Kijk uit voor treewells


By Arjen on 11 December 2013 · 0

Uiteraard denken vele freeriders bij alpiene gevaren aan lawines, maar in de eerste module van de Safety Academy gaan we ook dieper in op treewells. Zeker in Noord-Amerika zijn treewells een gevaar om altijd rekening mee te houden, maar ook in de Alpen kan je in een treewell terecht komen, zoals in bovenstaande filmpje van Wilco kan zien (lees hier zijn verhaal).

Wat is een treewell?

We hebben het al eerder besproken, maar het is zeker zo aan het begin van het seizoen goed om nog even te herhalen. Een ::treewell:: is een gat dat zich vormt rond de stam van een boom. Door de overhangende takken van de naaldbomen wordt het deel van de stam tot de eerste tak niet gevuld met sneeuw en ontstaat er een put. En die put kan behoorlijk diep worden, soms wel een meter of twee! Het is een mix van takken, losse sneeuw en lucht. Je ziet een treewell vaak niet zitten. Vergis je ook niet in de grootte van een boom. Bij een dikke base kunnen ook de kleinste bomen treewells van een paar meter diep verbergen. Zo stonden Morris en ik een keer bij een treewell demonstratie in Canada, waarbij de gids naar een op het oog klein twijgje gleed, daar z'n ski's uitdeed en vervolgens volledig verdween onder de sneeuw.

Aan de andere kant kan je treewells makkelijk ontwijken, omdat je nou eenmaal weet dat ze bij boomstammen zitten. Bij het rijden van treeruns kan je hier al rekening mee houden door je bocht nooit voor een boom, maar naast of achter een boom te maken. Als je dan valt dan is de kans al een stuk kleiner dat je in een treewell valt.

Kameradenredding

Het is moeilijk en vaak zelfs onmogelijk om zelf uit een treewell te komen. Net zoals bij een lawine is kameradenredding dan je enige optie. Houd elkaar dus goed in de gaten wanneer je tussen de bomen skiet. Zie ook het heftige filmpje van Stewart Birmingham die z'n maatje Andy redde uit een treewell in Vail toen ze daar door een backbowl aan het knallen waren. Ook hier zie je dat een ongeluk in een klein hoekje zit!


Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

  • Extended 14 day forecast
  • Slope angle and exposition terrain layers
  • Inspirational freeride routes
wePowder Pro