Veiligheidsafstanden zijn voor ons freeriders toch al niets nieuws.Ee1co op 28 mei 2020 08:24
LOL.. er zo zijn er meer paralellen te trekken tussen risicomanagement rondom lawines en inzake Covid-19
Waar hieronder Covid staat kun je ook lawine lezen.
Met de intrede van het massatoerisme loert er een nieuw gevaar: Covid-19
Een onzichtbaar gevaar dat voor leken en soms zelfs experts niet direct te zien is.
Het vergt een nieuwe benaderingsstrategie.
Door de uitzendingen van de media en de rol van bestuurders en het hoofd van de Covid-dienst De Jonge is de massa zich bewust geworden van de gevaren. De dagelijkse berichtgeving rondom Covid-19, inclusief het aantal slachtoffers en ziekenhuisopnames hebben in eerste instantie gezorgd voor een grote angst bij de gewone man en vrouw. Wie zich buiten het huis zou wagen liep de kans zich bloot te stellen aan dit nieuwe onzichtbare gevaar.
Velen besloten daarop zich niet off-house te begeven en hanteerden indien een stap buitenshuis nodig was de nodige veiligheidsafstanden.
De drie-eenheid: geen handen geven, handen wassen en afstand houden werden in no time onderdeel van het dagelijks handelen van de gewone man (en vrouw). Na een aanvankelijke piek in het aantal covid slachtoffers zien de reddingsdiensten dat de dagelijkse instroom afneemt en dat de maatregelen lijken te werken. De wetenschap krijgt langzaam steeds meer zicht op Covid-19, maar desondanks blijft het lastig te voorspellen waar en wanneer zich een Covid-19 zal voordoen. 'We snappen het mechanisme inmiddels en weten hoe makkelijk het te triggeren is, maar begrijpen nog niet helemaal waarom het de ene keer zo desastreus uitpakt en je er de andere keer schijnbaar moeiteloos tussendoor glipt'.
De genomen maatregelen hebben hun effect gehad. Ook heeft de wetenschap het vermoeden dat bepaalde delen in onze maatschappij evidente risicozones zijn waar een uitbraak groter is en direct ook meer consequenties heeft. Het zijn met name de donkere plekken waar de zon weinig vat op heeft waar het risico groter is. Met name religieuze bijeenkomsten of op die plekken waar dieren geofferd worden, de ruimtes beperkt zijn en er veel fijnstof in de lucht is is er sprake van een explosief risico. Als je je dan ook nog eens als een groep daar verzamelt en de drie eenheid niet in acht neemt is het risico op een Covid-19 erg groot. Het zijn dan ook deze delen van de samenleving waar in de Covid-bulletins en door de media voor gewaarschuwd wordt.
Maar de Lawinediensten onder leiding van Jaap van D., Rutte en De Jonge constateren dat er een soort van immuniteit begint te ontstaan in de hersenen. De hersenen pikken het risico minder goed op zo lijkt het waardoor men geneigd is weer vaker off-house te gaan en zich als groep te verzamelen. Daarvoor zien ze drie redenen:
* allereerst de dagelijkse bulletins die laten zien dat het aantal slachtoffers daalt, waardoor de capaciteit bij de reddingsdiensten is toegenomen (en burgers de kans op redding groter achten)
* ten tweede is er zoiets als het negeren van slecht nieuws. De hersenen zijn Covid overprikkeld en begin immuun te raken voor Covid nieuws
* als laatste is er zoiets als 'het zal mij niet overkomen' reactie.
Dit alles zorgt ervoor dat de risicobereidheid (on)bewust weer aan het toenemen is. Was het voorheen nog 'samen kunnen we Corona aan', nu lijkt het 'Samen kunnen jullie Corona aan, da ga ik lekker weer off-house' te worden. De human factor inzake het Covid 19 risicomanagement is een niet te onderschatten factor. Een onderzoek van Van Dissel heeft zes typische denkfouten ontdekt in ons risicobewustzijn:
1. vertrouwdheid: nu we weer steeds vaker off-house gaan zien we op onze dagelijkse route naar de supermarkt de risico steeds minder. Iets wat we ook zien bij freeriders die regelmatig eenzelfde helling nemen. Maar net als in de bergen is op je vertrouwde route de ene dag niet de andere.
2. tunnelvisie: iets wat we in de begindagen van Covid zagen, namelijk consistentie en commitment om iets te doen zien we nu ook weer vorm krijgen. Waar in de begindagen mensen blind waren voor de gevaren après ski, hunkeren ze nu ook weer naar samenkomen op een terras. Gek genoeg zien onderzoekers dat bezoekers van deze gelegenheden dan snel terugvallen in hun oude gedrag. De drie eenheid wordt snel genegeerd waardoor een bezoek aan een Duitse horeca gelegenheid resulteerde in 18 mensen die betrokken waren bij een Covid-19 uitbraak.
3. Acceptatie (stoer gedrag): met het afnemen van de alertheid is er steeds meer ruimte voor zogenaamd stoer gedrag. Bewust risico's nemen omdat je denkt dat het je toch niet overkomt. Met name bij jongeren en ouderen die geen Covid training hebben gevolgd doet dit gedrag zich voor: 'wat heb ik te verliezen'.
4. Sociale facilitatie: ofwel presteren onder druk. Waar je normaal afstand zou houden doe je dat nu even niet. Met name in (religieuze) groepen zien we deze tendens. De druk om in deze groepen te presteren is dermate hoog dat de risico's ervan vergeten worden.
5. Het expert-halo: het inspuiten van bleek, het slikken van antimalaria middelen of het drinken van 3 liter water per dag. Bij Covid zien we hetzelfde als bij lawines in de bergen. Er zijn veel semi experts en charlatans die hun kans schoon zien om hun 'kennis' te verspreiden en die door hun volgers blind gevolgd worden. De uitdaging is om dit soort groepen te bereiken en hun risicobewustzijn te versterken. Probleem is dat deze groepen een redelijk eigen beeld hebben waar ze maar weinig van af willen wijken, aldus de onderzoeker.
6. Schaarste is de laatste denkfout. Vaak wordt hierbij gedacht aan schaarste in de off-house ruimte, maar in dit geval gaat het om schaarste aan arbeidsplekken. Vanwege Covid 19 is het aantal arbeidsplekken drastisch afgenomen. Zeker voor medewerkers van buiten. Maar omdat zij toch in hun geld schaarste willen voorzien doen ze dingen die niet altijd even logisch zijn in deze tijd. In te kleine busjes op stap gaan, off-house weinig afstand kunnen houden en ook om kosten te besparen in-house te dicht op elkaar zitten maakt dat ze grote risico's lopen. Het blijkt voor moeilijk te zijn om nee te zeggen tegen de honger van de vleeseters.
De aanvankelijke solidariteit met de mensen van de reddingsdiensten lijkt aan erosie onderhevig nu mensen weer off-house willen. Nu preventie vooraf niet alleen meer helpt werken de lawinediensten aan nieuwe tools. Zo wordt er gewerkt aan een dashboard om actuele metingen te kunnen doen en zo in de Covid bulletins beter de burger te kunnen voorlichten inzake de lokale risico's en waar een bedreiging voor de samenleving loert zelfs delen te kunnen sluiten.
Ook wordt er gewerkt aan een intelligent tracking systeem om slachtoffers van een Covid-19 uitbraak snel op te kunnen sporen. Snel zoeken is daarbij cruciaal, niet alleen neemt de overlevingskans toe, ook verlaagt het de kans op zogenaamde Na-Covids (lees verdere uitbraken).
Iedereen ziet wel de nut en noodzaak van zo'n systeem, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Allereerst zal dit systeem onderdeel moeten worden van de drie-eenheid en vergt daardoor een gedragsverandering. Ten tweede heeft niet iedereen standaard zo'n zoekapparaat en tenminste 20% van de bevolking zal dan staan voor een dure uitgave. Geld dat ze liever aan de horeca geven. Last but not least is er een discussie over de te kiezen techniek. In de bergen werkt men ook met zo'n systeem (onder de naam lawinepiepers), maar daar wordt de data enkel lokaal gebruikt en niet centraal opgeslagen. Deze invulling van de techniek bleek cruciaal voor de acceptatie. Freeriders zaten er niet op te wachten dat hun geheime afdalingen opeens breed bekend zouden worden, danwel dat bekend werd dat ze na afloop van een dag uren in de après ski zaten.
De eerste Covid hobbel is genomen, maar we zijn er nog lang niet, aldus Jaap van Dissel van de lawinedienst. Deze wetenschapper verwacht dat we nog wel even zullen moeten leven in het nieuwe normaal. Pas als we exact weten hoe en waar een Covid uitbraak plaatsvindt kunnen we middelen ontwikkelen om dit voor altijd te voorkomen. Het zal nog wel even duren voordat de samenleving immuun is voor een Covid. Tot die tijd is het handen wassen, geen handen schudden en afstand bewaren.
*Nachricht bearbeitet durch meteomorris op 28 Mai 2020 09:59