Safety Wednesday: Einde seizoen; op naar het hooggebergte!


By Opa on 22 April 2009 · 1

[flickr-photo:id=3304028691,size=s] Het seizoen loopt op z’n einde. De dalen zijn sneeuwloos en veel skigebieden sluiten hun deuren. Dus waar moet je als freerider je heil nog zoeken? In het hooggebergte! Boven de 2500 meter zijn op veel plaatsen de omstandigheden nog uitstekend. Hoewel het lawinegevaar vaak wel meevalt (afgezien van natte sneeuwlawines in de loop van de dag; zie ook de items over [url=http://www.wepowder.nl/node/1420/]de Tagesgang[/url] en de [url=http://www.wepowder.nl/node/1478]stralende nachten[/url]), stelt het hooggebergte wel andere hoge eisen aan ons sneeuwliefhebbers.

[quote]Opa, Rolf Weserhof, is medeoprichter van het snowsafetcenter. Rolf geldt als de expert in Nederland op het gebied van lawines. Niet alleen in de theorie, maar ook in de praktijk. Rolf reed al poeder op spaghettiski's toen de meerderheid van ons net op de kleuterschool zat.[/quote]

[b]Gletsjers[/b]
Hooggebergte en goede sneeuw betekent bijvoorbeeld vaak gletsjers. Gletsjers hebben de onhebbelijke gewoonte doorweven te zijn met spleten. Het is dus wel handig als je een beetje weet waar je de spleten kunt verwachten. Gelukkig blijken ze bij nadere bestudering namelijk niet helemaal willekeurig over de berg verspreid te liggen! Maar het vraagt ook om materiaal waar veel freeriders geen kaas van hebben gegeten: touw, klimgordels en ijzerwaren als Tiblocs, Minitractions, karabiners en ijsschroeven. Het is namelijk wel handig als je een poedervriend uit een spleet kunt takelen als hij er in is gevallen. Onnodig lang wachten op de reddingshelikopter maakt het er namelijk niet beter op!

[b]Couloirs[/b]
[flickr-photo:id=3310153522,size=m] Maar er is meer in het hooggebergte. Veel couloirs verkeren in goede conditie. Maar de corniches (sneeuwluifels boven een helling) bereiken in deze tijd hun maximale omvang. Bovendien beginnen de stenen op veel plaatsen door de sneeuw te koekeloeren. Dat betekent dat de ingangen van de couloirs niet ongevaarlijk en soms zelfs onskibaar zijn. Maar het gedeelte eronder ziet er zeer aanlokkelijk uit en verkeert wel in prima staat! Dan is het zeer de moeite waard om wat technieken te beheersen om toch veilig dat eerste stuk af te kunnen dalen. Eenvoudige touwtechnieken, waarvoor je geen hele handel aan materiaal nodig hebt, kunnen je in deze gevallen uit de brand helpen.

[b]Steile afdalingen[/b]
Als je graag steile hellingen wilt skiën is dit einde van het seizoen een hele goede periode. Juist omdat het met het lawinegevaar vaak meevalt (uitzonderingen bevestigen de regel en resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst!). Het is wel een kwestie van hele goede timing. Ofwel je wacht na een sneeuwval tot de boel gestabiliseerd is (wat dus vaak vrij snel gaat in deze tijd van het jaar), ofwel de boel is ’s ochtends 20 karaats hard, dooit dan langzaam en wordt uiteindelijk pap en in het ergste geval krijg je daarna problemen met natte sneeuwlawines. De kunst is nu om je afdaling zo te plannen dat de sneeuw net een beetje is opgedooid, maar ook weer niet te zacht is. Klopt je inschatting nou net niet helemaal, dan loop je dus de kans om in een steile, maar nog keihard bevroren helling te staan. Geen ideale situatie! Ook dan komen enkele technieken om jezelf en/of je maatje aan een touw te laten zakken goed van pas. Overigens zijn er ook technieken met je stokken om in zo’n situatie toch redelijk veilig af te dalen.

Het hooggebergte heeft vele mooie beloftes voor freeriders en kan je seizoen aanzienlijk verlengen. Maar het vraagt wel om een wat meer alpiene benadering van de sport. Nieuwe technieken om te leren en een nieuw excuus om de creditkaart te laten roken! Hoe interessant wil een freerider het eigenlijk hebben?

Ga jij nog touren en freeriden? Er ligt nog een enorme bak sneeuw op je te wachten... De eerste plannen daartoe worden inmiddels al [url=http://www.wepowder.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=368]op het forum gesmeed.. Wil je mee, meld je dan daar....[/url].

Comments


 • Wallcrawler
  Beginner
  Wallcrawler op 22 April 2009 · 16:11
  Volgende week iig touren! Maar eerst maar eens rustig aan en niet te alpien!
  He set my feet upon a rock!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro