Telemarkbinding monteren: hoe vind ik de sidecut center?


 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 17 December 2014 路 16:33
  Oi,

  Met dank aan een gulle telewepowderaar heb ik thuis een set Fisher Tstix 101 (prachtige full camber ski) staan die schreeuwen om een nieuwe binding.
  Graag zou ik zelf gaan monteren, maar...

  "Waar ga ik de binding monteren?" Google leerde me dat sidecut center/boot center een goede start is. Evt een beetje naar achteren voor minder risico op tipdive in de poeier.

  "Mm, waar staat die sidecut center hier ergens ... Dju, nergens te vinden op die lat en google levert ook niets op." Hoe kan ik dus het sidecut center vinden? Smalste punt van de ski? Dat al metende vinden blijkt niet zo evident 馃槂

  Alle tips welkom !
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 17 December 2014 路 16:59
  Ik zou Ball of foot op (of een paar cm voor-) recommended mounting point monteren.
  Of BOF on centre running surface.
  Of...

  Meestal teken ik een aantal montage punten uit (verschillende wijzen van bepalen van montage punt). Vervolgens kom je tot de conclusie dat het allemaal niet al te veel uitmaakt. En daarna kom ik tot een compromis dat meer niegt naar mijn eerste voorstel omdat ik het advies van de fabrikant niet onbelnagrijk vindt.

  Overigens waren er op Telemarktips hier vele en vele discussies over.
  White room,Pillow lines,I rule
 • JoostW
  Beginner
  JoostW op 17 December 2014 路 17:34
  Wat ik zou aanraden is om naar een specialist te gaan en aan hem over te laten. Kost je ongeveer 20 euro en dan weet je zeker dat je niet je dure ski's kapot boord!
  A winter without powder isn't a winter!
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 17 December 2014 路 17:55
  [mention="/profile/603"]@telemikey[/mention]
  Probleem is dat er geen recommended mounting point op de ski staat en ik dus geen referentie heb om je eerste methode te kunnen toepassen.
  Center of running surface is het midden tussen de 2 contactpunten indien onbelast?
  EDIT: Google did the job 馃槂
  http://www.gnolls.org/756/howto-mount-alpine-skis-using-the-ball-of-fo...

  [mention="/profile/27311"]@JoostW[/mention]
  Deel van de voorpret denk ik dan 馃槂. Het boren en schroeven is echt niet zo ongelooflijk moeilijk denk ik. (Te diep boren kan je voorkomen door een stop op je boortje te plaatsen en tja fout boren is een kwestie van goed uitmeten en checken checken checken)
  Voornamelijk op vlak van positie ben ik nog volledig leek maar in de toekomst zou ik toch bindingen willen kunnen plaatsen in zelfbouwski's en zo kom je dus toch ooit aan je eerste keer 馃槂 Sowieso zou ik eerst oefenen op een oude rechte lat die ik nog heb liggen...
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 17 December 2014 路 21:32
  Ten eerst verschilt de sidecut center per ski. Ik weet niet precies hoe je die vindt.
  Ik weet wel hoe je zelf bindingen op je ski's maakt maar ik garandeer dat het geen half uur werk is. Er zit ongeveer 1,5 uur werk in!
  En ook is het als je verkeerd boord (te ver) kun je door je base boren en dan heb je niets meer aan je ski...
  Wat ik zou aanraden is om naar een specialist te gaan en aan hem over te laten. Kost je ongeveer 20 euro en dan weet je zeker dat je niet je dure ski's kapot boord! JoostW op 17 dec. 2014 17:34


  Hou toch op zeg. Een (telemark)binding monteren is geen wetenschap. Zo doen we alleen 馃槈

  Maar even serieus, je hoeft echt geen super klusser te zijn om een binding te monteren. Wel drie keer nameter voordat je boort en natuurlijk een boorstopper gebruiken. Liefst een boorkolom als je die hebt. Maar ik heb al mn skis (tot dure Carbon DPS-en) zelf gemonteerd.

  Kortom, info inwinnen waar je wilt monteren, 3x nameten, paar biertjes erbij en gaan!
  White room,Pillow lines,I rule
 • JoostW
  Beginner
  JoostW op 17 December 2014 路 21:40
  Sorry voor mijn reactie dan maar 馃槈 @telemikey
  A winter without powder isn't a winter!
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 17 December 2014 路 21:42
  @Jozua: NB. centre running surface bepaal je belast! Ik doe dat altijd door zelf (of een willekeurig voorbij lopende vrouw of kind er op te zetten en dan een blaadje/ bankpas/ etc onder de ski (op de grond) te schuiven tot ie contact maakt. Dat doe je vooraan en achteraan en meet dan tussen de blaadjes/ bankpassen in.

  Ball of foot is wat gecompliceerder: ik heb dat altijd gedaan door eerst de lengte van je voet te meten en te bepalen waar de ball van van je voet dan is tov je hak. Vervolgens meet je de schoenlengte van je telemarkschoen op ZONDER eventuele duckbills of andere uitstekende randjes. Als laatste plaats je de BOF relatief op dezelfde afstand als deze bij je voet is (lengte voet is niet gelijk aan lengte schoen daarom 'relatief').

  Ik heb ooit eens een plaat gemaakt waarin ik verschillende inserts had gemonteerd waardoor ik het verschil in mounting point ook daadwerkelijk kon ervaren. Is ook een leuk experiment waarvoor je je skis niet gelijk aan barrels hoeft te boren.
  White room,Pillow lines,I rule
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 17 December 2014 路 21:59
  [mention="/profile/27311"]@JoostW[/mention]: u bent vergeven 馃槈

  PS dat je niet in een half uur klaar bent, klopt wmb wel!
  White room,Pillow lines,I rule
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 17 December 2014 路 22:38
  @telemikey
  Merci voor de tips! Zo kan ik alvast beginnen meten 馃槂
  Ivm die plaat,uit welk materiaal was die? en welke inserts (rampa?) heb je hiervoor gebruik?
  Ik zit er namelijk ook over te denken om inserts in de ski's te plaatsen (als ik tevreden ben van het montage punt) aangezien ik nog een andere ski met dezelfde binding zou willen voorzien.
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Surfertje
  Beginner
  Surfertje op 18 December 2014 路 14:04
  Inserts kun je altijd nog naderhand plaatsen, het benodigde gat is groter dan het gat voor de schroef, simpelweg even opboren en dan kun je de inserts alsnog plaatsen.
 • os
  Tourist
  os op 18 December 2014 路 15:31
  Ik heb mijn Kung Fujas op 2 manieren gemeten:
  1 - mid-sole op het op de ski aangegeven mounting point
  2 - ball-of-foor on centre-running-face

  Optie 1 is makkelijk te doen (wel meten zonder duck-billen hak) en is recommended door de fabrikant, ook voor telemark in het geval van K2 (althans dat zeiden ze mij bij navraag).

  Optie 2 is lastiger zoals @telemikey ook aangaf.
  Centre-running-face bepalen is best tricky met die kaartjes onder de ski's. Ik kreeg niet bij beide ski's dezelfde contactpunten, wat op zich niet heel gek is. Ik heb ze ook gemeten door ze tegen elkaar te houden en dan de camber eruit te knijpen met de hand. Dan zitten de contactpunten bij beide ski's in ieder geval op dezelfde plek.
  Ball-of-Foot heb ik op ongeveer dezelfde manier gedaan als @telemikey

  Uiteindelijk kwamen beide methoden binnen een paar cm van elkaar uit en heb ik de achterste gekozen (dat was de centre-running-face/ball-of-foot variant). Ik ben meer gebaat bij een niet tip-divende ski dan bij een ski die het achterstevoren ook lekker doet, dus iets traditioneler leek me niet gek, Daarnaast verloor ik bij de metingen een deel van de achterkant ivm de tail rocker in de ski's.

  Ik ben tevreden met de mounting van mijn ski's, al kan ik het niet vergelijken met een andere positie. Ik heb in ieder geval geen last van tip-dives en heb ook niet het idee dat ik te weinig ski achter mijn voet heb.

  Qua montage is t niet zo ingewikkeld. 3 keer meten (beide ski's precies gelijk!), voorzichtig boren (stukje tape om de boor op juiste afstand kan ook als je geen boorstop hebt), beetje houtlijm of epoxy erin en schroeven maar. En zeker ook dat biertje niet vergeten.

  Succes, en als je klaar bent even het resultaat posten, hè!
 • Ingmar
  Beginner
  Ingmar op 18 December 2014 路 20:51
  Jozua, ik zou ook nog even wachten met de inserts. Kan je altijd bewaren voor de NTN (als je er dan nog gaten bij durft te boren). Gaten voor de inserts zijn namelijk een stuk groter dan de schroefgaten.
  Ik mail je even een documentje met iets meer info over monteren welke ik destijds samengesteld heb van telemarktips.com. Succes!
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 19 December 2014 路 13:46
  @Jozua: volgens mij heb ik destijds een plaatje HDPE (plastic snijplank ca 8mm dik oid) gebruikt, gaten voorgeboord en daar slagmoeren (Karwei) in gemept. Vervolgens de plaat monteren en klaar ben je. Daarna ook nog eens met een plexiglas plaat maar dat ging lastiger (ging overigens ook gewoon).
  White room,Pillow lines,I rule
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 23 January 2015 路 17:31
  Hoihoi, examens min of meer achter de rug en over een week de sneeuw in dus tijd dat ik eens in gang schiet!

  Ik heb ook besloten om nog even te wachten met het monteren van de lange Fishers. Wie weet volgend seizoen de stap naar NTN en die kan ik wel gebruiken op zulke lange, camber skis.

  Nu gaat het dus om de Coreupt Slasher 187, brede poederski 112 mm met flink (denk ik toch) wat tip rocker en ook wat in de tail.

  Ik heb enkele punten aangeduid.
  -EEC = Effective Edge Center (met bankkaart onder de edge bij tip en tail en daarvan midden en dus hetzelfde als Center running surface)
  -TTC = True Cord Center, gewoon midden van de ski, gemeten over de base
  -Balance point = Balanceerpunt, blijkt voor deze ski hetzelfde als TTC, dus heel symmetrische ski lijkt me.
  -Recommended mounting point

  Nu mijn vraag: als ik BOF op Edge/ running surface center zet, dan staat men schoen wel een pak meer naar achter dan moest ik Midsole op het recommended punt zetten...

  Alpine skiers monteren blijkbaar graag 2 cm naar achter voor deze ski. Het lijkt me dus geen slecht plan om ook meer richting BOF op Edge center te gaan, enkel weet ik niet goed hoe ver? Gewoon gemiddelde BOF op edge center (iets naar voor tov deze methode) en Midsole op recommended (iets naar achter tov deze methode)?
  BOF op running surface/effective edge center en Midsole op recommended schillen trouwens 6 cm.

  Ik heb gekeken bij 2 paar K2 ski's van ons (bij telemarkshop gemonteerd) en die staan met midsole op recommended.

  Iemand tips of bedenkingen?

  Hierbij een afbeelding met de aanduidingen en een foto's van het rocker/camber profiel, die kan misschien de keuze nog beinvloeden.

  Alvast bedankt !!


  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 24 January 2015 路 16:35
  @telemikey
  @Ingmar
  @os

  Any advice? 馃槂
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Ingmar
  Beginner
  Ingmar op 24 January 2015 路 22:07
  Het twijfelen hoort natuurlijk een beetje bij dit soort klusjes. Volgens mij maakt het bij veel ski's echter ook weer niet zo veel uit. Als ik de recensies nog goed herinner, geldt dat in ieder geval voor de Fischers.
  Ik ben geloof ik voor recommended gegaan, omdat het drukpunt bij telemarken nou ook weer niet zo heel anders ligt. Ik denk dat dit punt over het algemeen bij de voorste voet iets afwijkt en meer naar achteren ligt.
  Verder ben ik ook geen expert op dit gebied en weet ik alleen dat te ver naar voren bij een meer klassieke ski buiten de piste heel vervelend kan zijn omdat je dan snel de punt van je achterste ski kwijt raakt.
  Succes!
 • os
  Tourist
  os op 24 January 2015 路 22:30
  6 cm is wel een aardig verschil ja. Het recommend punt klinkt wel erg ver naar voren als dat zo'n eind voor Centre running length ligt. Jouw ski heeft aardig wat rocker achter, die lengte wordt niet meegenomen in de Centre running length. Er zit dus nog veel ski achter je waar je op de piste geen gebruik van maakt, maar in de poeder wel.

  Dit zijn wel de leuke dilemma's als je zelf je ski's mount, en zeker als het teleharkers worden ;o). Je belast je ski's ook nog eens verschillend elke bocht, doordat je buitenski met je hele voet belast wordt en je binnenski met de bal van je voet.

  Ik denk dat ik in jouw geval er tussenin zou gaan zitten, of nog iets meer naar Centre running length.

  Succes ;o)
 • os
  Tourist
  os op 29 January 2015 路 06:56
  Bij 4FRNT ski's nemen ze voor telemark trouwens boot-center mark op de recommended line (en dus niet evt. een stuk naar achteren met de andere methode):
 • mitely
  Expert
  mitely op 1 February 2015 路 16:43
  Hallo Telemarkers,
  Als ik deze reacties zo een beetje lees, valt me op dat er niet gesproken wordt om welke Binding systeem monteerd gaat worden.
  Als je Bv 75mm monteer dan doe je dit op de ''standaard'' methode, nml. 3-Pin (balance punkt zoeken en de Tip moet beetje naar beneden
  zakken) Monteer je NTN dan (op aanraden van de Hersteller Rottefella) Ski mid - Schoen Mid. (Je kan bij de Freeride noch de binding naar voren en naar achtere verschuiven.) Zo deze uitgangs Montage punten zijn al verschillend !
  Wie ook hier beschreven, is natuurlijk ook om de bouw van de Ski te bekijken (sterke Tip rocker, Full rocker etc..)
  Wie hier boven ook beschreven en gemeten kan je van al deze waarden een gemiddelde nemen.
  De ski montage punten op de ski, zijn positionen voor Alpine / freeride/ touren bindingen (zijn dus geen speciale
  telemark Positionen, vroeger Bv K2, voile, BlackDiamond, Karhu, hadden Telemark montage markeringen op de ski)
  Moet ook eerlijk zeggen is niet zo makkelijk, omdat elke telemarker ook een beetje zijn eigene stijl van skitechniek had.
  Mijn Tip: vergelijk het met andere ski's , plaats de binding niet te veel naar achteren max. 4 tot 6 cm.
  Wat ook vaak helpt, stel de binding met schoen zo op de ski, en beoordeel of het
  optisch Ok uitziet, verschuif een beetje heen en weer.
  (bv. mijn positionen , 75mm, : Pontoon 2cm achter 3-Pin, Sideshow (tourski) 3-pin, Obseth 3-pin

  Op vele Web sites van de Ski fabrikanten kan je vaak ook een PDF File vinden met Montage Tips.

  Veel succes
  Mitely
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 6 February 2015 路 17:34
  Bij twijfel: gebruik telemark voodoo montage point.
  Oftewel, bekijk op het oog wat je het beste lijkt. En ik maak geen grap. Een van de beste telemark skiers die ik ken doet dit ook.

  May the force be with you!
  White room,Pillow lines,I rule
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 24 March 2015 路 17:59
  @telemikey
  @Ingmar
  @os
  @mitely

  Deze was ik jullie nog verschuldigd 馃槂  Uiteindelijk bootcenter 2 cm achter recommended gezet. 1 schroef draaide door bij het monteren maar ik heb er tot nu toe geen last van gehad.
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Ingmar
  Beginner
  Ingmar op 24 March 2015 路 21:11
  Ziet er goed uit Jozua! Nadeel van dit soort filmpjes vind ik altijd dat je de lach op iemands gezicht niet goed kan zien 馃槈
 • telemikey
  Advanced
  telemikey op 24 March 2015 路 21:42
  Lekker! Dank voor het delen...
  White room,Pillow lines,I rule
 • os
  Tourist
  os op 24 March 2015 路 21:54
  Ziet er goed uit!
  En hoe skiën ze?
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 25 March 2015 路 00:16
  Ziet er goed uit!
  En hoe skiën ze? os op 24 mrt. 2015 21:54


  Eerst even flink wennen maar aangezien ze een flinke rocker hebben en radius 20m skien ze best kort. Carven kan zeker nog plezier opleveren en tja, zulke skies knallen wel overal door 馃槂 . En in poeder is het gewoon super easy surfen en 'carven' he
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Jozua
  Advanced
  Jozua op 25 March 2015 路 00:18
  Ziet er goed uit Jozua! Nadeel van dit soort filmpjes vind ik altijd dat je de lach op iemands gezicht niet goed kan zien 馃槈 Ingmar op 24 mrt. 2015 21:11

  Tja, ik gebruik graag mijn beide stokken. Zo een selfiestick vind ik maar niets 馃榾
  http://mountcoach.be/ // RAB // Lowe Alpine // Petzl // K2
 • Ingmar
  Beginner
  Ingmar op 25 March 2015 路 22:57
  Ik doelde ook op vrienden met een camera, maar goed filmwerk en van de poeder genieten gaan vaak niet goed samen!
 • mitely
  Expert
  mitely op 30 March 2015 路 00:10
  Lekker! Dank voor het delen... telemikey op 24 mrt. 2015 21:42

  Sluit ik me bij aan !!
  Mitely

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro