Freeride routes in Val d'Isere/Tignes


 • pitbullronnie
  Tourist
  pitbullronnie op 25 Mai 2022 · 10:18
  In dit stuk een beschrijving van veel freeride-routes in het gebied Tignes-Val d’isere. Na vele jaren achter mijn vrienden Tom en Frank aan te hebben geskied, kwam het moment om zelf de route aan te geven. Het blijkt soms toch nog lastig om de juiste entrée te vinden van diverse tochten.
  Onderstaand mijn bevindingen  in 2022.
  Uiteraard kan ik geen verantwoording dragen voor fouten in het bestand.
  Onderaan staan plaatjes van de routes ingetekend op een stafkaart.

  Op de volgende youtube-link een videoverslag van een deel van de routes
  1 pays desert:
  bij de fournet omhoog tot aan de gletscher, daar dan de stoeltjeslift “cascade” en tot slot naar de hoogste top met de “teleski du montet”
  Daar moet je dan nog een stukje omhoog klimmen, omdat je tegenwoordig links moet afstappen. Boven afslaan naar de rechter kant van de lift en daar dan het veld in en zo ver mogelijk doorsteken. Dan omlaag de kom in en dan wat rechts aanhouden. Sporen zijn meestal te zien en zo kom je beneden bij het sleepliftje “pays desert” terug naar het skigebied.


    
  2a grand vallon
  Bij fournet de stoeltjeslift pyramides en dan de signal lift.
  Onder touwtje door. Nog eerst even je lawinepieper testen bij het apparaat dat daar staat.
  Omlaag door deze vallei. Kiezen voor de zonzijde aan de overkant of de schaduw zijde afhankelijk van tijd van het jaar en tijdstip op de dag.
  Tegen het eind links aanhouden  om aansluiting te krijgen met de piste.
  Je kan ook vanaf het begin wat links houden, zodat je doorsteekt terug naar de top van de fournet-gondel om nog een keer omhoog te gaan met de pyramides naar le grand vallon.
   
  2b vallonnette
  zodra je bij de start van le grand vallon bent hélemaal doorsteken naar de volgende kom. Zo hoog mogelijk blijven. Aan de rand daar moet je kijken waar je de rand over kan. Er is hier vaak een windvaan (overhangend sneeuw) wat af zou kunnen breken. Dan kijken waar je omlaag gaat. Eigenlijk is alles goed. aan het eind zie je in het dal de haarspeldbocht van de weg die naar de Fournet loopt. Deze weg is besneeuwd. Als de sneeuw stevig is kan je hier makkelijk glijden. Als het papperig is, moet je veel prikken en schaatsen.

  Extra: col de pers/ route de malpasset
  Deze heb ik slechts 1x gedaan in ver verleden…
  Naar de gletsjer du pisaillas. Met de Montetlift omhoog. Als er genoeg sneeuw ligt ga je vanaf hier links om en blijft overal zo hoog mogelijk. Anders een stukje omlaag skien en dan omhoog lopen naar het deel waar op de pistekaart “col pers” staat. Je ziet op afstand al een inham in de bergkam met een paal en een banaan. Daar er overheen. Links aanhouden. Vervolgens omlaag (zie de stafkaart. Daar staan twee routes op(dunne zwarte lijnen) eentje waarmee je dichter bij de dailles uitkomt en de andere waarbij je in de gorges de malpasset komt. Daar is dan wel de hoop dat er sneeuw over de rivier ligt, anders moet je hier wat speuren. Bij het skien over de rivier hoe dan ook oppassen voor breuk in het dek.
  Vooraf kan je in het dorp navragen of deze route open is.
   


  3 cugnai
  Vanuit valdisere met de solaise gondel naar boven. Daar doorsteken naar de glacier-express, rechtsom omlaag naar de cugnai-lift.
  Na uitstappen een klein stukje omhoog klimmen. Je ziet de doorgang hier makkelijk. Onder het touw door en de vallei in door een heel lang stuk langs de berg te gaan. Dan rechts naar beneden over het plateau en dan gewoon verder omlaag de route volgen
  Oppassen: in voorjaar rechts veel lawines. Je ziet in het begin links een heel stijle rotswand. Daar ligt vaak mooie sneeuw tegenaan waar je heerlijk op kan skien, maar dat is meestal “trieb-schnee” en dat is erg instabiel. Beneden kom je bij een hut/restaurantje, waar je vroeger lekker aan de wijn met een kaasplankje kon. Nu is het blikjes fris en wat kaas op een plastic bordje, maar wel een idyllisch plekje.
  Vervolgens verder omlaag en links in het dal blijven. Dan gaan er sporen naar de andere kant van het riviertje waar je oversteekt en tegen de berg geplakt rechts om gaat om bij de Manchet-lift.
   


  4 tour de charvet tignes/val d’isere
  Met olympique naar top. De grand pré stoeltjeslift.  Dan kom je boven waar in grote letters: val d’isere staat. Rechtdoor vanaf de lift zie je het touw. Daar onderdoor.
  Dan een heel stuk recht het veld in en vervolgens links aanhouden.
  Dan heb je in maart/april tussen kale stukken in mooie delen waar je omlaag gaat. Vervolgens ga je een stuk door de rivierbedding en dan naar rechts er weer uit. Dan omlaag vaak tussen en over eerdere lawines om door de rivierbedding en vervolgens langs de linker rand, waar verderop altijd vele lawines zijn afgekomen. Over het pad van eerdere skiers tot je naar rechts afbuigt naar de lift de manchet express.
   


  5 col de fresse
  De borsat lift omhoog. Daar rechts omhoog klimmen (kwartiertje) boven ga je wat naar links op de rand en ziet de andere kant met uitzicht naar val claret. Dit is een noordhelling.
  Als er mooie verse sneeuw ligt, dan is die een prachtige afdaling.  Als de sneeuw slecht is, is het niet de moeite waard van de klim en kan je ook het groene pad (de fresse) nemen naar val claret en dan daar waar de palen ‘hors piste”  staan links af slaan. Kan je overigens ook doen als er goede sneeuw is, maar je te lui bent om omhoog te klimmen. Je mist dan wel een heel stuk poeder.
  Vervolgens ski je naar de piste  naar val claret. Het laatste stuk kan je hier ook nog links het dal induiken en daar omlaag. Is aan de kant van de piste soms wat ploeteren omdat er veel sneeuw weg is. (stippellijn)
   


  6 aguille de chardonet
  Grattalu lift. Uit de lift rechts uit en direct links van de piste af. Je ziet daar al sporen. Je moet nu fors hoog blijven! En zelfs nog een stukje omhoog klimmen tot aan het weerstation zien staan. Vanaf dáár kan je de couloir in. Het was lastig die te vinden omdat we niet hoog genoeg kwamen. Je kan dan nergens veilig de kom in komen en moet terug naar de piste. Dan kan je daarvandaan op een gegeven moment wél naar links steken en dan kom je alsnog in de kom, maar dan veel lager. Iets verder doorstekend over de piste is er nog een tweede mogelijkheid ook.
  Je gaat dan door het dal tot aan de voet van de grand hut-lift. Vandaar kan je richting aguille percée
  Een andere doorgang: vanaf de gratalu lift de piste nemen en links aanhouden. Dan kan je richting aguille de chardonnetvallei, maar blijft wat aan de kant van de piste. Je ziet dan voor je uit, kijkend in de richting van de grand huit een doorgang. Deze is behoorlijk stijl (40-45 graden) maar wel gaaf. (zie aanduiding “45 graden)  7 aquille percée.
  Dit is een grote rots met een groot gat er in. Vanaf de lift de aquille percee kan je de piste oversteken en hoog blijven. Dan ga je naar de open rots. Meestal ligt er niet genoeg sneeuw om er dóór te gaan. Je gaat dan links om het rotsblok. Vaak nog even klimmen en oversteken. Dan aan de andere kant een zonovergoten deel. Dus bij veel warmte oppassen. Soms is de sneeuw weg en dan kom je moeilijk op het sneeuwveld. De stenen zijn is daar een soort grind. Dan kan je beter tóch door het gat klimmen, want dan kom je wat hoger en op de sneeuw uit. Even je strategie bepalen dus. Je gaat dan omlaag en naar links en komt uiteindelijk weer bij de piste uit naar Tignes. Je kan ook halverwege in het veld wat rechts aanhouden, een stukje omhoog klimmen en dán omlaag.
   
  NB: er is een lift verwijderd dus in jan 2022 was het niet mogelijk vanuit tignes breviere direct tot aan de aquille percee te komen, maar moet je helemaal om skiën. Er schijnen plannen te zijn om deze lift wel weer op te bouwen.

   

  8 vallon de la sache
  Vanaf de het eindpunt van de aquille percée-lift: hier direct links omhoog lopen in het verlengde van de lift (soort weg). Bij goede sneeuw loop je hier een kwartiertje omhoog. Dan op het plateau ski’s weer onder doen en links af gaan. Dan ga je langs een heel stijl deel schuin langs de berg, waar ook nog een paar enorme rotsblokken staan.
  Eenmaal daar voorbij is er een lange en zeer steile helling.  Dit kan bij slechtere sneeuw erg ijzig zijn.
  In januari 2022 stond er op een bord bij de lift al vermeld dat er grote ijsplaten lagen en het dus gevaarlijk is. In maart was dat weg.
  Met verse sneeuw op ijsplaten is er ook geen grote stabiliteit van het sneeuwdek, maar het is de noordhelling. Klinkt allemaal heel spannend, maar is wel goed te doen.
  Als je dit deel eenmaal hebt gehad is een grote vlakte die je wat naar rechts afgaat.
  Als het bovenste deel te heftig is, kan je ook bij de aguille percée-lift eerst enkele tientallen meters piste nemen en dan links er af en de vallon de la sache in. Goed kijken waar je omlaag kan. Soms rotsen en een relatief smallere en stijle doorgang. Niet te dicht bij de piste blijven. Daar is het nog stijler.
  Zo ski je omlaag. Kan nog naar een huisje gaan dat daar midden in het veld staat. Heerlijk rustig.
  In de buurt van de eerste bomen moet je rechts aan houden en kan de piste al op gaan.
  Je kan nog een stukje door, maar dan komt er een moment dat je echt naar rechts moet, anders kan dat niet meer en moet je omhoog klimmen. De oversteek daar is dan wel de laatste mogelijkheid en kan bij slechte sneeuw ook verdwenen zijn.
  Dan ga je onder de netten door en komt op de zwarte piste de sache. Die is heel vaak erg ijzig, dus hard werken. Het bos is nog een alternatief, maar ook vaak erg hard.
  Je komt dan in tignes brevieres uit. Op de brug zit een uitstekend terras. Bij slecht weer over de brug rechtdoor lopen naar pizzeria l’armailly. Prima tent. Bij zon kan je daar ook op het terras zitten.
  NB: terug naar het skigebied gaat met de gondels en een stoeltjeslift. Als je terug wilt naar de top van de aguille percée, dan moet dat anno 2022 helemaal via tignes.
   
   

  9 Tommeuse tot la daille
  Bovenaan de tommeuse ga je een heel klein stukje met de piste les rocks, maar dan al snel naar links het veld in, onder de  piste door. Daar omlaag (beetje links aanhouden, anders kom je in een grote kom), dan de piste kruizen en door naar bededen. Verderop weer wat links houden, zodat je links van een grote ronde berg blijft. Aan de achterkant hiervan omlaag en dan over het veld in de richting van de piste, maar dan links aan houden en zo naar het dal en de bomen (zie de grote electriciteitspalen).
  Doorskien tot in het dal.
  In januari lag hier een zig-zaggend ski-wandelpad. In april is dit hele stuk meestal veranderd in buckels en stukken gras….


   
  10 Piste perdu
  Bij de basis van de tommeuze ligt rechts een rotsformatie, waar een pad tussendoor loopt. Hier ga je tussen grote rotsen omlaag over deze “verloren” piste.
  De entree is de kom die je ziet als je met je rug naar de tommeuze naar het dal kijkt.
  Bij slechte sneeuw wel oppassen want het is hier dan ijzig. De weg wijst zichzelf. Je komt bij een poort in de rotsen waar je dan onderdoor moet kruipen. Als er weinig sneeuw ligt is hier een ijspad met aan het eind een afstap van ongeveer 1,5 meter. Er hangt meestal een touw dat je kan vasthouden.
  Daarna vervolg je het pad weer.
  Halverwege is er nog een optie om er weer uit te gaan, of er juist in te gaan, vanaf het restaurant le Trifollet.
  In de loop van het jaar ligt hier altijd weer een andere soort sneew en een andere beleving/uitdaging
   


  11 La daille het bos.
  Zeker als het mistig is ben je goed uit in de bossen.
  Vanaf de olympique of de trein de funival kom je bij de top. Dan rechtsom richting daille.  Je kan dan al snel rechts uitstappen. Een lang stuk langs de berg. en als je zo doorgaat kom je bij het bos waardoor je naar de basis van la daille kan gaan.
  Wel goed kijken waar je omlaag gaat. Je kan pirma onder langs een paar heel grote rotsblokken gaan.
   

   
  12 la lievre blanc
  Dit is een bos afdaling. Twee opties: Vanaf de lessinant-lift  richting fournet en dan naar links afbuigen. Iets lager zie je een weg/pad en dat kruizen. Je ziet dan een open veld omlaag, maar daar moet je uiterst links blijven, anders kom je bij kliffen.
  Alternatief is vanaf de top van de fournet-lift achter de start van de Pyramides-lift om richting het pad (heel klein stukje omhoog) en rechts af. Het eerste deel dan sterk overkruizen richting de bomen aan de andere kant van de helling. en dan omlaag. Probeer hier dan ook links over de richel te gaan die in dit bos ligt. Je komt dan in de naastgelegen kom. Deze doorsteek is soms wat lastig, maar je kan lekker weer tegen de berg op doorglijden.
  In dit bos beneden wat rechts houden om bij het dalstation van de fournet te komen. Hopelijk kom je mooi uit bij het kleine houten bruggetje over het beekje naar de Foret-skiroute die op de pistekaart staat aangegeven. Vandaar naar de lift (en het lekkere terras aan de voet van de fournet, waar je lekker in het zonnetje kan eten voor een redelijke prijs. Tegenwoordig hebben ze daar ook een soort glazen serre gebouwd met bediening)
  Probleem: 1 er zijn nogal wat kliffen waar je niet af moet storten  en er is bovenaan nog wel eens risico’s op lawines.

  12a Als je bij le Lièvere blanc afdalend verder naar links gaat kom je ook in de buurt van de weg naar tignes, dan moet je een eindje prikken naar de lessinant-lift, maar ook een leuke variatie bv als het te mistig is.
   
   


  13 danaïdes
  Een bos-toer. Als je de solaise lift uit komt zie je links stevige hekken. De helling hierachter is mooi, maar wel wat lawinegevaarlijk. De afdaling is echter wel mooi. De entree is beter via een iets andere route:
  Vanuit de lift ga je rechts uit richting val d’isere maar blijft dan steeds rechts, dus eigenlijk ga je om de top heen. Palen met “hors piste”. Dan zie je een grote open helling met bovenaan lawinehekken.
  Je kan hier omlaag naar het bos ook kan je wat links houden op deze vlakte en dan meer links het bos in gaan(daar is ook nog een open pad, zoals je op de stafkaart kan zien
  Je komt uiteindelijk op een pad dat je naar val d’isere brengt.  14 Genepy:
  Vanaf eindstation van de trein naar le grand motte (vanuit tignes val claret) klein stukje piste nemen, maar dan al snel rechts er af bij het houten hutje van de pistedienst. Daar moet je dan rechts omheen en dan dwars op de piste naar het dal. Niet te dicht langs de leisse lift gaan. Je sluit dan uiteindelijk aan op de genepy afdeling terug naar val claret

  Retour val disere vanuit tignes:
  Vanaf de top van  de olympique heb je twee opties:
  -De olympique die onder de gelijknamige gondel door gaat. Dat is eerst een bochtig stukje en gaat dan over een veld over naar een stijle afdaling, die in het voorjaar vaak erg buckelig is, maar in de winter erg ijzig kan zijn.
  -l’epaule  de  l’olympique.  Dat is een wat minder stijle, maar in voorjaar vaak dicht door de vele  buckels en open plekken en schuiven van de buckels, in de winter is het laatste stuk vaak erg ijzig (daarom zwart)
  - le santons ligt naast  l’epaule
  Aan het eind van beiden moet je nog een eind schaatsen/prikken om in het centrum van val d’isere te komen.


  nooter
 • misteriks
  Beginner
  misteriks op 27 Mai 2022 · 12:40
  Respect! voor deze route dump

  Thx!!
 • vasco
  Advanced
  vasco op 1 Juni 2022 · 17:05
  Dankjewel voor dit overzicht. Ik moet ook maar eens naar Tignes gaan.
 • Olivier
  Advanced
  Olivier op 3 Juni 2022 · 10:28
  Je hebt je er mooi in vastgebeten pitbull! Thanks!
 • Murky
  Expert
  Murky op 9 Juni 2022 · 17:54
  Mooi verslag! Dank je wel!
  Skier turned Snowboarder turned Skier..

Antworten

Du musst eingeloggt sein, um auf dieses Thema zu antworten. Bitte Einloggen oder erstelle einen Account.

Upgrade zu wepowder Pro

 • Erweiterte 14-Tage Vorhersage
 • Hangneigungs- und Expositionsebenen
 • Begeisternde Freeride Varianten
wePowder Pro