PA # 18 - Piëmonte


 • KajM
  Advanced
  KajM op 23 March 2015 · 14:43
  Sinds m’n vorige trip – PA # 9 naar Leysin – moest ik een behoorlijke tijd wachten voordat er weer een trip gemaakt kon worden, maar met PA # 18 in aantocht kon er genoeg tijd vrij gemaakt worden om drie dagen poeder te pakken. Het was een trip voor de snelle beslisser: donderdag 12 maart ’s avonds de beslissing genomen en poedermaat gevonden (Richard), vrijdag 13 maart weerkaarten gluren, bestemmingen prikken, accommodaties bekijken, etc. Na ampel beraad gekozen voor een vlucht naar de Pow met Ryanair: zaterdagavond heen, dinsdagavond terug, drie volle dagen knallen dus!
  We begonnen zondag 15 maart in Bardonecchia, West-Piëmonte. Ik ken dit gebied redelijk, de off-piste is goed toegankelijk, veel lariksen, doorgaans niet al te steil. Prima eerste dagje gehad, al lag de grens van de echt droge poedâh net iets te hoog voor het gebied (dorp ligt op 1.300 m, veel afdalingen zitten onder de 2.000 m). Op naar de Via Lattea dus, Sestrière. Maandag 16 maart kwamen we na een autoritje van ongeveer 45 min aan in een totaal witte wereld waar het al lang dumpte en waar de sneeuw nog steeds met bakken uit de hemel kwam. Als een raketje naar boven om de eerste sporen te zetten. Maar dat viel tegen, er leek wel te veel sneeuw te zijn … Met 105 mm onder de binding (Salomon Q 105) kan ik normaal toch prima uit de voeten, maar ditmaal niet. Terug naar het dorp op zoek naar schuttingplanken. Na enig zoeken terechtgekomen bij een goede shop met een freeridevibe en dit spullen: bingo! Met de Gigawatt van Black Diamond (135 mm onder de binding) twee kleine snowboards ondergebonden en toen … knallen als een malle! We hadden nog steeds wel wat hellingshoek nodig om te gaan, maar in de ruim voorradige lariksbossen waren goede (en veilige) hellingen volop te vinden. Sjonge wat was het diep, we hadden ruitenwissers nodig tegen de faceshots en vallen betekende lang uitgraven. Het zicht hield niet over maar in de bossen was het prima te doen.
  Ons uitstapje naar Sestrière smaakte naar meer, dus dinsdag 17 maart opnieuw in de auto gestapt voor een roadtrip. Bestemming ditmaal was Pragelato, een Italiaans gehuchte aan de rand van de Via Lattea met weinig liften en geen geprepareerde pistes: freeride paradise dus! Bij de weinig liften waren alleen gelijkgestemden te vinden en dat maakte dat er die freeride vibe hing die je in La Grave ook hebt, al is het freeride-terrein van Pragelato – goed toegankelijk, redelijk mellow – niet te vergelijken met de jankend steile en technisch uitdagende couloirs van La Grave. Goed, Pragelato dus. Mooi voor een ochtend knallen, maar toen werd de sneeuw natter en werd het tijd het hogerop te zoeken. Vervolgens namen we de gondel naar Sestrière om daar weer nieuwe bossen te ontdekken, ook bossen waar nog geen sporen stonden. Een betere en waardiger afsluiting kon deze trip niet hebben. De schuttingplanken van mijn poedermaat Richard gingen mee naar Nederland, het was nog best een klus om drie paar poederbakken als één pakket aan te bieden maar het lukte …
  En uiteraard gaat onze dank wederom uit naar weerzegger @Meteo Morris: de voorspellingen waren weer accuraat en leverden drie dagen pure poederpret op!
  O ja, er is ook een filmje bij deze praatjes ...


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro