Begin maart verscheen er een interessant blogbericht op de site van het Utah Avalanche Center. Zij presenteerden de voorlopige cijfers van een onderzoek van de Canadese onderzoeker Pascal Haegeli. Hij heeft de effectiviteit van airbags nader onder de loupe genomen. ABS zelf adverteert namelijk met een kans van 97% op overleven bij een lawine.
Echt 97% overlevingskans?
Deze 97% is gebaseerd op statistieken die bijgehouden zijn door de SLF (het Zwitserse lawineinstituut). Het punt dat Haegeli wil maken is simpelweg: 97% overlevingskans is niet louter aan een airbag toe te schrijven, want mensen overleven een lawine ook door andere factoren. Zo konden ze er bijvoorbeeld uit skiën, konden ze zich vasthouden aan een boom, werden ze door kameradenredding gevonden of hadden ze simpelweg geluk. Het is natuurlijk niet dat je vóór het tijdperk van de lawine airbag standaard een lawine niet overleefde. Wat dat betreft trapt Haegeli hier natuurlijk een open deur in. Hij heeft ook alleen de zware lawinegevallen onderzocht (dus geen kleine lawines) waarbij er meerdere personen door de lawine waren gegrepen. En daar is pieperexpert Manuel Genswein weer heel duidelijk over, want tijdens een lezing in december in Lech gaf hij aan dat je bij een muliburial al blij mag zijn dat je er één levend onder de sneeuw vandaan haalt (je hebt immers maar maximaal 18 minuten). Dat de goegemeente in Nederland sinds een jaar blind in ABS gelooft helpt natuurlijk ook mee.
Om een te citeren uit het onderzoek komt het hier op neer:
“If you look at it with a glass-half-full approach, a deployed airbag saved about half of those who would have otherwise died. If you look it with a glass-half-empty approach, you would say that half of the people who deployed airbags died anyway.”
50% meer kans op overleven
En laten we eerlijk zijn, dit zijn nog steeds prima getallen. 97% kans op overleven klopt natuurlijk ook, maar realistischer is het om te stellen dat 50% van de mensen die de lawine anders niet hadden overleefd, de lawine door de airbag nu wel overleven. Zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien heb je namelijk al een kans van 81% om een lawine te overleven zonder airbag (maar uiteraard wel met drie-eenheid, kennis, etcetc).
De invloed van het terrein
Wat het artikel nog wel terecht aanstipt is het thema terrein. Ook dit is natuurlijk een open deur. Een airbag heeft weinig zin als je door de lawine over een cliff gesmeten wordt. Of als je met je hoofd tegen een boom aankomt. Logisch. Zie ook de statistieken in de afbeelding hieronder.
Kleinere lawines
Wat niet in het artikel staat, maar wel interessant is nu we het toch over dit onderwerp hebben zijn de kleinere lawines. Er zijn gevallen bekend van rijders die hun airbag getrokken hebben, maar toch begraven worden onder de sneeuw van een realtief kleine lawine. Hoe komt dat? Door het trekken van de airbag vergroot je je oppervlakte. In een lawine komen dingen met een grote oppervlakte naar verloop van tijd aan de oppervlakte te liggen. Net als bij een zeef. Belangrijk in deze zin is ‘na verloop van tijd'. Met andere woorden: de airbag moet wel de tijd hebben om je naar boven te laten komen.
Terrain traps
Ook terrain traps zijn hier natuurlijk letterlijk en figuurlijk killing. Als de lawine eindigt in een beek, kom of wat voor terrain feature waar de sneeuw op kan hopen, dan is de kans erg groot dat je alsnog onder een paar meter sneeuw eindigt. Met airbag of zonder airbag.
Conclusie
Eigenlijk doen de uitkomsten van dit onderzoek er verder niet zo heel veel toe. Dat een lawine airbag je overlevingskans vergroot is duidelijk. Wat belangrijker is is dat je weet waar je mee bezig bent. Zodat je de juiste beslissingen neemt om een helling wel of niet te rijden. Dat je ook als je in de helling staat de juiste beslissingen neemt waar je wel en niet kan rijden. Uiteindelijk is dat het meeste waard.