Zwakke noordstau (met retour d'Est?)


By meteomorris on 26 November 2013 · 3

[Chamonix](http://wepowder.nl/playgrounds/chamonix) met verse poeder
[Chamonix](http://wepowder.nl/playgrounds/chamonix) met verse poeder

De condities in grote delen van de Alpen zijn na poederalert#4 opperbest. Op veel plaatsen ligt al heel veel sneeuw. Toch is het oppassen geblazen. Triebschnee lawines en gleitschnee lawines liggen op de loer en in Graubunden, de Waadtlander Alpen, de Franse zuidalpen en Sud-Tirol is het sneeuwdek nog aan de dunne kant, waardoor de rotsen niet ver weg zijn. Voor de actuele sneeuwcondities en de op dit moment 3 belangrijkste gevaren buiten de pistes in de Alpen check je dit bericht.

Ik heb lang getwijfeld over dit bericht. Maandag riep ik al op de office dat het zo opvallend is dat de westelijke straalstroom al weken uitblijft en de lange termijn biedt wat dat betreft geen hoop. Sneeuw moet dan uit noord-zuid circulaties komen en met een krachtig hogedruk gebied op de Atlantsiche oceaan kan dat lastig worden. En dat is ook nu het geval.

Het hoog Traude
Het hoog Traude

En bij dergelijke situaties zit de uitkomst in de details. Schuift het hoog naar het westen, dan opent zich de poort voor koude en vochtige lucht uit het noorden, maar ligt Traude meer naar het oosten dan komen fronten niet of maar met moeite (lees weinig energie) door. Waarbij het venijn soms in de Golf van Genua kan liggen. Want slaagt koude lucht er in tot aan de middellandse zee te komen bij een noord-zuid circulatie, dan is een genua laag (ofwel retour d'est) vaak het gevolg. Mocht dit allemaal abracadabra voor je zijn en wil je dit leren begrijpen? Geef je dan op voor de Powfinder training van 6 december aanstaande. Er zijn nog een paar plekken vrij.

Maar het is pas dinsdag en naar verwachting zal pas tegen donderdag er een beeld zijn van de details. Voor nu geldt dat er een zwakke noordstau aan zit te komen. Deze arriveert rond vrijdag/zaterdag in de noordalpen. Reken daarbij voorlopig op 5-15 cm verse sneeuw tot diep in de dalen. Met name de vooralpen zullen hiervan profiteren. Omdat de koude lucht tot aan de middellandse zee weet te komen is er de kans op een retour d'est die op zondag nog wat sneeuw (5-25 cm) deponeert in de Piemonte. Dit alles met enig voorbehoud te genieten, want ook voor de lange termijn staat er hoge druk op het programma. Morgen een update, donderdag een advies voor het weekend.

Mocht je niets te doen hebben, dan kun je je nog altijd vermaken met kolder en onwaarheden over veiligheid buiten de pistes. Of een trip uitzoeken voor komende winter. De trips druppelen zoetjesaan vol, dus wacht niet te lang ;)

Tot die tijd...

Stay stoked

Morris

Comments


 • RP
  Advanced
  RP op 26 November 2013 · 16:50
  Please, please laat dat Stautje doorzetten! (en flink graag)
  Explore the Outdoor!
 • Skotty
  Beginner
  Skotty op 26 November 2013 · 17:09
  @RP, na PA#19 vorig seizoen zijn we dusdanig verwend dat we voor een zwakke Noordstau van max. 15 cm niet meer warmlopen, toch? Maar voor de base is het allemaal wel prettig.
  No guts, no glory
 • RP
  Advanced
  RP op 26 November 2013 · 17:19
  @Skotty true.... maar willen graag donderdag weg, tijd voor wat pof al zal het niet deeeeep zijn....

  Wie weet zet het toch nog wat harder door, ben al met sneeuwdansje bezig!
  Explore the Outdoor!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro