The Search for Powder #1


By MennoBoermans1 on 23 February 2012 · 6

[i]Foto boven: Menno heeft zachte sneeuw gevonden. Foto EvN[/i]

Halverwege de Powder Roadtrip die Eelco van Nieuwenhuijzen en ik maken door Amerika, tijd voor een eerste verslag. Direct maar even met de deur in huis: er ligt bijna meer poeder op onze pancakes dan op de hellingen, de dagen dat we "on the road" zijn, zijn op één hand te tellen en tot nu toe hebben we slechts drie van de 50+ staten afgestreept... Maar zoals dat een echte Amerikaan betaamt: [url=http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427657\_3148051070655\_1546416727\_32884954\_1715345\_n.jpg]lekker overdrijven[/url] en "never spoil a good story with the truth."

Voor mij stond de eerste week in het teken van de Adventure Race [url=http://www.medwar.org/utah]Medwar[/url] en de winterconferentie van de [url=http://www.wms.org]Wilderness Medical Society[/url]. Vanuit heel het land (en eentje kwam zelfs helemaal uit Europa) verzamelden Search and Rescue members zich in The Canyons bij Salt Lake City om de laatste stand van zaken te bespreken. Op het programma een reeks aan interessante lezingen, demonstraties en discussies over medische hulpverlening in de backcountry, afgewisseld met de nodige tussendoortjes op de lange latten. Een van de items die besproken werd was het gevaar op Tree Well Snow Immersion, een fenomeen dat in Amerika regelmatig voorkomt. Zie voor een uitvoerige bespreking [url=http://www.bergredding.nl/?p=1536]bergredding.nl[/url] maar hier alvast de video (start met kijken bij 0.55).

Ook interessant was de discussie over het nut van isolatiedekentjes (hier space blankets genoemd) bij het behandelen van onderkoelingsslachtoffers. Het doel van de zilverkleurige alu dekentjes is om "warmte die uitgestraald wordt terug te kaatsen", echter een onderkoeld persoon straalt nagenoeg geen warmte meer uit via "radiation". Beter zou het zijn om plastic te gebruiken. Dat werkt net zo goed en is bovendien sterker. (zie ook mijn eerdere post op [url=http://www.bergredding.nl/?p=1377]bergredding.nl[/url]). Ten slotte volgde ik een workshop "trainen van K9 dogs" (de lawinehonden van de Wasatsch Backcountry Rescue) en demonstreerde de Life Flight reddingshelikopter die in de regio van Salt Lake verantwoordelijk is voor reddingen en medische hulpverlening hoe ze met de lier te werk gaan. Erg leerzaam om te zien welke verschillen er zijn met Europa. Als er één les is die ik persoonlijk heb geleerd: zorg er in Amerika voor dat je in de backcountry jezelf in élke situatie kan redden. De reddingswerkers zijn professioneel maar erg voorzichtig, de verzorgingsgebieden zijn extreem groot, een heli wordt slechts sporadisch ingezet en redding kan daardoor gemakkelijk een paar uur op zich laten wachten. Als er überhaupt iemand komt...

[img]http://www.kiekjesfabriek.nl/wp010.jpg[/img]
[i]Reddingsdemo met de Life Flight heli in The Canyons, Utah.[/i]

[img]http://www.kiekjesfabriek.nl/wp011.jpg[/img]
[i]Voor avi dog Abby is het zoeken van slachtoffers een vrolijk spel. Foto MB[/i]

De sneeuwcondities bleken in de eerste weken helaas niet zo goed als we hadden gehoopt. De berichten dat El Nina dit jaar wederom voor een gigantische hoeveelheid wit goud zou zorgen, konden we direct naar het land der fabelen verwijzen toen we met het vliegtuig de daling in het bruine Utah inzetten. Desalniettemin vermaakten we ons prima. Schaarste maakt creatief en mede met dank aan onze lokale vrienden werd het toch nog een groot festijn. Op de Denali in Alaska maakte ik vorig jaar deel uit van het SAR team en twee van mijn collegas wonen in de omgeving van Salt Lake City. Achter hen aan stiefelend, vonden we wel degelijk zacht wit spul! En het restje teleurstelling dat er toen nog in ons bloed zat, verdampte wel tijdens de hottub sessies met uitzicht op de ondergaande zon boven de bergen. En hee, wat kwam daar nou pardoes omlaag te dwarrelen....

[img]http://www.kiekjesfabriek.nl/wp012.jpg[/img]
[i]Skiafdaling van Silver Mountain in Park City. Foto EvN[/i]

[img]http://www.kiekjesfabriek.nl/wp013.jpg[/img]
[i]Eindelijk: the greatest snow on earth bleek niet de grootse fabel ter wereld. Foto: MB[/i]

Om bekend te worden met de Amerikaanse lawine terminologie volgde ik bij het American Avalanche Institute een level 1 course. Geen nieuwe stof, maar desondanks bijzonder leerzaam. Temeer omdat de instructeurs jarenlange ervaring hebben in het gebied (als ski patroller) namen ze ons mee naar de "best spots in town". Lift 99-90 bracht ons op de flattop mountain en vanaf daar maakte we een paar mooie toertjes. Tijdens het graven van de sneeuwprofielen konden we met eigen ogen zien waarom de situatie momenteel (en voorlopig) in de Wasatsch backcountry zo sketchy is: de weak layer zit vrij diep en er is een mooie (Q2 tot Q1) glijlaag te vinden. Zoals de "opa van utah" Bruce Tremper uitlegt in deze video: de kans dat je een lawine triggert is klein, maar de gevolgen zijn groot.

Na de nodige dagen in The Canyons, verschoven we ons speelveld naar Little Cottonwood Canyon. Wow, wat een prachtig gebied dat Snowbird! Vergeleken met de overige resorts rond Salt Lake City is hier veel Big Terrain te vinden. Steile hellingen, lange runs, cliffs en trees. Valentijnsdagkorting op de skipassen en een klein maar fijn stormfrontje vergrootte de pret tot 9 op een schaal van 10: een echte poederdag als vanouds, die werd afgesloten met sap uit de lokale microbrew.

[img]http://www.kiekjesfabriek.nl/wp014.jpg[/img]
[i]Pow at the Bird! Snowbird, Utah. Foto: EvN.[/i]

Op dit moment zijn we onderweg naar Jackson Hole. Waarover volgende keer meer.

Comments


 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 16 February 2012 · 06:28
  @Menno Lekker bezig.
  May the powder be with you.
 • Haas
  Expert
  Haas op 16 February 2012 · 06:56
  Leuk om te lezen dat je trainingen blijft volgen en daarnaast aan het goudzoeken bent. Utah is vet! Veel plezier in Jackson... welcome to rendezvous mountain... cheers from Fernie BC
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!
 • Arjen
  Advanced
  Arjen op 16 February 2012 · 09:20
  Leuk verhaal Menno!
  One day, they'll invent synthetic powder, ban all kinds of work and give you a free liftpass...
 • robbie
  Expert
  robbie op 16 February 2012 · 10:55
  mooi verhaal Menno! Goed om te lezen dat je in de backcountry in de US echt volledig zelfstandig moet zijn. Dat idee had ik al 😃 maar goed om het te benadrukken. Dit geldt zeer zeker ook voor Noorwegen! Als je hier in een lawine komt heb je geluk als de veldwachter de volgende dag eens komt kijken met z'n poedel. (als je uberhaupt al iemand hebt kunnen bellen)
 • Haagje
  Beginner
  Haagje op 17 February 2012 · 17:06
  Die blik van die hond 😀
 • paddyodenneboom
  Expert
  paddyodenneboom op 22 February 2012 · 21:53
  Vet verhaal!
  verslaafd aan wit goud!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro