ISPO: ski's en boots


By dr.Gear on 18 February 2014 · 1

4FRNT Raven
4FRNT Raven

De ISPO winter is de jaarlijkse bijeenkomst van producenten, shopeigenaren, journalisten, sneeuwfreaks en meer die op deze beurs hun nieuws voor de volgende winter presenteren. Enerzijds om shophouders zover te krijgen een bestelling te plaatsen en anderzijds om mensen zoals wij van de schrijvende pers te bewegen dat nieuws met jullie te delen. En liefst op zo'n positieve manier dat jij alweer verlekkerd uitkijkt naar de aankoop van een nieuwe ski, jas, board of pieper. En juist daarom kan het geen kwaad om met wat afstand terug te kijken. De komende dagen gaan we in op:

 • snow safety

 • ski's en boots

 • boards, boots en bindingen

 • touren en splitboarden

 • kleding en meer

Gister besprak dr. Gear al het nieuws in het snow safety segment, vandaag ski's en boots. En het codewoord daarbij is lichter, lichter en nog eens lichter, waarbij er steeds dieper de backcountry in gekeken wordt. Omdat dr. Gear zich vandaag niet brandt aan het toursegment kijk ik enkel naar de 'vaste' bindingen, normale boots en dikke bakken. Waarbij dr. Gear vooral kijkt naar opvallendheden en dan is het in dit segment zoeken naar een speld in een hooiberg.

Lichter en rocker

Er is met de komt van de Pocket Rocket begin deze eeuw namelijk een trend ingezet die de laatste vier jaar voor een enorme verandering heeft gezorgd in het skien. Door het gebruik van carbon, honeycomb en andere materialen zijn ski's veel lichter geworden wat de levendigheid, maar ook koersvastheid ten goede komt. Ten tweede is de rockerrevolutie uitgewoedt en staan de vormen redelijk vast. Zelfs de meest traditionele merken zijn om. Het zijn kortom kleine veranderingen die hier de toon zetten.

Puntje 1: vaste bindingen voor tourschoenen

Ja, je leest het goed. De Marker Lord was al een hit in Canada en de VS en Tyrolia en Salomon willen deze markt niet missen. Winter 14-15 komen zij ook met vaste bindingen waar een tourzool goed in past.

Puntje 2: lichter, lichter, lichter

Hoewel, een speld kun je het moeiljk noemen. Iedereen komt er mee. Later dit jaar er meer over. Je zou er gek van worden als we dit allemaal hier zouden laten zien. Maar zoals door jullie gevraagd in dit topic.

Puntje 3: Freeride wordt Freetour

Touren en freeriden beginnen steeds meer in elkaar op te gaan. Waar vroeger bij het touren de weg omhoog misschien nog wel belangrijker was dan de route naar beneden, zie je dat veel merken lichtere ski's maken (waar je dus goed op omhoog kan lopen), maar die wel breed genoeg zijn en voldoende ski zijn om ook van je afdaling te kunnen genieten. Freeride meets touring. Voorbeeldje is de 4FRNT Raven. 120-102-112 mm en slechts 1800 gram.

Dat zijn wel de grootste drie trends die je nu ziet in de markt. Hieronder nog een aantal behoorlijk innovatieve zaken die Dr. Gear was opgegvallen en jullie niet wilde onthouden. Van 'echte' innovatie was er volgens Dr. Gear niet echt sprake.

Atomic

Hieronder zie je de nieuwe Bent Chetler. Waar de innovatie in de tip zit. In de verte afgeleid van de DSP Spoon. De tip en tail zijn lichter en er zit een boegstructuur in (en al helemaal geen staalkant). Die boeg heeft Dr. Gear een jaar of 14 geleden al eens gezien bij Dynastar. Toen rocker nog iets uit de snowboardwereld was. Anyway, het ziet er veelbelovend uit.

Atomic Bent Chetler
Atomic Bent Chetler

Tecnica

De Cochise 130 Pro van Tecnica is zo'n skischoen die lichter gemaakt is, zodat je er ook wat makkelijker mee naar boven loopt. Daarnaast is de pasvorm verbeterd. Dat zal altijd wel, want dat is toch heel persoonlijk. In de loopstand buigt de schoen tot maar liefst 23 graden. En daarnaast vindt Dr. Gear de schoen er retelekker uitzien.

Tecnica Cochise Pro 130
Tecnica Cochise Pro 130

K2

Het benoemen waard is de K2 Minnaret 100. Een lijn van freeride schoenen speciaal voor vrouwen. Al het goede is uit de succesvolle Pinnacle lijn gehaald en met een vleugje vrouwelijke touch erbij is deze kick-ass schoen ontstaan.

K2 Minnaret 100
K2 Minnaret 100

Fischer

Dit is een beetje welke kant het dus opgaat. Goede tour-skischoenen zoals deze Transalp Vacuum TS Lite van Fischer. Extreem licht en goed voor de klim omhoog en de afdaling.

Fischer Transalp Vacuum TS Lite

Comments


 • scratch
  Tourist
  scratch op 19 February 2014 · 11:42
  Kwam laatst die dynastar nog tegen bij het opruimen van de zolder, was volgens mij het model Inspired Big, het pro model van Jeremy Nobis....breedte in de 80 cm oid onder de voet, destijds een brede jongen. Punt had een concave vorm, de vorm die leider tot het sneller planeren van surfplanken en boten....

  Ik wordt ouder.....

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro