Eerste Zuidstau van het seizoen!


By meteomorris on 14 October 2012 · 2

Sneeuw voor het hooggebergte

Daar is hij dan, de eerste zuidstau van het seizoen. Traditiegetrouw valt de meeste sneeuw in het zuiden tussen midden oktober en midden december. En precies bij de start van deze periode dient de eerste zuidstau zich aan. Het is het laag Regula dat zich via Frankrijk en het noordwesten van de Alpen een weg weet te vinden richting de Golf van Genua. Indien je de laatste 7 jaar al mijn weerberichten volgt dan weet je wat dit betekent.........

Actueel

Het sneeuwdek is de Alpen en Pyreneeën is met uitzondering van de gletsjers quasi non-existent. Ofwel... er ligt geen sneeuw. Zelfs op de gletsjers hebben ze hun best moeten doen om de liften te openen. De warme zomer heeft zijn tol geëist en heel veel gletsjers zaten na afloop van de zomer vol met enorme spleten. Gelukkig waren er de dumps van eind augustus en begin september om de boel weer wit te laten lijken. Consequentie is dat een aantal gletsjers nog steeds niet open zijn (zoals Kaprun) of met heel veel fantasie en vereende krachten er een skibaar geheel van hebben kunnen maken. Het wordt dus spannend voor ze, omdat ze traditioneel in de herfstvakantie veel bezoekers verwachten.

Het verlossende Genua-laag?

Koude lucht op weg naar de Golf van Genua, ofwel een Genua laag in ontwikkeling. Het laag dat via Frankrijk richting het noordwesten van de Alpen trekt sleept koude lucht mee richting de Alpen. Met temperaturen tot -25 graden in de bovenlucht en een nog relatief warme Middellandse Zee zijn de ingrediënten voorhanden voor de eerste Zuidstau. Als reactie op passage van de koude lucht uit het noorden en de warme vochtige lucht boven de Mediterannee ontstaat het laag Regula, welke van zondag tot en met maandag voor sneeuw gaat zorgen. Het Laag Quendoline zorgt voor de aanvoer van koude lucht en deponeert deze in de Alpenhoofkam. Ondertussen zuigt Regula de koude lucht aan diept verder uit en duwt daarna deze koude lucht massaal tegen de Alpenhoofdkam aan. Dit zal tot en met dinsdag voor sneeuw zorgen ten zuiden van en in de gebieden in de Alpenhoofdkam. Grote vraag is wat er rond de Karnische hauptkamm gaat gebeuren. De Karnische hauptkamm is het gebergte dat Karinthië scheidt van Italië en altijd een massieve stuuwmuur is in tijden van Zuidstau. Niet voor niets zijn in deze regio de grootste hoeveelheden verse sneeuw in 24 uur tijd genoteerd. Maar dan is het wel hartje winter.

Waar en hoeveel gaat het sneeuwen?

De Alpen komen in een sandwich te liggen nu het Laag Quendoline in eerste instantie koude lucht richting de Alpen drukt. Omdat ze nog wel even blijft liggen gaat ze het ontstaan van een massieve zuidföhn tegen. Tegelijkertijd ontstaat het laag Regula ten zuiden van de Alpen en stuwt zeer vochtige lucht richting de Alpen. Consequentie is dat de complete Alpenhoofdkam op sneeuw kan rekenen, waarbij er op de lijn Andermatt-Grossglockner de meeste sneeuw gaat vallen. Waar de koude lucht aan de noordkant van de Alpenhoofdkam de sneeuwgrens al richting de 1000-1200 meter doet zakken, is het aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam de intensiteit van de neerslag die het nulgradenniveau doet zakken. Ga er van uit dat in de gebieden waar de neerslag intens is, de sneeuwgrens ook tijdelijk richting de 1200-1300 meter gaat. Hoeveel er gaat vallen? Reken op en rond de Alpenhoofdkam tussen de 40 en 60 cm. Grote vraag is wat er ten zuiden van de Grossglockner en de Karnische Hauptkamm gaat gebeuren. De stau zou hier nog wel eens voor een verassing kunnen zorgen. Goed. Morgen de meeste sneeuw tussen Monte Rosa, Andermatt en de Oberengadin (St. Moritz). In de nacht van maandag op dinsdag verplaatst het front zich naar het oosten. Dan de meeste sneeuw in de gebieden op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Het zijn de gletsjers in de Oostenrijkse Alpenhoofdkam die vooral op dinsdag mooie hoeveelheden vers gaan noteren, waarbij we zeker de 50 cm aangetikt zien worden.

Wees er snel bij

Want er zit nog steeds geen echte kou in de bergen. Hoewel er al wat lichtpuntjes zijn. Tot en met vrijdag lijkt de kou zich te kunnen handhaven in de inneralpine valleien. Voor het eerst gaan we een periode tegemoet dat St. Moritz 4 dagen achter elkaar nachtvorst beleeft. Een signaal dat de winter zijn best wil doen om zich te gaan settelen. Helaas laten de kaarten voor de lange termijn weer verder stijgende temperaturen zien. Een omvangrijk laag nestelt zich voor Frankrijk en stuwt warme subtropische lucht Europa in, met mogelijk aan het einde van deze week stijgende sneeuwkansen in de westalpen.

Advies

Woensdag of misschien al dinsdagmiddag zou de eerste poederdag van het seizoen kunnen worden. De grote gletsjers in Oostenrijk zijn al open en met een halve meter vers is er voldoende voor de eerste lijnen. Let wel op! Er liggen nog immense gletsjerspleten als gevolg van de warme zomer. Ga zonder de juiste kennis dan ook zeker niet off-piste!!

Comments


 • JaapvR
  Tourist
  JaapvR op 14 October 2012 · 15:12
  Dank St. Morris, allemaal naar St. Moritz! Daar is het prima poederhappen langs de trambaan; twee jaar geleden stond ie op 28 oktober, nu kan het misschien wel eerder!
 • Teon2
  Tourist
  Teon2 op 14 October 2012 · 17:38
  Zucht. St. Moritz langs de trambaan. Geniale ritjes gehad daar. #doenogmaareensudstau

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro