VerseSneeuw; Bedankt................. en terugblik winter 08/09


By meteomorris on 27 May 2009 · 15

[flickr-photo:id=3378602629,size=s] BEDANKT! Het was een fantastisch seizoen. Dankzij jullie! Jouw stoke, betrokkenheid, opmerkingen, foto's, beelden, woorden, comments, steun, tips, geduld, enthousiasme, kritiek, suggesties, onvermoeibaarheid en liefde voor poeder..... Het is onvergetelijk en onbetaalbaar. 2008-2009 is voor mij een winter geworden die ik nooit meer vergeten zal. En niet alleen vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw. Samen hebben we poeder gereden als nooit tevoren. Heel erg veel dank daarvoor!!!

Het VerseSneeuwbericht is nu definitief met zomerstop. In dit laatste bericht van het seizoen kijk ik terug op de winter 08/09. Wat?..niet genoeg van de winter? Om je poederstoke te voeden kun je terecht op de snowcams van [url=http://www.snoweye.com/?page=nz]Nieuw-Zeeland[/url], [url=http://www.snoweye.com/?page=au]Australie[/url], [url=http://www.snoweye.com/?page=cl]Chili[/url], [url=http://www.snoweye.com/?page=ar]Argentinie[/url] en [url=http://www.skisouthafrica.co.za/index.php]Zuid-Afrika[/url]. Alles wijst er op een sneeuwrijke winter. Natuurlijk ook onregelmatig poedernieuws op de home van [url=http://www.wepowder.nl/]wePowder[/url] en kun je je poederei kwijt op het [url=http://www.wepowder.nl/forum]forum[/url]. Maar je kunt je stoke ook voeden door te gaan touren.

[b]Zomer?.. werk aan je skills :-)[/b]
Het wordt vaak vergeten, maar de zomer is het moment om aan je alpine en reddingskills te werken. Bijvoorbeeld door een cursus touwtechnieken te volgen, naar Zwitserland te gaan voor een cursus [url=http://www.bergredding.nl/?p=865]Eerste Hulp bij Bergongelukken (EHBBO) [/url]of flink te oefenen met je lawinepieper zodat je straks helemaal scherp bent voor het Pieperfest wat eind deze zomer weer gepland staat. (lees ook nog even het [url=http://www.wepowder.nl/node/1521]zinvolle zomer verhaal[/url] van Opa. Inmiddels is de datum van het pieperfest bekend en wel: 4 oktober in Wijk aan Zee. [url=http://www.alohabeach.nl/]Alohabeach[/url] is de gehele dag onze host. [url=http://www.snowsafety.nl/Pieperfest\_2009.html]De inschrijvingen zijn inmiddels geopend[/url].

[b]Zomer?.. denk aan je conditie ;-)[/b]
Voor je het weet is de zomer voorbij en dwarrelen de eerste sneeuwvlokken weer naar beneden. Sta jij er dan als een natte krant of ben je helemaal fit voor de eerste poeder? Wat tips om de zomer door te komen. [i]1. Freestyle skills[/i] In de meeste sneeuwhalletjes in NL zijn de indoorparken weer helemaal in shape. Backcountry freestyle wordt samen met ski/board-mountaineering de trend van 09/10. [i]2. Surf skills[/i] Poederrijden is in essentie niets anders dan surfen. Continue zoeken naar nieuwe lijnen bij de juiste condities. In Nederland is er een hele community continue op zoek naar de beste golven. Dagelijks ondersteund middels verse surfberichten op [url=http://www.surfweer.nl/]surfweer.nl[/url]. Net als poederrijders allemaal individuen op zoek naar dat ene moment van geluk. En toch.. afgelopen winter gebeurde er iets magisch. Er dreigde een surfverbod op een van Neerlands beste stranden.. De Zuid..

Surfen is precies als poederrijden. Het verbetert je evenwichtsgevoel. Het leert je licht te rijden waar nodig, te strepen als het kan en sprays te zetten. En het leert je dat er niets mooier is dan rijden met gelijkgestemden. Voor je portie stoke kun je de komende maanden terecht bij [url=http://www.golfsurfschool.nl/]Maurice[/url] en [url=http://www.surfles.nl/]Hans[/url] in Scheveningen, [url=http://www.surfandbike.com/]Johan[/url] in Noordwijk en [url=http://www.ozlines.com/]Chris[/url] in Texel en Wijk aan Zee. Allemaal jongens die internationale lesbevoegdheden op zak hebben, surfers van het eerste uur zijn en met passie hun vak beoefenen. Mocht je willen leren surfen, bij hen zit je goed. Het zelfde geldt voor Joey, maar dan op het gebied van Kiteboarden. Ik leerde Joey deze winter kennen tijdens een tripje in Davos. Hij runt een bedrijfje genaamd [url=http://www.djowies.nl/Kiteboarden.html]Djowies[/url] en ook voor hem steek ik blind m'n handen in het vuur. [i]3. Downhill skills[/i] Het betere fietswerk. Nederland heeft geen echt grote heuvels, maar met wat fantasie is er met maximaal een uurtje rijden altijd wel ergens een heuvel bij je in de buurt. Duinen, heide, fluvio glaciale afzettingen.. dijken.. Overal kun je met een fietsje in je hand werken aan je downhill skills. Concentratie, last-minute beslissingen, het trainen van je bovenbenen en natuurlijk creativiteit. Voor je het weet zie je alleen nog maar lijnen om je heen. [i]4. Je creatieve skills[/i] Vaak vergeten, maar je omgeving en [b]jij[/b] bepalen de mogelijkheden. Dat is in het park, het water en op een fiets niet anders dan in de poeder. Kijk goed naar je omgeving, zij dicteert de onmogelijkheden. Het is dan aan jou om het onmogelijke er uit te halen. Wat dat betreft is streetskaten (zelf doen en/of observeren) een verdomd goede tip. De straat bepaalt wat er kan en jouw skills maken dat je er het mooiste van maakt, rekening houdend met de risico's om je heen.......

[b]De winter 08/09[/b]
26 poederalerts. Begonnen op 31 oktober en met het winterprikje van 27-30 mei pas eindigend eind mei. 7 volle maanden, waarvan er 5 maanden dikke poeder gereden kon worden. Deze winter was exceptioneel goed.
In oktober had ik mailcontact met [url=http://www.martijnschell.nl]Martijn Schell[/url], berggids en woonachtig in Frankrijk. De ouderen in het dorp voorzagen een lange en sneeuwrijke winter. De eerste sneeuw was er al zo vroeg dat ze tot deze conclusie kwamen. Achteraf heeft natuurlijk iedereen gelijk, maar hun voorspelling vind ik fascinerend. Ik ben een weerzegger uit pure noodzaak. Mijn achtergrond in het weer is geen wetenschappelijke. Mijn achtergrond is ervaring en verklaring achteraf. Ik heb weermodellen achteraf leren begrijpen en ben daardoor gefascineerd door menselijke waarnemingen en de voorspellingen die daaruit voortvloeien. Zeker ouderen doen wat dat betreft vaak rake waarnemingen en voorspellingen. Door de jaren heen hebben ze een enorme hoeveelheid aan lokale dagelijkse waarnemingen opgeslagen in hun onderbewustzijn. Waardevolle data.

[b]Een zuidelijke winter[/b]
Nu zul je misschien zeggen dat die oudjes mazzel hadden. Dat zou goed kunnen, maar opvallend is het wel. De Franse zuidalpen zijn niet het voorbeeld van 'sneeuwzekerheid' zoals je die in de noordalpen kent. Er gaan winters voorbij waarin de sneeuwkanonnen overuren draaien, terwijl er in de noordalpen heel veel sneeuw ligt. Wie herinnert zich nog de winter 2005-2006. Een winter met heel veel sneeuw in de noordalpen, maar verdomd weinig in de zuidalpen. Nee, de zuidalpen zijn niet altijd een garantie op vers. Maar als er sneeuw valt, dan enkel in grote hoeveelheden. In december had ik wederom contact met Martijn [i]Ik zag zojuist een aantal Defenders van het Peloton Gendarmerie de Haute Montagne de kloof van de Quyeras inscheuren. Waarom die haast? Op de radio 'Alpes 1' het volgende bericht: Zeer groot lawinegevaar voorbij Château Queyras. Niemand de weg op. Dorpen in gevaar. Sinds 36 uur meer dan 2 meter sneeuw gevallen in Ristolas. In C.Q. 1,50 meter. Ook de vallei van de Clarée ten noordoosten van Briançon is nu afgesloten. Cervières onbereikbaar et cetera. De retour d'est is in geen zeven jaar zo heftig geweest. Ik heb dit in ieder geval nog niet meegemaakt sinds ik hier woon! Bij Guillestre regent het nu onophoudelijk hard. Oelalala, wat is daar 10 km ten oosten aan de hand? Nul gradengrens in de vallei van de Durance ligt op 1800 meter. In de Queyras op 1500 meter met de sneeuwvalgrens op 1200 meter. Het is dus kouder in de Quyeras, een vallei verderop, omdat de wind daar meer uit het zuidoosten komt en hier uit het zuiden. [/i] Weer is iets fenomenaals. Het maakt of kraakt je poedertrip. Dit jaar maakte ze veel poedertrips. In november kon de eerste pow al gereden worden, in december kwam de sneeuw met grote hoeveelheden uit het zuiden. Daken moesten geruimd worden, noodsituaties in de Dolomieten en Karinthie. Sterker nog, zelfs in de Engadin, wat als relatief droog te boek staat zagen we in december in st. Moritz mensen op de daken staan om sneeuw te ruimen. Zelden heb ik zo vroeg in het seizoen zoveel sneeuw gezien langs de wegen. We hadden het gevoel dat het begin maart was.

[b]Retour d'est[/b]
Ik heb er al vaker over geschreven. Intensieve neerslag op de grens tussen Italie en Frankrijk. Sneeuwhoeveelheden van enkele meters in een paar dagen tijd zijn dan zeker niet uitzonderlijk. Uitzonderlijk is wel de frequentie waarin ze deze winter kwamen. Als het begrip dit jaar niet het groene boekje haalt, dan nooit. Het is ook geen wonder. Nog immer een onbegrepen fenomeen, waar weermodellen en wetenschappers moeite mee hebben. Een fenomeen waarvoor je beter ten rade kunt gaan bij de oude mannen uit het dorp van Martijn. Maar in een wereld van getallen doen cijfers meer dan woorden. Deze winter viel er 8 meter sneeuw in Montgenevre (1850 meter), 9 meter in Sestriere (2000 meter) en 6 meter in Bessans (het Franse langlaufparadijs op 1800 meter hoogte). Begin januari waren we zelf getuige van het fenomeen. Via Frankrijk reden we richting de Italiaanse Piemonte. Ik had m'n tochtgenoten veel vers beloofd, maar de sfeer werd enigszins bedompt toen we door de Maurienne reden. Met nog geen 10 centimeter vers langs de wegen en grauwe luchten werd de stemming al snel net zo somber in de auto. Bijna werd ik zelf ook gegrepen door de somberheid. Hoewel ik het fenomeen al zo vaak van dichtbij had meegemaakt. Toen we niet veel later de frejustunnel uitkwamen werd de poederhonger van mijn tochtgenoten gestild, mijn naam als weerzegger gered en konden we niet geloven wat we zagen. Poeder is en blijft een heerlijk fenomeen.

[b]Aanval uit het westen[/b]
Het zuiden kreeg enorm veel sneeuw te verwerken en daarmee leken het noorden en westen uit de gratie. Weliswaar lag er beduidend meer sneeuw dan tijdens de dramatische winter 06/07 maar exceptioneel? Nee, dat zeker niet. De hoeveelheden waren gelijk of net onder het langjaarlijkse gemiddelde. Voor plaatjes als hieronder moest je toch echt naar het zuiden.

mike3
mike3

Maar het [url=http://www.wepowder.nl/node/891]11e en 12e poederalert[/url] brachten daar verandering in. Wij kozen voor westelijk wallis. Achteraf een goede keuze. Weliswaar werd het even wat warmer, maar niet zo warm als in de Franse Savoie waar het in Meribel met bakken (let wel; regen) uit de lucht kwam. 3 dagen knallen in Wallis deden ons goed... ;-)

mediahaas
mediahaas

Daarna gingen alle kaarten weer richting het zuiden. Gelukkig was het toeval dat we net die kant op moesten. We deden nog een paar verdomd mooie ontdekkingen om daarna richting het door wePowder bejubelde Disentis te rijden. Grote resorts zijn altijd weer even wennen als je net een paar mooie kleine pareltjes hebt ontdekt, maar in Disentis hadden we zeker niet te klagen ;-p Heel veel poeder noodzaakte tot heel lekker rijden. Het was meteen ook het laatste grote front vanuit het zuiden. Vanaf oktober tot begin februari was het zuiden letterlijk volgedumpt met sneeuw. Het zou tijd worden voor het noorden.

arjen3
arjen3

Maar eerst reden wij nog even de freshies van Disentis. De Snowsafetydeelnemers hadden droomomstandigheden. Niet alleen was de sneeuw top, maar de omstandigheden vergden ook de nodige denk- en aanpassingskracht.

haas7
haas7

[b]Eindelijk een nordstau[/b]
12 februari was het dan eindelijk zover. [url=http://www.wepowder.nl/node/1137]Een echte nordstau[/url]. Een nordstau die zou voortduren tot en met medio maart. Een maand lang sneeuw uit het noorden, waardoor het tot dan niet zo bijzonder presterende noordelijk deel van de Alpen opeens met stip de poederbestemming zou worden. In een maand viel er uiteindelijk zoveel sneeuw dat zelfs de beruchte lawinewinter 1999 het onderspit moest delven. Een maand die veel mooie foto's en tripverslagen opleverde. Een maand om nooit te vergeten welke ik beindigde in Davos-Klosters om daar de tweede snowsafety week te begeleiden. Wederom superomstandigheden die na het opbreken van het camp pardoes overgingen in de lente. De zaterdagavond na afsluiting van de snowsafetyweek konden we de lente ruiken toen we weer het dal inreden. Het voorjaar diende zich aan.

robbie
robbie

Maar zo snel gaf de winter zich niet gewonnen.

[b]De mooiste dagen van het seizoen[/b]
23 maart deed ik een poging om iedereen richting de Alpen te bewegen. [url=http://www.wepowder.nl/node/1412]De mooiste week van het seizoen[/url] diende zich aan. [i]Er zijn altijd van die momenten dat je weet, dit mag ik niet missen. De komende 4 dagen vallen in deze categorie. Het gaat ongenadig hard sneeuwen. Op 900 kilometer afstand van de Benelux wordt het de komende 96 uur f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h pillowrijden. Misschien moeten we achteraf zelfs wel vaststellen dat morgen de beste dagen van het seizoen starten. De winter is aan zijn laatste episode begonnen, de zon wordt steeds krachtiger, dus rijd wat je rijden kunt. [/i] Achteraf heb je natuurlijk altijd gelijk..;-) Maar het waren verdomd mooie dagen. En daarna diende de winter zich aan. [url=http://www.wepowder.nl/node/1452]Eind maart[/url] volgde de laatste winterprik en toen was het wachten tot 24 april alvorens de laatste echte sneeuw viel. Het was mooi geweest. De winter was op, iedereen leeg..? Zo goed als. Deze winter heeft beelden laten zien die ik noot zal vergeten. Pillowrijden en cliffjumpen kregen een nieuwe dimensie.. Deze winter was magic

[b]Feedback[/b]
Het was een fantastische winter, maar ik ben er van overtuigd dat er nog betere winters komen. Er zijn nog zoveel verhalen te vertellen, geheimen te delen en ontdekkingen te doen. We kunnen elkaar nog zoveel verder pushen in mentaal en fysiek opzicht. Er zijn nog zoveel trips te ondernemen. Iedere winter is een nieuwe winter. Met andere condities, nieuw materiaal en wie weet nieuwe vrienden. De condities bepalen uiteindelijk wat we kunnen rijden. Vergeet niet,ook slechte winters brengen poeder. We zullen er alleen wat meer ons best voor moeten doen. Vanaf oktober zullen we zien welke geheimen er dan aan ons geopenbaard worden. Wij gaan de zomer plukken en druk sleutelen aan de site voor volgende winter. Maar mocht je nog feedback hebben, vergeet dan niet de enquete in te vullen die je onlangs in je mail hebt gehad.. (Niet gehad? Mail me dan ff morris[at]wepowder.nl en ik zorg dat je de link krijgt) of zet je opmerkingen hieronder even neer.

[b]Winter 09/10[/b]
Natuurlijk zijn we er weer winter 09/10. Vanaf het eerste moment dat er serieuze vlokken landen is wePowder weer in de lucht. Tot die tijd, pluk de zomer!
En nogmaals DANK...........................!!

Uw weerzegger en poedervriend
met liefdevolle groet

Morris............

morris
morris

Comments


 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 25 May 2009 · 11:26
  En jullie bedankt, Morris, Arjen en Bart, voor het aanjagen van de stoke van deze winter tot op fenomenale hoogtes. Zo'n briljante winter is net als geluk: dat dwing je af!

  (Volgend jaar probeer ik ook de laatste twee maanden mee te maken...)
 • Marco
  Advanced
  Marco op 25 May 2009 · 11:38
  @Morris, Arjen en Bart: Dankzij wepowder is in deze winter de stoke ook bij mij echt begonnen. Dit smaakt naar meer!

  Kijk nu al uit naar de komende winter....

  Thanks!
 • Opa
  Advanced
  Opa op 25 May 2009 · 11:43
  Over zinvolle zomer gesproken: 4 oktober 2009 zal het pieperfest plaatsvinden op het strand van Wijk aan Zee bij strandtent Aloha!!

  Hou www.snowsafety.nl/Pieperfest.html de gaten om je op te geven! (nu nog met een impressie van pieperfest 2008)
  Age is a matter of mind: if you don't mind it doesn't matter!
 • Teleaddict
  Advanced
  Teleaddict op 25 May 2009 · 14:04
  het mag duidelijk zijn dat jullie deze winter mijn de beste tot nog toe hebben gemaakt!! kan niet wachten tot het weer koud word!!

  thanx!!
  http://verticaldissidents.net
 • op 25 May 2009 · 16:18
  Dank aan alle Wepowderaars die hun stoke met mij hebben willen delen. Het was het eerste powder seizoen voor mij en mijn vriendin en het heeft de manier waarop wij op wintersport gaan volledig gewijzigd. Op mijn werk werd ik al uitgemaakt voor sneeuw nerd (wat ik als compliment zie).
  Volgend seizoen gaan we onze skills uitbreiden met een Lawinecursus en gaan proberen nog meer poederdagen te scoren.
  Ik zal het pieperfeest op de kalender zetten.

  See you at the next snow-flake.
 • yannickdb
  Advanced
  yannickdb op 25 May 2009 · 17:50
  Bedankt vooral jullie! Schitterend initiatief, schitterende winter en al schitteringen in men ogen als ik aan de volgende denk... 😃
  Enjoy the summer en tot...
  Thanx for the support! Mountain Hardwear / Black Diamond / Julbo www.itsaplayground.com
 • PK2
  Tourist
  PK2 op 25 May 2009 · 20:14
  Grote complimenten voor wePowder!
  Ik ben/word als 'nieuwkomer' meer dan prima geïnformeerd.
  Bedankt! (ook namens mijn vrouw!? wat stond er ook al weer op de wikkel van het wePowder boek!?)
  Komende winter wil ik poeder in mijn bakkes krijgen!

  Best regards, Pieter
 • Dio
  Advanced
  Dio op 25 May 2009 · 20:31
  Danngg, hij was goed.

  Bart Arjen, Morris, bedankt voor het wapperen en blazen, de Benelux is flink opgestoked.

  Diep respect voor Bart, weken lang On a Coding Spree (ipse dixit) en voortdurend blootgesteld aan hoog poederactieve verhalen waarbij hij zelf nauwelijks sneeuw heeft gezien.

  Keep up the good work lads!
  Life is what happens the moment you put your phone away.
 • barries2
  Tourist
  barries2 op 25 May 2009 · 22:05
  Super bedankt voor afgelopen winter met de hele site, alle verslagen, versesneeuw berichten, enz.

  Thanks!
 • Markie
  Advanced
  Markie op 26 May 2009 · 01:20
  Eindelijk klopte mijn gevoel toen ik deze winter in de diepe sneeuw stond, dit is het, hiervoor ben ik gaan boarden! Zeker voor/tijdens en na de SSC training heb ik het SUPER gehad. Thanks iedereen!
  Snowsurfing rules :) www.dryboards.nl
 • op 26 May 2009 · 08:28
  WePowder bedankt! Ik heb zelf nog geen poedertrip gemaakt maar WePowder is voor mij een hele goede manier om alle benodigde voorbereidingen te treffen om het volgende seizoen te starten. WePowder=awareness!
  Hulde!
 • daan.kuitenbrouwer
  Tourist
  daan.kuitenbrouwer op 26 May 2009 · 10:03
  Heel erg bedankt voor alle berichten.
  Ookal heb ik er niet echt veel gebruik van kunnen maken omdat ik het grootste deel van de tijd geen beschikking had over vervoer naar de beste plekken, was het toch altijd mooi om de berichten te ontvangen en heeft het me erg aangemoedigd om volgend jaar wel meer te gaan rijden.

  Gracias
 • sandman
  Tourist
  sandman op 26 May 2009 · 14:54
  Zeer zekers bedankt!
  Zeer nuttige informatie van mijn nieuwe homepage afgehaald.
  Deze zomer zal wel redelijk cold turkey zijn, maar we weten zelf wel dat we het kunnen overleven met de juiste instelling!
  strepenzetter
 • sjonnie
  Advanced
  sjonnie op 26 May 2009 · 16:30
  Wat een ongeloofelijk vet initiatief en fantastisch hoe jullie bij allen de goede poedersnaar weten te raken!
  Mooi dat jullie ondanks, vermoed ik zo, alle tegengeluiden dat er niet genoeg rijders in nederland zijn om een site voor op te zetten, toch het tegendeel hebben bewezen.
  Hier en daar nog wat kinderziektes maar man wat een heerlijk seizoen! ( alleen toch veeel en veeeeeeel te weinig gereden.... 😋)
  Een kleine buiging van mijn kant en op naar de eerste vlokken!
 • Ors
  Advanced
  Ors op 29 May 2009 · 12:03
  Damn,

  Wat een heerlijke beelden en heerlijke woorden. Over een half jaartje kunnen we weer... I can't wait
  @Morris en de rest van de crew: ga alsjeblieft zo door!

  Groeten,
  Ors
  Screw the cool guy standard procedure... I'm gonna CLAIM! --Shane

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro