De eerste 100 cm zijn gevallen


By meteomorris on 9 January 2012 · 5

En er komt nog meer
Huidige situatie


Het laag Andrea houdt stevig huis in de Alpen. Zoals aangekondigd passeerde in de loop van de dag vanuit het westen een warmtefront om niet veel later gevolgd te worden door een koufront. Sinds donderdagochtend viel er tot vrijdagoctend 80-100 cm vers in de staulagen van de Mt. Blanc, het westen van de Savoie en de Zwitserse Alpennordhang. De gebieden daar omheen noteerden 30-50 cm in het noorden van de Hautes Alpes en het westen van de Isere, 40-80 cm in Wallis, de Huate Savoie, het oosten van de Savoie, Voralberg en het westen van Tirol. Deze neerslag ging gepaard met een orkaanachtige wind. Zeker tijdens de passage van het warmtefront in de late ochtend en het koufront tegen het einde van de middag heeft het enorm hard gewaaid. Hierdoor zijn er op hellingen tussen ZW en Oost gigantische sneeyuwaccumulaties ontstaan.

De combinatie van zware sneeuwval en orkaanachtige winden heeft in het noorden en westen de lawinesituatie op scherp gezet. In vele gebieden geldt lawinegevaar 4 voor vandaag in enkele zelfs 5. Dit is de derde keer al dit seizoen dat zich een dergelijke situatie voordoet en een en ander begint nu de trekken te krijgen van de lawinewinter 1999. Op 9 februari begonnen toen de eerste catastrofale lawines in het Franse Montroc. En er volgden er die maand nog meer. Grote voorzichtigheid is geboden de komende dagen! In het zuidoosten van Duitsland is automobilisten gisteravond gevraagd niet de weg op te gaan vanwege de storm en de sneeuwval.

Om de boel verder te verergeren passeerde er in de ochtend nog een Polar low vanuit het noorden welke ervoor zorgt dat het de komende 24 uur nog stevig sneeuwt in de noordalpen.
Korte termijn


Vrijdag blijft het onder invloed van een noordelijke stroming langdurig sneeuwen tussen Engelberg en Krippenstein. Pas tegen zaterdagochtend zullen de laatste vlokken naar beneden dwarrelen in het oosten van Oostenrijk, terwijl het vrijdagmiddag al kan opklaren in de Franse Alpen. Het credo voor vrijdag: blijf onder de 2000 meter. Ga niet in bossen waar grote open velden en steile bergen liggen, vermijd couloirs en open plekken in de bossen. Dit zijn de plekken waar normaal lawines naar beneden donderen. Weet dat bij lawinegevaar 4 en 5 andere wetten gelden. Dan kunnen er lawines naar beneden komen waar al in geen jaren meer een lawine is gezien! Dus ride safe!

Zaterdag wordt misschien wel nog gevaarlijker. Eerste dag met bluebird na een dikke dump. Want zaterdagochtend zal er van Chamonix tot Krippenstein op veel plaatsen tussen de 70-120cm vers zijn gevallen. De gevaarlijkste situaties gaan zich voordoen in de Franse Alpen. Veel goede rijders, veel verse sneeuw en een blauwe lucht staan garant voor poederstress. Kleine familiegebiedjes in de Haute Savoie en de Maurienne kunnen je dan net wat meer rust geven om en poeder te rijden en dat safe te doen zonder poederstress. Zondag ook zon.

Voor de noordalpen is de situatie anders. In tegenstelling tot eerdere berichten volgt een nieuw front op zaterdag al eerder. Het zal de vraag zijn of er die zaterdagochtend dan ook veel topliften open gaan na de storm van donderdag en vrijdag. Omdat het warmtefront snel komt zal alleen in de ochtend de zon te zien zijn in de noordalpen. De sneeuwgrens stijgt tijdelijk even richting de 700 misschien lokaal 1000 meter, maar daalt door het naderend koufront alweer rap. Van zaterdagmiddag tot en met zondagavond voortdurend sneeuw van Hasliberg in Zwisterland tot Krippenstein in Oostenrijk. Reken dan nogmaals op 50-80 cm, lokaal zelfs een meter vers. Kleine gebieden met lekkere sprookjesbossen zijn de way to go. Zoek op die gebieden met het boompjesicoon in je wepowder gids.> Poederregio's: Salzburgerland & Steiermark, Ostlicher Alpennordhang, Voralberg & Tirol, Berner Oberland, Zentral Schweiz & Graubunden, Haute Savoie, Wallis & Berner Oberland & Isère & Savoie .Lange termijn


Maandag begint de slag tussen warme lucht in het westen en koude lucht in het oosten. Hogedruk rukt op vanuit de Atlantische oceaan en stuwt warmere lucht richting de Alpen. Sneeuwgrens gaat dan in het westen mogelijk richting de 1200-1500 meter. In het oosten is het dan nog zonnig. Maar later op de dag daar ook sneeuw. Maandag en dinsdag dan nog sneeuw in het oosten met een sneeuwgrens rond de 1000 meter. Reken in deze periode nog eens op 30-50 cm in de stauregio's 70 cm vers. Onder invloed van een oprukkend hoog is het woensdag snel gedaan met de sneeuw en met de zon en milde temperaturen wordt het een mooie dag. Dat blijft dan de hele week zo. Pas vanaf zondag 15 januari komen er weer stormen in beeld. Vanaf midden volgende week het ideale moment om eens te gaan touren en onder begeleiding van een gids op zoek te gaan naar mooie hellingen en diepe poeder. Bij DEEPER in de Savoie kun je dat mooi eens proberen. Alles is er voor je geregeld.> Lange termijn poeder indicatie: Alps & Scandinavia.Poeder Advies


Vrijdag in de bossen. Let op, (zeer) hoog lawinegevaar. Voor de Franse Alpen en Wallis geldt vanaf zaterdag: bluebird, veel vers, kies voor familiegebieden in plaats van poederstress. Voor de noordalpen geldt zaterdag en zondag, het wordt diep! Kies voor boomrijke gebieden tussen de 1000 en 2000 meter. Vermijd hoogalpine terrein dan ben je een stuk safer. Maandag ga je naar het oosten en geniet van je het laatste zwaardere vers wat gaat vallen.> Where to go: St. Anton am Arlberg, Flumserberg, Ischgl, Andermatt, Galtür, Scuol, Säntis, Tauplitz, Flims-Laax-Falera, Oberstdorf/Kleinwalsertal, Nauders, Obertauern, Disentis, Jungfrau Region, Kaprun/Zell am See, Mittenwald Karwendelbahn, Zauchensee, Fulpmes/Stubaital, Engelberg/Titlis, Champex-Lac, Garmisch Partenkirchen, Saalbach-Hinterglemm, Adelboden-Lenk, Pralognan la Vanoise, Ovronnaz, Vallorcine, Les Karellis, Tschiertschen, Sportgastein, Anzère, Davos-Klosters, Lötschental, Crans-Montana, Bregenzerwald, Verbier, Espace Killy, Leysin - Les Mosses, Chamonix, Mayrhofen, Haute-Nendaz, Les Trois Vallées, Gstaad, Krippenstein, Les Marécottes & Montafon.Stay Stoked!
Morris

Comments


 • famvermeent
  Tourist
  famvermeent op 6 January 2012 · 11:24
  morgen vertrekken we naar Tirol
  genoeg poeder maar minder stress
  feel like doin' it
 • ThijsAG
  Advanced
  ThijsAG op 7 January 2012 · 03:31
  heeft besloten niet te gaan. Dit weekend paste me al niet zo, maar dit poederalert vind ik ook lastig te plannen. Mijn safetykennis is matig, en gezien de gevaarlijke omstandigheden en de eventuele problemen op de weg toch maar besloten niet te gaan. Die dagen halen we een andere keer wel in!
 • dimster2
  Beginner
  dimster2 op 7 January 2012 · 12:22
  morris, wij gaan vanavond rijden. wat denk je montafon, st anton, flumserberg? of zouden we toch iets westelijker gaan, rekening houdend met de lawinestufe, gesloten liften en versperde wegen? thnx
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 7 January 2012 · 15:30
  @dimster vanwege de aanhoudende sneeuwval zou ik voor het westen van Oostenrijk gaan. Dat biedt je de mogelijkheid om uit te wijken naar Zwisterland indien nodig. Wil je voor zeker gaan, ga dan direct naar Zwitserland.
  May the powder be with you.
 • riquardh
  Advanced
  riquardh op 7 January 2012 · 19:55
  Nog 1 weekje geduld dan laten de co-schappen het weer toe om even sneeuw aan te raken... laat nog wat verse poeder voor me over....
  Snow Gives Pleasure, Freeriding Is Pleasure!!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro