Red Mountain - Waar poeder en historie samen komen


Von Arjen an 22 Januar 2020 · 0

‘Mijn vrouw zit tegenwoordig in de gemeenteraad. Dat betekent dus dat ik hier niet meer weg kan’. Onze Snow Host Mike zegt het met een lach die van oor tot oor gaat. We snappen ‘m wel. Mike is een skiër. Zeventien jaar geleden is hij vroeg met pensioen gegaan en hij skiet ieder jaar ongeveer 60-80 dagen in Red Mountain. Daarvan besteed hij een deel aan het rondleiden van bezoekers (wij dus in dit geval) over ‘zijn’ berg. ‘Ik heb hier al minimaal 1500 dagen geskied, dus ik durf wel te zeggen dat ik de weg inmiddels wel een beetje ken. En dat zullen we weten.

Het Nowhere Special Hostel met z'n duidelijke signing
Het Nowhere Special Hostel met z'n duidelijke signing

Terug naar de basis

Red Mountain is het skiresort vlakbij het authentieke en gezellige stadje Rossland. We slapen ongeveer aan de lift in het Nowhere Special Hostel. Eigenlijk past dit hostel perfect bij het gebied, terug naar de basis met een goede vibe. De geschiedenis van Red gaat al ver terug. Volgens velen is het zelfs de geboorteplaats van het skiën in west-Canada. De skiclub van Red Mountain heeft al vele Olympiërs voortgebracht en in 1947 werd hier de allereerste stoeltjeslift van Canada geopend. Dat was niet toevallig, maar daarover straks meer.

Niet judgen by the cover

Mike neemt ons mee het gebied in. Zoals zoveel skigebieden in Noord-Amerika geldt ook hier dat je ‘het boek nooit moet judgen by the cover’. Doe je dat wel dan ben je wellicht niet onder de indruk. De acht liften ontsluiten echter een terrein waar je weken of zelfs maanden zoet mee bent. Eigenlijk gebruik je van die acht liften er maar vijf, want de lift naar Red Mountain (1590 meter) zelf, die er overigens al sinds 1973 staat als vervanger van die eerste stoeltjeslift uit 1947, ontsluit vooral een aantal mogulvelden en biedt de minste variatie.

Varatie genoeg!
Varatie genoeg!

Gevarieerde bergen

Eigenlijk bestaat het gebied uit twee bergen (de 2075 meter hoge Granite Mountain en de 2048 meter hoge Grey Mountain) die je beiden vanuit alle windrichtingen af kunt dalen. Of althans, dat geldt vooral voor Granite. Grey kun je niet 360 graden afdalen volgens Mike, maar 340 graden. Besluit je toch ook die resterende 20 graden af te dalen dan krijg je ‘al je vertical at once’ en kom je uit bij de ‘Canadian Winter Camping, waar reserveren niet verplicht is, maar een nacht blijven wel’, zegt Mike met een knipoog. Gelukkig hebben we niet eens de neiging om onder het touw (en het touw dat er achter staat) door te gaan, want de rest van de berg ziet er meer dan aantrekkelijk uit.

De ultieme Canada Roadtrip! Anderhalve week lang zijn we onderweg in British Columbia tijdens de ultieme roadtrip. We bezoeken de resorts Red Mountain, Whitewater en Revelstoke met als hoogtepunt 3,5 dag heliskiën/boarden met CMH. Ga jij volgend jaar ook mee?

Tree skiing!

In Red Mountain draait het vooral om de combinatie van tree skiing met open velden. Veel van de hellingen zijn perfect om tussen de bomen af te dalen. Een goede hellingshoek in combinatie met bomen die perfect uit elkaar staan en hele brede flanken die je kunt blijven lappen. Een gemiddelde afdaling in Red is zo’n 700-900 hoogtemeters, waarvan je er minimaal 500-700 écht aan het skiën of boarden bent. Geen ellenlange paden terug naar de lift, maar gewoon de vertical waar je voor komt. We knallen naar beneden op afdalingen die luisteren naar namen als Powder Fields, de Chutes en Booty’s Run.

Pure rust

Drukte op de berg en bij de liften komt nauwelijks voor. Ja, op een echte poederdag staan de locals bij de lift. Die ongeveer 3000 inwoners van Rossland zijn ook meteen de meest trouwe klanten van het skigebied. Op een gemiddelde dag zijn er zo’n 600 mensen op de berg actief in Red Mountain. Die verspreiden zich over de ontelbare runs (en niet aangegeven runs) en je hebt dus vaak het gevoel dat je alleen bent op de berg. Vergelijk dat maar eens met een gemiddelde dag in een wat groter Oostenrijks gebied waar rustig zo’n 13.000 man op pad is. Dan snap je meteen dat snelle stoeltjesliften en sneeuwkanonnen hier niet nodig zijn. Nee, hier is het terug naar de basis. Terug naar waar het echt om gaat: skiën en snowboarden.

Met de snowcat omhoog

Wanneer de base in Red Mountain ongeveer 1,75-2 meter dik is gaat de cat rijden. Vanaf Mount Grey gaat er zes keer per dag een snowcat richting Mount Kirkup. Ook hier treeruns, open velden en ander lekker terrein. Niet te moeilijk, maar wel exclusief, want er gaan per dag maximaal ongeveer 72 man omhoog. De kosten? Een schijntje, want voor CAD$ 10 per persoon kun je al naar boven.

Druk? Niet echt
Druk? Niet echt

Geïsoleerde ligging

Hoe het kan dat het niet drukker is in Red Mountain? Simpel, dat komt door de ligging. Het ligt dermate ver verwijderd van de grote steden met hun luchthavens (Vancouver en Calgary) dat niemand het in zijn hoofd haalt om Red Mountain aan te doen voor een weekend. Het is simpelweg te ver rijden. Mensen die hier skiën en boarden kiezen er ook echt bewust voor. Net zoals de mensen die in Rossland wonen er bewust voor gekozen hebben om hier te gaan wonen. Het zorgt voor een unieke sfeer in het stadje, waar volgens Mike ‘niemand zich maar een moment interesseert wat je in het dagelijks leven doet, het gaat erom wat je passies zijn, wat je écht drijft, waarbij leeftijd hier geen enkele rol speelt’ en niet wat je titel of functie is.

Een stukje geschiedenis bij je biertje
Een stukje geschiedenis bij je biertje

Goud en koper

Nog even terug naar die eerste Canadese stoeltjeslift. In het begin van de 20e eeuw werd er goud en koper gevonden in Red Mountain. Inmiddels wordt er in Red Mountain zelf niet meer naar deze waardevolle grondstoffen gezocht, maar het heeft wel een rol gespeeld in het ontstaan van de lift. De werknemers van het bedrijf (de smelter uit die tijd staat in het nabijgelegen Trail, is nog altijd actief en biedt werk voor 1500 mensen uit de regio) zochten simpelweg naar ontspanning na het werk en aangezien de regio rijk is aan ingenieurs en andere technici was het niet toevallig dat juist hier een stoeltjeslift gebouwd werd.

Food en vermaak bij de Shovel
Food en vermaak bij de Shovel

Weg van die gebaande paden!

De condities tijdens onze dag in Red waren zeer goed. Mooie zachte sneeuw, binnen de boundary, zonder maar een meter te hiken. We sluiten de dag af met een biertje in de gezellige daylodge en eten ’s avonds een burger in de Flying Steam Shovel, de place to be in Rossland. De conclusie is simpel: ga van de gebaande paden, kies ervoor om Red en Rossland te bezoeken en je wordt beloond door een van de meest pure skigebieden van Canada.

Wil jij volgend jaar ook mee op deze ultieme Canada roadtrip? Laat dan hier je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte!


Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

  • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
  • Hangneigungs- und Expositionsebenen
  • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro