PA#3, met kanttekeningen


Von meteomorris an 11 Dezember 2019 · 11

Na een zonovergoten dinsdag vol met poeder in de westalpen trekt er vandaag (woensdag) alweer een nieuw front de westalpen in. Het is geen superkrachtig front, maar in totaal kan er donderdagmiddag lokaal wel zo'n 15-30 cm vers zijn gevallen. Het echt brute geweld volgt op vrijdag en zaterdag als er bizar veel sneeuw op de kaarten staat. Belangrijke kanttekeningen zijn: flink stijgend lawinegevaar, veel wind en stijgende temperaturen. In dit bericht:

 • Dinsdag was een poederdag
 • Aangescherpt lawinegevaar
 • Woensdag wat sneeuw, donderdagmiddag wat zon
 • Vrijdag en zaterdag bizar veel sneeuw
 • Lokaal GROOT lawingevaar
 • Vanaf zaterdag-zondag rap warmer

Het boek is onderweg

Begin deze week kwam het ultieme freeride guide book: wePowder The Alps met meer dan 120+ bestemmingen van de persen. 408 pagina's dik en bijna 2 kilo zwaar. De afgelopen dagen heeft een enorm team ons geholpen (dank daarvoor aan iedereen die ons hielp!) de boeken te verpakken en de verzendingen gereed te maken. Vandaag wordt de eerste batch opgehaald. Heb je al een boek besteld dan zal er binnenkort iemand aan de deur staan met een zwaar pakket. Veel leesplezier alvast!

De pre order fase mag dan voorbij zijn. Het boek is nog steeds te bestellen en ik kan je verzekeren dat het boek iedere euro waard is. Meer info over dit boek vind je hier, direct bestellen kan hier.

Dinsdag was een poederdag

De dinsdag was een heerlijke poederdag. Na een zeer sneeuwrijke start van de week was er 20-50, lokaal 70 cm vers gevallen in het noordwesten van de Alpen. Zoals afgesproken liet de zon zich op dinsdag zien.

Aangescherpt lawinegevaar

De verse sneeuw viel met veel wind op een sneeuwdek dat al een week heeft kunnen uitstralen. De cohesie tussen de oude en nieuwe sneeuw is daardoor niet goed waardoor het lawinegevaar is aangescherpt. Omdat er in veel gebieden nog geen sprake is van drukte en vielbefahren hellingen een zeldzaamheid is het verstandig met aangetrokken handrem te rijden en steile lijnen even te parkeren op je wish list voor later in het seizoen.

Woensdag wat sneeuw, donderdagmiddag wat zon

Een nieuw front behorend tot een enorme storm ten noorden van de Britse Eilanden trekt woensdag de westalpen in. Reken tot en met donderdagochtend op 10-30, lokaal mogelijk 40 cm verse sneeuw. De sneeuwgrens ligt in beginsel tussen de 1200 en 1500 meter, maar zakt in de nacht naar donderdag richting de 800 meter of lager. Naar verwachting laat de zon zich donderdag weer zien, met de meeste kans gedurende de middag. Het is heerlijk fris winters, verse sneeuw en zon. Heb je donderdag even tijd dan is het een mooi poederdagje.

Vrijdag en zaterdag bizar veel sneeuw

Donderdagmiddag schuift de eerste hoge bewolking vanuit het westen alweer de Alpen in. Het wordt wat milder en het begint dan al rap te regenen en sneeuwen. In de Franse Noordalpen, waar de warme lucht als eerste binnenstroomt stijgt de sneeuwgrens richting de 1200-1500 meter, maar in het westen van Zwisterland en de inneralpine gebieden blijft deze rond de 800 meter hangen.

Omdat in de loop van de vrijdagochtend er middels een koufront alweer koude lucht de Alpen instroomt daalt de sneeuwgrens gedurende de vrijdag richting de 800-1100 meter. Enkel in het zuiden van de Franse Noordalpen kan de sneeuwgrens langer hoog blijven liggen omdat het langer duurt voordat de koude lucht tot daar komt. Maar uiteindelijk zakt ook daar de sneeuwgrens, hoewel het maar van korte duur is. Tot en met vrijdagavond valt er zo'n 50-100 cm in de Franse Noordalpen, het westen en noordwesten van de Franse Hautes Alpes en het westen en noorden van Zwisterland. Lokaal kan dit zelfs 125 cm of meer zijn. Maar ga je verder naar het oosten dan nemen de hoeveelheden rap af.

Sneeuwval tot en met vrijdagavond
Sneeuwval tot en met vrijdagavond

Met de snel dalende temperaturen, de vele sneeuw die er gaat vallen en de stevige wind boven de boomgrens ben je vrijdag het beste af in die gebieden waar er 1. trees staan en 2. er al voldoende base ligt tussen de bomen. Vrijdag is een treerun dag in de westalpen kortom en het zou wel eens heel diep kunnen gaan worden.

Zaterdag wordt een vreemde dag met bizarre verschillen in de Alpen. Vanuit het zuidwesten trekt een langgerekt slepend front tergend langzaam naar het noorden. In de nacht naar zaterdag leidt dat al tot een toename van de luchttemperatuur in de Franse Alpen. De sneeuwgrens die op vrijdag lokaal tot onder de 1000 meter was gezakt begint dan weer te stijgen richting de 1500 en later zelfs 1800 meter. Tegelijkertijd ligt de noordkant van de Alpen dan nog in de koude lucht. Met een westnoordwestelijke stroming schampt een koufront de noordkant van de Alpen zodat met name het oosten van Zwitserland en het noorden van Oostenrijk nog lang sneeuw tot dieper in de dalen zien, maar ook daar gaat uiteindelijk de sneeuwgrens stijgen.

De opwarming op zaterdag zal gevolgen hebben voor de stabiliteit van het sneeuwdek. Veel verse sneeuw op vrijdag, veel wind en stijgende temperaturen. Dat gaat geheid lawines opleveren. Ga er maar van uit dat het lawinegevaar in grote delen van de westalpen op vrijdag en zaterdag richting de GROOT zal gaan. Lees daarom je lokale lawinebericht goed en pas er je plannen op aan.

Vanaf zaterdag-zondag rap warmer

In de nacht naar zondag is de vrieskou uit de dalen verdwenen en zorgt de laatste bewolking aan de noordkant van de Alpen voor regen in de dalen en sneeuw op de toppen. Vanaf zondag wordt de stroming dan pal zuid. Een straffe zuidföhn gaat dan een test doen of de verse sneeuw van de komende dagen het gaat houden tot de kerst. Sta niet vreemd te kijken als de volgende week in een aantal föhndalen de luchttemperatuur richting de 12 graden of meer gaat.

Sneeuwverwachtig zaterdag
Sneeuwverwachtig zaterdag

PA#3 where to go?

Storm, soms zon, veel sneeuw en tegen het einde stijgende temperaturen. Zicht en lawinegevaar zijn serieuze issues, desondanks kan er prima gescoord worden de komende dagen:

 • Donderdag: verse poeder in de Franse Noordalpen en het westen van Zwitserland. In een aantal gebieden draaien al de liften.
 • Vrijdag: veel sneeuw, slecht zicht en dus treeruns. Beste spots waar liften draaien zijn: Courmayeur, Val d'Isere en Chamonix.
 • Zaterdag: veel sneeuw en stijgende temperaturen vanuit het westen, een lastige dag. Meeste kans op koude sneeuw maak je in de Arlberg.
 • Zondag: het wordt snel milder, maar luchtvochtigheid daalt. Boven de boomgrens overal goed in de gebieden van Alpe d'Huez tot aan de Arlberg. Het gehele noordwesten kortom.

PA#4 voor de zuidalpen?

Na zondag dus een straffe Zuidföhn. Tegelijkertijd zorgt de straffe zuidstroming voor een immense stuwing aan de zuidkant van de Alpen. Aan de noordkant is het dan mild, aan de zuidkant sneeuwt het dan regelmatig intens boven de 1500-2000 meter. Met name de gebieden ten zuiden van de Gotthard en in de Piemonte gaan veel sneeuw zien. Vanaf volgende week dinsdag zou het hier aan kunnen gaan. Meer details daarover in mijn bericht van komend weekend.

Donderdag-vrijdag volgt er nog een aanscherping van het huidige bericht. Zodra het beeld voor zaterdag scherper is kom ik met een update.

Stay stoked Morris

Kommentare


 • CorD
  Beginner
  CorD op 11 Dezember 2019 · 12:26
  Klinkt goed, goede vooruitzichten. Dank je Morris.
  Komend weekend even op en neer naar Les Arcs. Nu al zin in met gepaste voorzichtigheid!
  Think with powder
 • GillesT
  Advanced
  GillesT op 11 Dezember 2019 · 13:27
  Top! Als vanavond vertrekken tem zaterdag, zou Arlberg dan al de moeite zijn? Of toch best richting Chamonix?
  *Nachricht bearbeitet durch GillesT op 11 Dez 2019 13:44
 • Nickless
  Advanced
  Nickless op 11 Dezember 2019 · 14:18
  @Morris, thanks for the update: hoe schat jij de kansen op goede poeder in de zuidalpen (rondom Briancon)? Minder sneeuwval, hogere treeruns in bijv Montgenevre / Claviere op vrijdag, zaterdag zonnetje... Zondag bijvoorbeeld La Grave?
 • Willem2k
  Advanced
  Willem2k op 11 Dezember 2019 · 16:41
  Altijd lastig als het gaat sneeuwen op plekken waar je liever niet komt... #keuzes

  Maar hoe dan ook stoked voor de eerste trip van de winter!
  *Nachricht bearbeitet durch Willem2k op 11 Dez 2019 16:42 (27% bewerkt)
  Snowboarding without friends is not snowboarding.
 • kristalklear
  Advanced
  kristalklear op 11 Dezember 2019 · 17:51
  Wij rijden zaterdag op richting tarentaise en gaan eerste voorzichtig enkele dagen freeriden/snowboarden in espace killy. Als de condities het toe laten, later op de week, de eerste tours van het seizoen maar alle opties zijn nog open. Nog wepowderaars met plannen in de savoie?
 • Soulo
  Soulo op 11 Dezember 2019 · 18:42
  Dank voor de vorige, geweldige poeder gereden in Chamonix deze week!
 • dejongarno
  Advanced
  dejongarno op 11 Dezember 2019 · 22:39
  Goede berichten voor de Haute Savoie. Wel lastig dat hier nog steeds geen volledig lawine bericht wordt afgegeven; geen cijfer en geen risico-roos, maar alleen tekst. Wellicht iets te maken met de vorig jaar aangekondigde bezuinigingen, oa bij Meteo France? Vorige jaren was het bericht volledig vanaf het moment dat de Grands Montets open ging, naar mijn idee...
 • dennispaag
  Advanced
  dennispaag op 12 Dezember 2019 · 10:03
  Iemand nog suggesties voor een gebied voor volgende week? Ik ben een beetje bang dat de wind roet in het eten kan gooien in de hogere franse gebieden, dus dat veel liften sluiten enzo en weinig echt tussen de bomen. Doel is niet alleen maar poeder rijden, ook gewoon een lekkere vakantie, beetje zon zou ook welkom zijn 😃

  Zelf kijk ik nu naar Tignes, Les Arcs, die hoek. Iets zuidelijker (Alpe d'Huez) lijkt wat minder wind te pakken. Of moet ik toch meer kijken richting Italië? B.v. Cervinia staat nu ook nog een aardige midweek dump op de kaart, wat natuurlijk nice is. Maar ook weer die wind.

  Lastig, lastig.
 • jromviel
  Beginner
  jromviel op 12 Dezember 2019 · 11:13
  Erg benieuwd naar meer info over Arlberg dit weekend 😀 Misschien dan toch vandaag na het werk vertrekken..
 • FreshPow
  Advanced
  FreshPow op 12 Dezember 2019 · 15:46
  @meteomorris: is er inmiddels al wat meer info voor de zuid-kant volgende week. Kerst in de Italiaanse Alpen of Dolomieten een goed idee voor poeder?
  Life starts at the end of your comfort zone
 • powderpedro
  Beginner
  powderpedro op 12 Dezember 2019 · 19:21
  mijn boek is er, nummer. 1758. My life will never be the same. Wil naar Arlberg weekend 21-22 met vrouw (meestal on-piste) en zoon (meestal off-piste), maar lijkt minder goede keuze. We wachten op de updates.
  PP

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro