PA#2: where to go

PA#2: where to go
Monte Rosa vanochtend
Monte Rosa vanochtend

Het heeft gesneeuwd, er ligt sneeuw en er zijn liften open? Waarheen te gaan komend weekend? Een snel rondje langs de webcams en de automatische meetstationnetjes geeft een mooi beeld waar het gesneeuwd heeft. Daarnaast geeft de verwachting voor komend weekend ook een goed idee waar het nog gaat sneeuwen. In het kort hieronder mijn bevindingen waarna de aanbevelingen voor komend weekend volgen om af te sluiten met een vooruitzicht de week die gaat volgen.

Het heeft gesneeuwd

Ik mag dan wel Morris heten, maar ook ik zit er wel eens naast. Het was niet de Piemonte die de meeste sneeuw te verwerken kreeg, maar juist de Dolomieten, Ost-Tirol en Karinthie kregen de meeste hoeveelheid vers te verwerken. De oorzaak lag in een laag dat bleef hangen in het oosten van de Po-vlakte en zich daar vermengde met de instromende koude lucht vanuit oost Europa. Gevolg was een sneeuwgrens die richting de 1200 meter ging en 20-65 centimeter verse sneeuw bracht.

In het westelijk deel van de Piemonte viel daarentegen minder sneeuw en lag de sneeuwgrens een stuk hoger. Hier geen verse sneeuw tot diep in de dalen zoals in de Dolomieten. Opvallend was overigens de scherpe grens tussen wel en geen verse sneeuw. Zo kreeg de Diavolezza in de Engadin wel heel wat verse sneeuw en bleef het zo goed als droog op de Corviglia. Een mooie indicatie van hoe belangrijk de rol is van de Alpenhoofdkam en hoe groot de verschillen lokaal kunnen zijn. Even wat beelden.

Dolomieten

Sneeuwgrens richting de 1200 meter en 20-50, lokaal zelfs 65 centimeter vers. De winter is hier aan. Heerlijke beelden en het sneeuwt vandaag nog eventjes door.

Passo Tonale
Passo Tonale
Sulden am Ortler
Sulden am Ortler
Sulden am Ortler
Sulden am Ortler
Secret...
Secret…

Karinthie (Nassfeld)

Erg veel sneeuw rondom de Nassfeldpas. Vooral rond de Karntischer Hauptkam heeft het stevig gesneeuwd.

Nassfeldpas
Nassfeldpas

Piemonte noord (Monte Rosa)

Wederom lekkere beelden vanuit Gressoney. Ook hier ligt de sneeuwgrens overigens rond de 1700 meter. Daaronder is het groen en grauw.

Een heerlijke ochtend
Een heerlijke ochtend
Gressoney deze ochtend
Gressoney deze ochtend

Piemonte west (sestriere)

Hoge sneeuwgrens en wat vers. Onder de 2000 meter natte sneeuw en regen.

Sestriere, hoe sneeuwgrens
Sestriere, hoe sneeuwgrens
Onder de 2000 meter vooral nattigheid
Onder de 2000 meter vooral nattigheid

Op dit moment dus prima condities in delen van de zuidalpen. Grote vraag… Komt er nog meer? Ja. Er komt nog meer. Maar deze keer vooral in de westelijke en zuidelijke Piemonte.

Sneeuwval komend weekend

Komend weekend het meeste vers in het westen van de Po-vlakte. Op zaterdag valt er daar 15-50 centimeter vers waarbij de sneeuwgrens richting de 1100 meter gaat en de condities onder de 2200 meter rap zullen verbeteren. Zeker met de opklaringen die voor zondag voorspeld worden. Het kan dan mooi worden in de gebieden daar.

Sneeuw voor zaterdag
Sneeuw voor zaterdag

Ondertussen valt er ook wat vers in het noordwesten van de Alpen. Een zwak front brengt daar 2-15 centimeter sneeuw. Mooi voor de webcams, maar verder niet zo heel bijzonder. Hoewel er in de Vercors meer vers kan gaan vallen en er wellicht een kleine surprise in zit.

Where to go?

Komend weekend dus vers en er zijn liften open. Maar welke dan? Mijn tips voor komend weekend zijn onderstaande. Zoek je direct onderdak, klik dan op de bestemmingsnaam tussen haakjes er achter en je weet direct of er iets te vinden is. Veel makkelijker kunnen we het niet maken ;).

Vrijdag:

Zaterdag:

Zondag:

Lange termijn?

Maandag verse sneeuw vanuit noordwest. Daar zijn de modellen het inmiddels wel over eens. Reken dan op 5-15 cm verse sneeuw, waarbij de Franse vooralpen, de Zwitserse Alpenhauptkam, Voralberg en de stauregio’s van het Salzbburgerland en Steiermark 20-40 centimeter krijgen.

Modellen zijn het eens voor de maandag
Modellen zijn het eens voor de maandag

Maar voor midden volgende week is de situatie nog onzeker. Een hogedrukgebied ligt op de loer en zou een 2e noordweststau op afstand kunnen houden. Daarover zondag meer. Nu eerst genieten van de poeder die komend weekend gaat vallen.

Stay stoked!

Morris

Modellen zijn het niet eens
Modellen zijn het niet eens
meteomorris

Replies

Beginner
Dirk77Author4 December 2014 · 12:09

Ben er benieuwd hoe de kick-off dobbelstenen gaan rollen…!

Advanced
49Author4 December 2014 · 12:21

Vanaf morgen is ook Alagna open:
http://www.monterosa-ski.com/2014/12/04/aperture-ad-alagna-per-il-ponte-dellimmacolata/?lang=en

Freeride boven de 2000m, reken niet op de bossen van Punta Jolande, Staffal en Alagna.

montagna bianca, ti amo
Beginner
HaagjeAuthor4 December 2014 · 12:48

Erg benieuwd naar de lange termijn forecast morgen ;)

Advanced
AndriesAuthor4 December 2014 · 13:08

Inderdaad veel sneeuw hier rond de Karnische Hauptkamm. Bij mij in het Gailtal (Nassfeld) ongeveer 40 cm vers en het sneeuwt nog door. Helaas is de opening van het skigebied morgen afgeblazen vanwege nagenoeg geen basis…

Advanced
AndriesAuthor4 December 2014 · 13:09

Sneeuwgrens was hier zeker 700 meter.

Expert
meteomorrisAuthor4 December 2014 · 15:43

@@Andries, thanks voor je report. 700 meter… lekker laag

powfinder.com
Advanced
Guy.Author4 December 2014 · 22:02

@morris, Sestriere gaat volgens mij niet open…

Comunichiamo a tutti i nostri gentili clienti che, la tanto attesa perturbazione di questi giorni non ha portato neve ma purtroppo 48 ore di pioggia ininterrotta, anche a quote relativamente alte.

Pertanto dovessero le condizioni rimanere tali, non sarà possibile un’apertura del comprensorio, anche parziale, per la data del 6 dicembre.

E’ del tutto evidente che, se da oggi a giovedì, dovessero arrivare precipitazioni nevose in quantità sufficiente e temperature più basse che ci permettano di produrre neve programmata in modo tale da integrarla con quella naturale, faremo di tutto per rendere agibili almeno un numero limitato di piste.

Tourist
KoudeLeeuwenAuthor7 December 2014 · 12:22

@morris: zijn de modellen het al meer eens over de 2e noordwest-stau?
Als die komt is de stoke echt aan!!
Of gaat het hogedrukgebied het toch winnen en gaat die hele stoke naar de “sharks”…

Tourist
AnonymousAuthor7 December 2014 · 21:08

Of misschien toch weer een genua-laagje op de loer? :-)

Reply
Never miss a PowderAlert!

Get updates on the latest news, PowderAlerts and more!