Mijn visie is dat voor het redden van een lawineslachtoffer je een reeks aan skills moet beheersen. Na het lokaliseren van een persoon met je pieper houdt het niet op. Integendeel: de challenge begint dan pas. Waar let je op bij het reanimeren van een lawineslachtoffer? Hoe ga je effectief onderkoeling te lijf? en als je meerdere slachtoffers hebt: welke is het meest kritisch?
Aan de hand van scenarios in de sneeuw (door het zelf te doen leer je het beste) laten Oliver Kreuzer, Daniel Kornhall en ik de deelnemers (waaronder ook een paar fervente wepowderaars) ervaren hoe ze efficiënt hulp verlenen aan wintersporters in nood. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het graven van een sneeuwhol, een skill die wij ook belangrijk achten wil je je overlevingskansen bij een noodsituatie in de winterse bergen verhogen. En mocht het vannacht echt te koud worden: de Testa Grigia hut die onze uitvalsbasis is, ligt net op Italiaans grondgebied. Verse espresso, forcaccia en een genepy dus altijd binnen handbereik.
Foto boven: cursisten Richard Bollee, Arjen Hulskemper, Olivier Kill, Irene Schrijvershof, Sander van Alten en Jeroen Wiemer verzorgen een lawineslachtoffer.