Diep in de Pyreneeën, droogte in de Alpen


Von meteomorris an 22 Januar 2020 · 3

Terwijl de Alpen afstevenen op een van de droogste januari maanden sinds tijden wordt op het zelfde moment de Pyreneeën voorzien van recordhoeveelheden sneeuw. De oostelijke Pyreneeën staan niet echt bekend om hun sneeuwzekerheid en juist daar gaat het nu los. Na morgen keert de rust er langzaam weer terug en boven de 1800 meter wordt het dan prima poeder rijden. In de Alpen laat een goede dump nog steeds op zich wachten en het stormpje van 29 januari zal zeker niet ieders wensen gaan vervullen. In dit bericht:

 • Super diep in de oostelijk Pyreneeën
 • Nulgradennivea langzaam omhoog
 • Alpen: het blijft behelpen
 • Jetstream zakt heel eventjes
 • Sneeuwevent rond de 29e januari?
 • Voor zware poeder naar de Pyreneeën, heerlijk pof in....

Super diep in de oostelijk Pyreneeën

Storm Gloria houdt stevig huis in het oosten van Spanje en sinds de nacht van dinsdag op woensdag sneeuw het intens in de Oostelijke Pyreneeën. De berichtgeving is wat versnipperd, maar via verschillende kanalen komen bijzondere beelden door.

Imponerend zijn ook de data die de lokale automatische weerstationnen doorgeven. 120 cm in nog geen 24 uur wordt er lokaal gemeld. Wie zelf nog verder wil speuren, via deze link heb je toegang tot de weerdata van Catalunia. Wat onderstaande data ook goed laat zien is dat de temperatur langzaam aan het stijgen is en de sneeuwgrens langzaam maar zeker steeds hoger komt te liggen. Houd er dan ook rekening mee dat smeltende sneeuw en regen voor problemen lager op de berg kunnen gaan zorgen.

Nulgradennivea langzaam omhoog

Storm Gloria gaat de komende uren aan kracht verliezen en tegelijkertijd wordt de aangevoerde lucht steeds warmer. Gevolg is dat de orografische afkoeling afneemt en de luchttemperatuur hoger wordt. Houdt er rekening mee dat de sneeuwgrens die woensdagochtend lokaal op 200 meter lag de komende uren richting de 1800 meter zal gaan en het nulgradenniveau richting de 2000 meter. Van low density sneeuw is dan geen sprake meer. Zeker onder de 2000 meter zal de sneeuw zwaar gaan worden en dat proces is nu al gaande.

Donderdag lijkt het nulgradenniveau zich rond de 1800 meter te handhaven in de inneralpine valleien en de nacht naar vrijdag wordt droog. Met een beetje mazzel kan het sneeuwdek dan uitstralen zodat het vanaf vrijdag prima rijden wordt boven de 2000 meter. Daaronder zullen de lokale omstandigheden (wel of geen bestand sneeuwdek, hoe lang kan de kou blijven hangen en de intensiteit en density van de sneeuwval en sneeuwvlokken) bepalen wat er mogelijk wordt komend weekend. Maar hoe dan ook: donderdag zul je al poeder kunnen rijden boven de 2000 meter hoewel het zicht soms waardeloos zal zijn. Vrijdag wordt een poederdag met zon boven de 2000 meter in de Oostelijke Pyreneeën.

Alpen: het blijft behelpen

Geen tree runs in de Pyreneeën, geen epic blower pow, maar in ieder geval wel veel verse sneeuw en poeder boven de 2000 meter. Daar zou ik in de Alpen nu voor tekenen. Na de sneeuw van afgelopen weekend is het er weer droog en zonnig. Enkel in de meest zuidelijke Alpen kan er rond Limone en Mondolè ski wat sneeuw vallen, maar meer dan een dusting zal het niet zijn.

Jetstream zakt heel eventjes

Hogedruk is en blijft de komende dagen dominant. En enkel ten zuiden van de Alpen ontstaat er komend weekend wat ruimte voor lagedruk. Dat zal dan wat sneeuw in de Zuidelijke Piemonte en de Franse Zuidalpen brengen maar volgens de huidige berekeningen veel te weinig. Pas volgende week herpakt de jetstream zich en zouden we rond de 29e iets van sneeuw moeten zien. Maar dat is nog zo ver weg in de toekomst dat er weinig concreets over te vertellen valt. Te weinig aanknopingspunten in ieder geval om wat vrije dagen te blokken in je agenda.

Komend weekend voor poeder naar....

Wie de komende dagen iets van verse sneeuw wil rijden is aangewezen op de oostelijke Pyreneeën. De zon komt weer terug en boven de 2000 meter zul je zeker gaan scoren op schuwrijke hellingen.

Maar als er wereldwijd één plek is waar het nu exceptioneel goed is, dan is het Canada. In British Columbia hebben ze maken met een van de sneeuwrijkste maanden van de afgelopen 15 jaar en laat ik nu net daar zijn voor wat sneeuw onderzoek.

Advies voor de komende periode

Houd je het niet meer vol, rijd dan naar het zuiden voor tapas en poeder. Maar weet je het niet zeker houd dan je euros in je zakken voor betere tijden. Januari gaat het niet brengen, maar er resten nog altijd februari, maart en april. Rustig wachten, geld opzij zetten, vakantie dagen sparen en wachten op betere tijden.

Wil je echt wat euros aan sneeuw uitgeven? Maak dan de droom van Erik Bulckens waar. Erik Bulckens is cineast, documentairemaker en poeder fanaat. Dankzij wePowder scoort hij al jaren poeder. Het is zijn droom een film - docu te maken over de mensen achter wePowder. Daarvoor heeft Erik je hulp nodig. Alles daarover lees je hier. Help je Erik zijn droom waar te maken? Alvast super bedankt voor je hulp!

Stay stoked Morris

Kommentare


 • Marco
  Advanced
  Marco op 23 Januar 2020 · 21:24
  @meteomorris Stel, je wil komende woensdag vertrekken voor een weekend poeder (eventueel met wat toeren), waar in Europa moet je dan het beste heen? Alpen, Scandinavië of Pyreneeën?
 • Bvanrees
  Bvanrees op 24 Januar 2020 · 10:23
  @meteomorris We staan vanaf maandagmorgen een week op de berg. Zijn de Pyreneeën dan nog aan te raden? Of kunnen we beter ergens anders heen?
 • Haas
  Expert
  Haas op 24 Januar 2020 · 11:16
  @Marco @Bvanrees Het antwoord op jullie vraag lijkt door @meteomorris reeds beantwoord te zijn. Hij schrijft hierboven het volgende: Advies voor de komende periode
  Houd je het niet meer vol, rijd dan naar het zuiden voor tapas en poeder. Maar weet je het niet zeker houd dan je euros in je zakken voor betere tijden. Januari gaat het niet brengen, maar er resten nog altijd februari, maart en april. Rustig wachten, geld opzij zetten, vakantie dagen sparen en wachten op betere tijden...
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro