[b]Dagcheck[/b]
Als iedereen bij het opstaan net zo duf is als één van mijn huidige reisgenoten, dan is de kans groot dat je vergeet om je pieper aan te zetten. Andere mensen hangen hem ’s ochtends om en wachten dan met aanzetten tot na de eerste lift ‘om batterijen te sparen’. Las daarom dagelijks een moment in om te controleren of iedereen zijn pieper echt aan heeft staan. Ideaal is om dat op de parkeerplaats te doen, dan is er nog alle gelegenheid om onverwacht lege batterijen te vervangen. Bovenop de berg met de poeder onder je board(s) is dat niet zo aantrekkelijk en dan denk je snel ‘ach, laat maar er gebeurt hier niks’. Voor ons ieder een begrijpelijke reactie, maar slim is anders. De grote filosoof Murphy heeft ooit eens uitgelegd hoe dat soort zaken in zijn werk gaan: juist op zo’n dag gebeurt er iets. Beetje jammer van je recentelijk neergetelde € 350,- voor je mooie zendertje… Beetje jammer ook voor… (niet iedereen krijgt 17 uur!).
Zorg er bij de dagelijkse controle voor dat de minimum afstand waarop je controleert nooit minder dan 1 meter wordt. Zo kun je uitgeputte batterijen tenminste constateren. Met de populaire zwaai met pieper langs de borstkasten van tochtgenoten krijg je altijd wel een signaal. Zelfs als er feitelijk een onbruikbaar signaal uitkomt!
[b]Weekcheck[/b]
Lekkende batterijen, lege batterijen, kapotte onderdelen na een val, te lang in de buurt van een magneet gelegen, allemaal redenen waarom een pieper niet meer goed kan functioneren. Daarom is het goed om regelmatig te controleren of de boel het nog doet. Aan het begin van een week of trip is het daarom slim om alle functies van de piepers in je groep te controleren. Eén persoon gaat op een eind van de groep staan met zijn/haar pieper op zenden. De rest van de groep loopt voorbij met een onderlinge afstand van ongeveer 5 meter. Iedere pieper moet meteen het signaal oppikken en dat moet uiteraard steeds sterker worden en uiteindelijk weer zwakker. Daarna schakelt iedereen op zenden, behalve de persoon die al op zenden stond: die schakelt nu juist naar ontvangen. De ideale constructie is dat iedereen nadat hij/zij de zendende proefpersoon gepasseerd is, in een rij gaat staan met onderlinge afstanden van minimaal 8 meter. Degene met zijn pieper op ontvangen (die dus eerder stond te zenden) loopt bij iedereen langs en controleert of iedereen een goed signaal uitzendt (niet dichterbij komen dan 1 meter!). Is alles in orde, dan kun je de rest van de week volstaan met de dagcheck.