  boardhead op 7 März 2019 · 20:43
  Met de neus in de boter, vertraging onderweg door benzinetank die leger was dan gedacht maar precies toen het opklaarde in de lift bij de gargellen. Wat een feest middag, 30/40cm poeder op de pistes en iedereen naar huis omdat het daarvoor kloteweer was!EmielRense op 7 mrt 2019 18:50

  @EmielRense ik wil niets afdoen aan je plezier en stoke maar het is wel fijn als de reports een beetje eerlijk blijven. Geen enkel weerstation in Gargellen of in de buurt meldt 30/40 centimeter.

 • EmielRense
  Beginner
  EmielRense op 7 März 2019 · 21:00
  Met de neus in de boter, vertraging onderweg door benzinetank die leger was dan gedacht maar precies toen het opklaarde in de lift bij de gargellen. Wat een feest middag, 30/40cm poeder op de pistes en iedereen naar huis omdat het daarvoor kloteweer was!EmielRense op 7 mrt 2019 18:50

  @EmielRense ik wil niets afdoen aan je plezier en stoke maar het is wel fijn als de reports een beetje eerlijk blijven. Geen enkel weerstation in Gargellen of in de buurt meldt 30/40 centimeter.

  boardhead op 7 mrt 2019 20:43


  kom kijken dan jonguh! Dit was mijn ervaring op de berg, duimstok was ik vergeten
 • patrickengelen3043
  Beginner
  patrickengelen3043 op 8 März 2019 · 07:46
  Met de neus in de boter, vertraging onderweg door benzinetank die leger was dan gedacht maar precies toen het opklaarde in de lift bij de gargellen. Wat een feest middag, 30/40cm poeder op de pistes en iedereen naar huis omdat het daarvoor kloteweer was!EmielRense op 7 mrt 2019 18:50

  @EmielRense ik wil niets afdoen aan je plezier en stoke maar het is wel fijn als de reports een beetje eerlijk blijven. Geen enkel weerstation in Gargellen of in de buurt meldt 30/40 centimeter.

  boardhead op 7 mrt 2019 20:43


  kom kijken dan jonguh! Dit was mijn ervaring op de berg, duimstok was ik vergeten
  EmielRense op 7 mrt 2019 21:00


  Ik zit er ook. Het heeft van smorgens vroeg tot twee uur gedumpt. Die 30- 40 cm is wel gehaald. Wel rond of boven 0, dus on nu van poeder te spreken.... Ik ga het vandaag hogerop zoeken.

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro