Op het eerste gezicht misschien een vraag waar je een eenduidig en duidelijk antwoord op kunt geven: Minimaal een lawinepieper en een rugtas met daarin een schep en sonde. Maar zo eenvoudig ligt het eigenlijk niet. Want wat nou, als je langer dan drie uur op pad gaat en je graag wat eten mee neemt? Of je een tour ga doen en je vellen nodig hebt. En wat nou als je twee opties voor de dag open hebt en je beslissing van het dag verloop wilt laten afhangen?
Keuzes
Goed vooruit plannen is bij het freeriden erg belangrijk. Niet alleen omdat je met een goede planning vaak beter rekening met het lawine bericht kunt houden, maar ook omdat je in de bergen beter niet voor verrassingen kunt komen te staan. Je kunt daar op verschillende manieren mee omgaan. De een heeft een standaard rugtas, met daarin zo ongeveer álles dat je eventueel nodig zou kunnen hebben. Vellen, een bivak, een multitool, GPS en ga zo maar door. Je zou er een potje “Ik ga op vakantie en ik neem mee” mee kunnen winnen. Andere mensen(en ik ben daar een van) nemen liever alleen het hoogst noodzakelijke mee. Zo voldoet vaak een zo klein mogelijke tas, met daarin een sonde en schep en als je gaat touren ook nog vellen. En als de poeder écht zo goed is dat je geen pauze wilt houden, is er nog net plek voor ook nog wat broodjes en een flesje water.
Rijstijl
De keuze in wat je mee neemt, hangt af van wat voor prioriteiten je stelt aan een dag freeriden en wat voor soort dag je gepland hebt. Als je de hele dag vanuit de lift afdalingen binnen het gebied doet, heb je immers minder nodig dan wanneer je op een uren lange tourtocht gaat, ver buiten het skigebied. Over het algemeen is het natuurlijk altijd verstandig om altijd wat extra spullen bij je te hebben. Een bivak is dan misschien wat twijfelachtig op een gewone dag, maar een multitool en zelfs een GPS kan soms geen kwaad. Zelf vind ik het bij het klimmen van een stijl couloir bijvoorbeeld fijn om een pickel bij me te hebben. Ik heb zonder ski's aan enorme last van hoogtevrees en dan is het prettig om in de sneeuw te kunnen steken als schijn-houvast. Ook een wat grotere fles water kan handig zijn wanneer je om wat voor reden dan ook wat langer over je reis naar huis doet. Het grote nadeel van die aanpak, is het extra gewicht dat je meezeult. Een rugtas weegt namelijk van zichzelf al behoorlijk wat, al helemaal wanneer je ook nog met een ABS rijdt. En al dat extra gewicht kan storen. Vooral wanneer je op hogere snelheid skied of hogere cliffs springt. Daarnaast is het extra gewicht dat je bij je draagt natuurlijk ook extra vermoeiend.
Wat is echt nodig?
Daarom is het altijd belangrijk dat je voor jezelf afweegt, wat je echt nodig acht en wat niet. Want laten we eerlijk zijn, wanneer je de hele dag binnen het ski gebied blijft, is de kans dat je door een ongeluk een nacht buiten moet overnachten wel erg klein. Ik ben daar zelf vrij rigoureus in. Als het niet hoogst noodzakelijk is, neem ik het niet mee. Ik probeer het zo licht en compact mogelijk te houden, zodat ik er tijdens het skiën zo goed als niets van merk. Ga ik op een langere tour, dan neem ik natuurlijk wel extra's mee.
Handig pakken
Hoe ga je dan om met meerdere mogelijke opties voor de volgende dag? Je wilt namelijk niet op het moment dat je klaar staat om te vertrekken, nog je hele tas leeg moeten halen als blijkt dat je geplande dagtour toch niet door gaat. Daarom pak ik mijn tas in drie lagen: Het broodnodige wat ik altijd mee zal nemen gaat onderop, de zaken die alleen voor de langere tour zijn gaan in het midden en de spullen waar ik snel bij moet kunnen gaan bovenop. Als ik dan op het laatste moment besluit toch niet voor een lange tour te gaan, hoef ik alleen de middelste laag ertussen uit te halen en kan ik toch snel vertrekken!
Persoonlijke voorkeur
Uiteindelijk komt het toch neer op persoonlijke voorkeur. Ik heb gemerkt dat ik hierin ook wel van maten heb geleerd. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes en dat kan soms reuze interessant zijn. Hoe gaan jullie hier mee om met plannen en inpakken en wat nemen jullie mee off-piste?