Poedertrip dinsdag... Ost Tirol


By Jaap on 12 January 2010 · 5

[b]Osttirol[/b]
Ten zuiden van de Großglockner , Oostenrijks hoogste berg, ligt Osttirol. Dit “vergeten Tirol” bevat honderden drieduizenders en ligt zelfs voor meer dan 50% boven de 2000 meter hoogte. Het is voor bergsporters dus absoluut interessant. In het noorden van Osttirol liggen de Hohe Tauern en je vindt er de hoogste toppen van het Land. Verder naar het zuiden begin je de invloed van Italie te voelen en kun je rijden in de enige dolomieten die in Oostenrijk liggen.

Maar wat heb je hier als freerider te zoeken? Is dit niet vooral een regio voor gezellige gezinnetjes die samen heerlijke pistes af willen dalen? Precies! Meer sneeuw voor jou dus… In sommige gebieden lijkt het wel of freeriders niet bestaan, en in rustige periodes kun je dagen na de dump nog eerste lijnen trekken vanuit de lift. Toch heb je absoluut wel concurrentie. Toer skiën is in Osttirol echt enorm populair. Zo populair dat op de “standaardtoeren” op een mooie dag in het weekend letterlijk files van toerders omhoog gaan. Wil je echt heel mooi scoren in deze regio, dan zul jij ook je vellen onder moeten binden, maar daarover later meer.

[b]Drie willekeurige gebieden[/b]

[i]Kals-matrei[/i]
In 2008 werden de skigebieden van Kals en Matrei verbonden, waardoor het Großglockner resort geboren werd. Het werd hiermee ook direct het grootste gebied van de regio met behoorlijk interessant terrein. Je zit hier dicht bij de alpenhoofdkam en kijkt uit op de hoogste toppen van de Oostenrijkse Alpen. Na een dump aan de zuidkant rijd je door de felbertauerntunnel en rijd je via brede autowegen direct naar de liften in Matrei. Is de sneeuw echt goed, dan heb je direct onder de grote gondel al mooie treeruns liggen. Maar vergeet ook de blauspitz lift in Kals niet waar je mooi speels terrein kunt vinden.

-4
-4

[i]Lienz Zettersfeld[/i]
Als je de kaart van de dit gebied bekijkt zul je waarschijnlijk niet direct opgewonden raken. Het ultieme familiegebied van de regio ligt op een groot zonnig plateau en de hoogteverschillen zijn klein. Toch biedt het gebied toegang tot het Debanttal, een smal dal waar je geweldig in af kunt dalen vanaf diverse punten aan de achterkant van het resort. Hike bijvoorbeeld de “Goiselemandl” of stap direct vanaf de “Schoberkopfl” het dal in. Let op: het Debanttal staat bekend als risicovol gebied. Zorg dus dat je weet wat je doet of huur een gids. Wil je poeder en een familietrip combineren, streep dan alle treeruns op de Rotmannalm en rijd op weg naar de lift telkens even gezellig langs het restaurant…

-3
-3

[i]St Jakob[/i]
Een absolute must in Osttirol is st. Jakob. Via een lange weg door het smalle defereggental kom je uit bij een slaperig dalstation met een aantal hotels, een skiverhuur en een skischool. Door de speciale ligging van het dal is het er altijd kouder dan in de rest van de regio en blijft de sneeuw veel langer goed. Het resort ligt op de Brunnalm en biedt eigenlijk voor iedere rijder iets moois. Zelfs tussen de pistes kun je je al super vermaken in open terrein van verschillende steilheid, korte vlakke treeruns en behoorlijk heftige steeps door het bos. Raakt het gebied wat meer verspoord dan traverseer je vanaf de Weißspitz een stuk naar rechts en trek je grote bochten tussen kleine cliffjes door. In de BC daal je vanaf dezelfde Weißspitz via het Bruggeralmbachtal in een ruk af naar het dalstation. Houd hier wel weer rekening met de risico’s. In de uitloop heb je constant 40 graden+ hellingen om je heen waar heel regelmatig lawines uit los komen. Uitgehongerd na de dag? Sla dan zeker niet de “Ripperln” van de Kuhstall over! Niet te verslaan….

-2
-2

[b]In het boek[/b]
In de witte wePowder gids vind je informatie over [url=http://www.wepowder.com/locatie?lat=46.991524&lng=13.164496&name=Mallnitz]Mallnitz[/url] en [url=http://www.wepowder.com/locatie?lat=47.040048&lng=12.841454&name=Heiligenblut]Heiligenblut[/url]. Deze twee Karinthische gebieden zijn vanuit Osttirol makkelijk te bereiken en met name Heiligenblut bied je veel mogelijkheden op dagen dat je het wat hogerop moet zoeken.

[b]Deeper?[/b]
Zoals eerder al genoemd is toeren in Osttirol echt immens populair aan het worden. En dat is niet voor niets want de regio biedt echt enorm veel mogelijkheden om je vellen onder te plakken en je eigen bochten te verdienen. Ben je net als ik nog maar een beginnende toerder, dan kun je je in de Lienzer Dolomieten helemaal uitleven. Pak een taxi naar de DolomitenHuette, hike naar de Auerling en verbaas je onderweg over de enorme rotswanden om je heen. Daal daarna via de Dolomitenhuette af naar het Kreithof, neem weer een taxi naar de stad en je hebt echt de dag van je leven. (zet ik in nog in Lines!) Wil je op “jouw eigen top” staan, huur dan een gids en klim het Vilgratental in. Maar wees er snel bij, want hier staat voor 2011 de bouw van de eerste liften al weer gepland…

[b]Slapen[/b]
Het meest centraal in de regio ligt Lienz. Het is een echte provinciestad met de nodige voorzieningen. Al het freeridemateriaal is er te koop en te huur, je kunt er goedkoop uit eten, en er is voldoende goedkoop onderkomen te vinden.’s Avonds kan het best nog wel gezellig worden in de verschillende kroegen van het oude centrum.

[b]Links[/b]
[url=http://www.berg-osttirol.at]Adressen van alle lokale berg- en skigidsen[/url]
[url=http://www.lienzer-bergbahnen.at]Bergbahnen Lienz[/url]
[url=http://www.gg-resort.at]GG-Resort[/url]
[url=http://www.bergbahnen-stjakob.at]Brunnalm Bergbahnen[/url]

Comments


 • arno_laeven2
  Tourist
  arno_laeven2 op 12 January 2010 · 09:41
  Vorig jaar in Heiligenblut geweest. Fijn klein gebiedje met voldoende mogelijkheden in het gebied zelf. Er zijn 4 skiroutes die weinig gedaan worden vanwege hoog familie- en pistenraser gehalte en dus blijven zelfs deze relatief lang onverspoord. En zoals Jaap zegt, als je de vellen onderplakt dan zijn de mogelijkheden nog veel groter. Vorig jaar echter niet aan vellen toe gekomen vanwege te hoog lawinegevaar (veel, heel veel wind). Het gaat er behoorlijk relaxed aan toe, met vooral Oostenrijkers die verbaasd zijn om überhaupt Nederlanders in die hoek van Oostenrijk te zien. Het is ook wel ff een stukje verder rijden, maar zeker niet verder dan de meeste gebieden in Frankrijk.
 • JanG131
  Beginner
  JanG131 op 12 January 2010 · 14:25
  Leuk artikel!
  Ik ken de regio enkel maar van op de Oostenrijkse wegenkaart dus: 'aangename kennismaking'
 • barries2
  Tourist
  barries2 op 12 January 2010 · 16:20
  vorig jaar twee weken in Kals Matrei geweest en een paar dagen uitgeweken naar St Jacob. Beide gebieden zijn heerlijk met veel mogelijkheden.
  Verder is het onderkomen, eten en drinken vrij goedkoop daar
 • op 12 January 2010 · 17:07
  thanx voor de info toevallig willen wij die kant eens op als de sneeuw meezit eind januari nog meer routes daar bekend ????
 • Jaap_W
  Beginner
  Jaap_W op 12 January 2010 · 18:05
  @witbrood Je kunt altijd even een PM sturen!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro