Weststau galore

Weststau galore
Komend weekend faceshots
Komend weekend faceshots

Westlage, tot 80 cm vers, stevige wind en rap stijgend lawinegevaar.

Actueel

Vandaag wordt het rap warmer in de Alpen. Waar in het westen al een front binnenkomt, blijft het in het oosten nog zonnig. In de loop van de dag trekt de zuidwesten wind aan, ontstaat er een zuidföhn in de noordalpen en valt er 5-10, lokaal tot 30 cm in de Franse Zuidalpen. Vooral in de Ecrins heel wat sneeuw. Al met al overal nog goede poeder te vinden.

Korte termijn

Vrijdag volgt er een actiever front. Vooral het warmtefront zal van vrijdag op zaterdag de sneeuwgrens omhoog stuwen. In de staulagen van de Ecrins, Engadin en Lombardia blijft de sneeuwgrens dan hangen rond de 700-1200 meter. In valleien waar de wind vrij spel heeft en door kan waaien stijgt de temperatuur rap. Voor vrijdag en zaterdag verwacht ik de beste condities in de gebieden ten zuiden van de Ecrins. In de Lariksbossen is het daar goed rijden. Hoewel het ook daar zaterdag warmer kan worden. Lawinegevaar stijgt flink en kan in de Ecrins tijdelijk naar 4 gaan. Tot en met zaterdagavond verwacht ik tot 80 cm ten zuiden van de Ecrins. In de Engadin, Lombardia en zuidelijk Wallis 20-45 cm.

Vrijdag sneeuw vanuit het zuidwesten
Vrijdag sneeuw vanuit het zuidwesten

In de loop van de zaterdag volgt een koufront. De stroming draait dan naar west. Sneeuwgrens dan weer dalend in met name de west- en noordalpen. Van 1500 meter richting de 1000 meter. Vooral in de Noordfranse Alpen komt het tot stevige sneeuwval. Dan rap stijgend lawinegevaar rond de Mt. Blanc en het westen van Zwitserland. Mogelijk tijdelijk naar 4. In de nacht van zaterdag op zondag dan ook sneeuw in weststau van de noordalpen. Ik verwacht tot 80 cm vers rond de Mt. Blanc en de Tarentaise. Meer naar het oosten 10-35 cm. Voralberg pikt hier ook sneeuw van op. Beste condities op zondag in de Tarentaise en rond de Mt. Blanc. Let wel op vanwege stijgende lawinegevaar.

Zaterdagmiddag stroomt koude lucht binnen vanuit het westen.
Zaterdagmiddag stroomt koude lucht binnen vanuit het westen.

Lange termijn

Jetstream houdt aan hoewel de laatste modellen wijzen op wat kouder weer na het weekend. Dit gaan we in de gaten houden.

Poederadvies

Voor verse poeder ga je naar de Franse zuidalpen op vrijdag en zaterdag. Op zondag moet je in de Franse noordalpen zijn. Ga je meer naar het oosten kies dan voor inneralpine gebieden. Hier blijft het kouder en deze zullen de tijdelijk warmere lucht wel overleven.

meteomorris

Replies

Advanced
bertjebertjeAuthor13 December 2012 · 12:17

Zat jij niet in de sneeuw vandaag? Ga eens skien man! ;)

Tourist
AnonymousAuthor13 December 2012 · 14:09

In Saint Crépin (1000m) sneeuwt het al lekker door momenteel.
Dat wordt de auto uitscheppen straks!

Beginner
HaagjeAuthor13 December 2012 · 17:05

Hoop dat de weg morgen nog beetje begaanbaar is.

Expert
meteomorrisAuthor13 December 2012 · 18:44

Sneeuw was lekker. De couloirs op de Schindler liggen er lekker bij.

powfinder.com
Advanced
dejongarnoAuthor13 December 2012 · 22:13

Knallen als ze vallen #2 @meteo morris? :)

Advanced
bertjebertjeAuthor14 December 2012 · 11:22

mooi, geniet er van. Wij rijden vanavond naar de Vanoise. Zie je dinsdag in Utrecht?

Advanced
micheldommelAuthor14 December 2012 · 12:20

Ben benieuwd voor zondag, maandag, dinsdag. Het lijkt toch weer kouder te worden!

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!