Poederalert#12: meer details en een vooruitblik


By meteomorris on 6 January 2011 · 17

Volgende week wordt spannend

[b]Actuele situatie[/b]
Een lagedrukgebied genaamd Benjamin stuurt met een zuidwestelijke stroming fronten richting de Alpen. In een dergelijke situatie maken de west- en zuidalpen de meeste kans op sneeuw. Het nulgradenniveau ligt hoger dan het langjaarlijkse gemiddelde. Dat komt omdat de straalstroom ten noorden van de Alpen ligt. De straalstroom vormt de scheiding tussen warme lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden. Hiermee komt een einde aan een periode van koud weer met weinig verse sneeuw. Wil je meer achtergronden weten, lees dan ook nog eens de berichten van [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/poederalert12-de-hoofdlijnen]maandag[/url], [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/poederalert12-meer-details]dinsdag[/url] en [url=http://www.wepowder.nl/nieuws/poederalert12-finetunen]woensdag[/url].

[img=600x400]http://farm6.static.flickr.com/5088/5329485889\_e91c73b862.jpg[/img]

[b]Korte termijn[/b]
Voor de korte termijn is de situatie helder. Delen van de west- en zuidalpen bevinden zich aan de loefzijde van de stroming. Aan deze zijde vindt stuwing plaats. De warme lucht wordt daarbij gedwongen te stijgen en koelt af. Koude lucht kan minder vocht bevatten en neerslag is het gevolg. De sneeuwgrens wordt daarbij door twee factoren bepaalt. De temperatuur van de aangevoerde lucht en de mate van stuwing. Is het warmer, dan ligt de sneeuwgrens hoger en vice versa voor koude lucht. De mate van stuwing is ook van invloed. Moet de lucht snel stijgen, dan heeft dit een sterker koelend effect. Hierdoor daalt de temperatuur rap, waardoor de sneeuwgrens lager komt te liggen.

[img=600x300]http://farm2.static.flickr.com/1351/5122387649\_4060d199cd.jpg[/img]

Aan de lijzijde geldt een ander verhaal. De lucht daalt, de vocht lost op, het verkoelende effect van het vocht verdwijnt en de temperatuur stijgt rap. Dit is de komende dagen in de noordalpen het geval. 18 graden in de diepe dalen is mogelijk.

[b]Kortom[/b]
In het westen en zuiden sneeuw met een hooggelegen sneeuwgrens. In de noordalpen fohn. Met name in Oostenrijk.

[img=600x450]http://farm3.static.flickr.com/2714/4135691976\_9aa2258a53.jpg[/img]

[b]Poederadvies[/b]
Advies donderdag tot en met zaterdag. De beste condities vind je op de grens tussen Zwitserland en Italie. Denk aan San Bernardino, Madesimo en de zuidelijker gelegen gebieden van de Engadin. Wie weet krijgt Avers ook vers. Ook de gebieden in de Pelvoux houden het wat kouder. Puy. St Vincent en Serre Chevalier zijn komend weekend waarschijnlijk de beste opties. Moeilijker wordt het rond de Mont-Blanc en de Aosta. Een harde wind en een rap stijgende sneeuwgrens. Hier wordt het goed zoeken. Denk aan Courmayeur, Alagna en Argentiere. De rest van de Alpen wordt zowiezo afzien. Stijgende temperaturen, wind en wat sneeuw of regen. Hetzelfde geldt overigens voor de Pyreneen. Ook daar een hoge sneeuwgrens. Voor de echt goede sneeuw ga je komend weekend naar Noorwegen. Maar let op. Een echte base ontbreekt daar en je zit dus snel op de stenen.

[b]Middellange termijn[/b]
Vanaf zondag wordt het kouder. Een front vanuit het noordwesten dringt Wallis en de Haute Savoie binnen. Vanaf het middaguur gaat dit sneeuw opleveren. Hoe het daarna verder gaat is nog niet geheel duidelijk. Met name de intensiteit van de neerslag is nog gissen. Wat wel duidelijk is dat dit sneeuw gaat opleveren in de westalpen en delen van de zuid- en noordalpen. Hierover morgen meer.

[b]Lange termijn[/b]
Zowel ECWMF en GFS zitten op een kantelpunt. Gaat er zich een hoog boven de middellandse zee vestigen en houdt deze de lagedrukgebieden op afstand? Een belangrijke vraag, want als dit gebeurt blijven de Alpen ten zuiden van de straalstroom, blijven de fronten op afstand en is de winter in mineur in de Alpen. Het wordt bij een dergelijke situatie zaak om naar Scandinavie te kijken. Dan daar veel sneeuw.

Of zakt de straalstroom naar het zuiden en onstaat er ruimte voor een koudere westlage, danwel een inval van koude lucht uit het noorden? De zogenaamde [url=http://www.wetterzentrale.de/pics/enspanel2.html]spaghettiplots[/url] bieden weinig hoop. Goed is de koude-inval van zondag tot en met dinsdag te zien. Daarna weer te warm volgens deze prognose. Is er ook hoop? Ja. Het lijkt er op dat er een westlage onstaat. Als deze enigszins naar het zuiden zakt zit Frankrijk in de vuurlinie. Dan sneeuw op hoogte tijdens de warmtefronten en sneeuw tot in de resorts tijdens de koufronten. Blijft deze hoger liggen, dan zullen de noordalpen af en toe wat sneeuw krijgen (op grote hoogte).

[b]Conclusie[/b]
Het complexe poederalert met de koude nazwieper van na het weekend biedt in deze onzekere dagen tenminste poeder (op grote hoogte) Geniet ervan, want het is de enige poeder voorhanden. Begin volgende week zal er meer duidelijkheid zijn of we weer poeder kunnen vinden in de Alpen of dat we echt richting Scandinavie moeten. Want daar gaat het de komende dagen flink sneeuwen.

Comments


 • op 6 January 2011 · 14:57
  geweldige uitleg over deze zaken de afgelopen dagen. Erg interessant, ik ga ze die weekend nog eens goed nalezen. Bedankt iig!
  Zou tof zijn als dit nog zo eens langs komt bij andere senarios, maar het kost veel tijd neem ik aan. Of wacht, je zit thuis met een gebroken kuitbeen. Dat is wel zuur, want daar plukken wij op deze maniet dan de vruchten van..sterkte!
 • MarcoB
  Tourist
  MarcoB op 6 January 2011 · 17:07
  Hoi Morris, morgenochtend naar Martijn Schell om in-te-skieen met mededeelnemer.
  Is Orcieres 1850 of Les Orres te westelijk/warm of ook wel gunstig qua temp/sneeuw? Of beter naar Puy/Serre of D'Huez (als col du Lauteret open is)?
  Graag advies, bedankt
  Marco
  MBN; Freemind
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 6 January 2011 · 17:25
  @MarcoB, meeste sneeuw in Puy/Serre. D'Huez heeft zowiezo een hogere sneeuwgrens. Misschien dat het in de Queyras frisser blijft. Maar ook minder vers.
  May the powder be with you.
 • rogierkoop
  Advanced
  rogierkoop op 6 January 2011 · 17:54
  Ik ga vanavond rijden richting Italië, eerste bestemming wordt denk ik San Bernardino, daarna kijken waar ik verder naar toe rij
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 6 January 2011 · 20:03
  donderdag 6 jan en net gotthard door van 11,5 graden aan andermattzijde naar sneeuw bij aankomst in airolo, rond 18.30uur. morgen airolo waarschlk. gezien plaatselijke omstandigheden is het sneeuwen net gestart. licht sneeuwend tot nu toe
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 6 January 2011 · 20:31
  @Bodhie, thanks.. dit laat precies zien hoe een stau en fohn werken. Ik neem je waarneming morgen mee in mijn verhaal!
  May the powder be with you.
 • semmel
  Expert
  semmel op 6 January 2011 · 23:06
  Meldungen der Wetterstationen am Donnerstag, dem 06. Jänner 2011, 22 Uhr

  Zell am See, 767 m, -4.7°

  Schmittenhöhe, 1953 m, 1.5°

  Zegt genoeg helaas..
  Respect the Mountains..!
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 7 January 2011 · 12:24
  7-01 2011, 12:30 airolo ravina lift iets meer dan lichte sneeuw, 0 graden, topstation -5 graden. off piste poeder is oud en zwaar/stug berijdbaar. het nwe spul valt nu nog nr beneden.
 • Floris
  Beginner
  Floris op 7 January 2011 · 16:36
  Ik weet dat het dan wel erg in de glazen bol kijken wordt, maar al enig idee of het van 15 t/m 22 Januari ergens goed gaat sneeuwen? 😃

  Oh en hoe kom je nou eigenlijk het gemakkelijkste in Madesimo met de auto in de winter?
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 7 January 2011 · 20:31
  15 tm 22 januari is zo ver weg, dat ik met de huidige drukverdeling en de verwachting voor de komende week (warm en veelal droog) gerust durf te stellen dat het tussen 15 en 22 januari ergens gaat sneeuwen..

  Madesimo: Chur, Julierpas, Malojapas
  May the powder be with you.
 • Poederjacob
  Advanced
  Poederjacob op 7 January 2011 · 22:16
  Morris, wij denken eraan om zaterdag nacht richting San Bernardino / Splugen te trekken.
  Maar we twijfelen nog. We hebben zo de indruk dat de sneeuw hoeveelheden wel is zouden kunnen tegen vallen. Wat denk jij er van?
  Alvast bedankt,
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 7 January 2011 · 23:52
  @kenobi, hoe lang ga je? En als je gaat, dan SB, splugen krijgt minder vers. Het is zw een geen z stroming
  May the powder be with you.
 • Poederjacob
  Advanced
  Poederjacob op 8 January 2011 · 00:28
  Tot en met dinsdag.
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 8 January 2011 · 09:57
  @Kenobi, dan zou ik lekker gaan. Het sneeuwt er vandaag en het gaat van zondag op maandag en maandag de complete dag sneeuwen. Later deze week wordt het erg warm!

  GO!
  May the powder be with you.
 • Bohdie
  Advanced
  Bohdie op 8 January 2011 · 19:25
  8-01-2011, vandaag door de regen in de dalen van Airolo naar SB gereden. En boven had het gesneeuwd, ergens tussen de 15 a 30 cm. Samen met een beperkt aantal "locals" (het was immers zaterdag) heerlijk gepoederd. In het kader van Freeriden kun je leren, alles wat we vorig jaar via Snowboardtraining.nl en van Snowsafety hebben geleerd weer eens even lekker in de praktijk gebracht. Yep Morris, het regent in de dalen (ook in Airolo, op 1100m boven NAP), maar wat beneden als water valt, valt boven als sneeuw!!! Ook vandaag nog wel wat vlokken gehad op SB, maar dat mocht de pret niet drukken. Nog tips voor onze laatste dag, morgen?
 • Poederjacob
  Advanced
  Poederjacob op 8 January 2011 · 19:35
  Merci Morris. Wij vertrekken straks.
 • skiester
  Advanced
  skiester op 9 January 2011 · 10:58
  he bah: komend weekend freeride cursus in Garmisch.... hoop op zuidelijker straalstroom anders is het weinig freeride.... (was vorig jaar ook al naadje rond dezelfde periode..)

  Ben net terug uit Klosters en daar was alles hard aan het smelten. Donderdag en vrijdag waren de pistes nog goed, maar gisteren was het erg pappig. Offpiste was sowieso niets want al een tijd niets gevallen. Heb zelfs afgezien van die mooie zwarte dalafdaling bij Madrisa, want was bang voor rotsen...
  Als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro