Een warm poederalert#23


By meteomorris on 3 March 2013 · 3

Poederalert#23
Poederalert#23

De warmte heeft zijn entree gemaakt en dat is goed te merken. Het nulgradenniveau schommelt tussen de 2500 meter in de ::westalpen:: en 2000 meter in de ::noordalpen:: en :: zuidalpen::. Op de zuidhellingen is de lente duidelijk ingetreden. Gevolg is dat de sneeuw al in de loop van de dag daar transformeert tot slush, waarbij de kans op natte sneeuwlawines in de loop van de dag rap toeneemt.

Poeder is nog wel te vinden op de (steile) noordhellingen. De zon kan hier nog niet instralen, waardoor het koud blijft en de sneeuw los en vers. Hetzelfde geldt voor noord-, oost- en westhellingen waar de bomen de sneeuw kunnen blokken en de invloed van de zon beperkt blijft. Door goed te zoeken is er kortom nog steeds poeder te vinden. Met name in de regio's (zuidalpen west, zuidalpen centraal, zuidalpen oost en noordalpen oost) waar de afgelopen dagen nog verse sneeuw viel. Maar ieder zonnestraaltje zal zijn best doen om de sneeuw te transformeren tot slush.

De komende dagen zal de temperatuur verder stijgen met de verder naar zuidwest door draaiende hoofdstroming.

Stroming naar zuid(west)
Stroming naar zuid(west)

Zuidweststau

In de nacht van dinsdag op woensdag leidt dat tot de eerste neerslag in de Franse zuidalpen en de Italiaanse Piemonte (zuidalpen west). De sneeuwgrens ligt daarbij aanvankelijk rond de 1200 meter, maar stijgt in de loop van de donderdag en vrijdag richting de 1400-1800 meter. Afhankelijk van de ligging van het gebergte en de intensiteit van de neerslag. Ik reken op 50-70 cm vers boven de 2000 meter in de meest neerslagrijke gebieden. Houd er wel rekening mee dat de sneeuw een stuk minder droog is dan we gewend zijn van de afgelopen maand. Ook de rest van de zuidalpen krijgen te maken met (tijdelijke) afkoeling en sneeuw, terwijl de Franse Noordalpen en de rest van de Noordalpen kunnen rekenen op een filnke zuidföhn. Ofwel warm en zonnig. Met name in de föhndalen zal het sneeuwdek hier onder lijden.

De tweedeling is altijd goed te zien op de zogenaamde Fohn chart. Een gafiek die wordt uitgegeven door meteocentrale.ch. Staat de Sudföhn in de olus, dan is het warm en zonnig in de noordalpen, terwijl het sneeuwt (zuidstau) in de zuidalpen.

Dinsdag en woensdag zuidföhn
Dinsdag en woensdag zuidföhn

De veroorzaker van dit alles is een naar zuid draaiende ::jetstream::. De aangevoerde lucht komt daarmee uit het zuiden. Op onderstaand kaartje is dat goed te zien. De jetstream duwt vanuit het zuiden fronten en lagedrukgebieden richting de Alpen. Het gevolg is ::stau:: in het zuiden en ::föhn:: in het noorden.

Jetstream vanuit het zuiden
Jetstream vanuit het zuiden

Poederadvies

Woensdag en donderdag verse sneeuw in het zuiden. Het meeste vers verwacht ik in de Franse Zuidalpen en deItaliaanse Piemonte. Hier is 50-70 vers mogelijk boven de 2000 meter. Geen cold smoke blower pow, maar zeker lekker te rijden.

Lange termijn, na vrijdag

Wat gebeurt er na vrijdag? Goede vraag. De weermodellen zijn nog niet geheel duidelijk met hun output. Mogelijk dat de ensembles van dienst kunnen zijn. Onderstaand de ensembles voor vier willekeurige punten in de Alpen. De Franse Zuidalpen en de Piemonte, de Franse Noordalpen (Westalpen centraal en Westalpen noord), de Noordalpen (Oostenrijk/Zwitserland) en de Zuidalpen (Italië).

Wat is een ensemble? Met ensemble- of pluimverwachtingen krijg je een idee van de onzekerheid in de weersverwachtingen. Bij ieder weermodel wordt weermodel in een iets vereenvoudigde versie met kleine verschillen in de uitgangspositie -tig keer doorgerekend. Als het resultaat erg gevoelig is voor kleine veranderingen zullen de verwachtingen al snel uit elkaar gaan lopen. Als de verschillende verwachtingen weinig uiteenlopen is de weertoestand stabiel en de betrouwbaarheid hoog. Als de verschillende verwachtingen in de pluim daarentegen ver uit elkaar liggen, dan duidt dat op een grotere onzekerheid. Onderstaande ensembles bevestigen de zuidstau en geven een idee wat er vanaf vrijdag gaat gebeuren.

Ensemble Franse zuidalpen en Piemonte
Ensemble Franse zuidalpen en Piemonte

Verwachting Franse zuidalpen en Piemonte

Vanaf dinsdagmiddag tijdelijk dalende temperaturen en flinke sneeuwval. Typisch geval van zuid(west)stau. Als na 7 maart de intensiteit van de sneeuwval afneemt, stijgt het nulgradenniveau. Vanaf 10 maart wijzen alle modellen op een daling van de temperatuur. Waarbij het ene model enthousiaster is dan het andere. Het afnemen van de neerslagkansen kan 2 dingen betekenen. Ofwel er volgt een droge periode, ofwel het sneeuwt in het noorden en noordwesten van de Alpen. Het zuiden houdt het dan in ieder geval droog. Voor poeder moet je er tussen woensdag en vrijdag zijn.

Ensemble zuidalpen
Ensemble zuidalpen

Verwachting zuidalpen

Ook de rest van de zuidalpen krijgen te maken met de zuidelijke stroming. Ook hier een tijdelijke daling van de temperatuur en toenemende neerslag. De pijlen laten goed zien dat de temperatuur weer omhoog gaat (blauwe pijl) als de intensiteit van de neerslag (rode pijl) afneemt. Ook hier is de markante afkoeling na 11 maart te zien en wordt het droog.

Ensemble Franse Noordalpen
Ensemble Franse Noordalpen

Verwachting Franse Noordalpen

Het is de komende dagen te warm in de Franse Noordalpen. Het nulgradenniveau ligt rond de 2100 meter en dat is merkbaar. Later in de week (rond 8 maart) passeert een zwak front, maar als rond de 10e maart koude lucht binnenstroomt zijn de kansen op significante sneeuw het grootst. Daarna worstelen de modellen. Het wordt (tijdelijk) kouder en een deel van de modellen voorziet sneeuw. Meer details later deze week. Conclusie: droog en te warm deze week.

Ensemble Noordalpen
Ensemble Noordalpen

Verwachting Noordalpen

Tot 10 maart te warm en gortdroog. (nulgradenniveau tussen de 1900 en 2300 meter overdag). Na 10 maart wijzen de modellen op kou (blauwe lijn) en stijgende kansen op sneeuw (rode lijn). Volledige details later deze week.

Wat is de waarde van ensembles?

Ensembles zijn mooi om de consistentie van een model te testen. Ze helpen je ook om de effecten van de straalstroom te duiden, maar zijn te grof om een voorspelling te doen voor een enkel dorp. Daarvoor zijn ze niet nauwkeurig genoeg. Maar in dit geval prima om de hoofdlijnen voor de lange termijn te onderschrijven. Namelijk de week van 3-9 maart wordt warm. Vooral in de west- en noordalpen is dat direct merkbaar. Met een naar zuidwest draaiende bovenstroming gaat het sneeuwen in het zuidwesten. (Franse zuidalpen en Piemonte).

Na 10 maart keert de kou weer terug en stijgen de kansen op substantiële sneeuwval in de noordalpen. Omdat er maandag geen markante veranderingen worden verwacht in dit weerbeeld, verschijnt de eerst volgende update op dinsdagochtend.

Geniet van de poeder op de noordhellingen en maak je klaar voor poederalert#23.

Stay stoked

Morris

Comments


 • CPet
  Advanced
  CPet op 4 March 2013 · 14:40
  Thanks, nog 3 weken tot les trois vallees. Het zal toch wel goedkomen.
  Let the snow come!
 • PaulB
  Tourist
  PaulB op 5 March 2013 · 08:47
  Volgende week in de noordalpen (serfaus) dus kan niet wachten tot de volgende update.... Give me some good news Morris...!!!
 • meteomorris
  Tourist
  meteomorris op 5 March 2013 · 11:13 May the powder be with you.

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro