WAARSCHUWING: zeer instabiel sneeuwdek


By meteomorris on 22 December 2014 · 3

Gevaarlijke situatie in de Alpen
Gevaarlijke situatie in de Alpen

Net als vorig jaar rond deze tijd is het de komende tijd enorm oppassen in de Alpen. Arjen schreef het al eerder afgelopen week en na mijn recente ervaringen in de Alpen kan ik het beeld enkel bevestigen. De Alpen gaan een lastige periode tegemoet, waarbij het sneeuwdek op veel plaatsen buiten de pistes al levensgevaarlijk is en het de komende weken nog slechter kan gaan worden. Voor wie niet meer weet wat voor een consequenties een dergelijk sneeuwdek kan hebben nog maar even een opfrisser. Vorig jaar vielen er naar aanleiding van het instabiele sneeuwdek maar liefst 11 doden als gevolg van lawines in nog geen 2 weken tijd. Laten we hopen dat het niet weer zo dramatisch gaat worden.

Nu zul je wellicht zeggen 'lawines? Met zo weinig sneeuw?'. Je hebt gelijk dat er minder sneeuw ligt dan gebruikelijk in de Alpen. Maar dat weinig sneeuw tot minder lawines leidt is een fabeltje. Het zijn juist vaak de sneeuwarme winters die tot veel slachtoffers leiden. Hoewel de er volgens de meeste lawineberichten op dit moment 'slechts' lawinegevaar 1 tot 2 geldt, moeten we de komende dagen en weken heel goed gaan opletten. En wel vanwege het volgende:

1. Dun sneeuwdek

Allereerst is het sneeuwdek nog dun. En een dun sneeuwdek heeft als consequentie dat je een zwakke laag sneller raakt, met een mogelijke lawine als consequentie.

2. Veel suikersneeuw

Op steeds meer noord-, oost- en westhellingen is een deel en soms het complete sneeuwdek 'versuikerd'. Er is een laag ontstaan zonder enige vorm van cohesie. Voor nu nog best lekker, maar als er zoals gister als gevolg van een straffe noordfohn of zoals eind deze week er nieuwe sneeuw opvalt dan is dit de ideale zwakke laag voor lawines.

Lawine in Lombardije ((C) FJ Haanstra)
Lawine in Lombardije ((C) FJ Haanstra)

3. Er komt sneeuw en wind aan

Ten derde staan we aan het begin van een zeer turbulente periode. Het gaat vanaf de kerstdagen naar verwachting flink stormen. Dit zorgt waarschjnlijk in de Franse Alpen en de noordkant van Frankrijk en Zwitserland voor veel sneeuwval. Tegelijkertijd ontstaat er een krachtige noordfohn die met name in de zuidalpen voor veel Triebschnee gaat zorgen. Deze verse sneeuw en verse Treibschee valt op een zeer zwakke laag en dan hoeft de helling slechts 30 graden steil te zijn om lawines mogelijk te kunnen maken.

Bovenstaande problematiek zal naar verwachting tenminste de gehele kerst en nieuwjaars periode aanhouden. Het zijn problemen die voor leken lastig te herkennen zijn. Om die reden raden we iedereen zonder enige kennis van de gevaren buiten de piste af om de komende periode het avontuur aan te gaan.

Kortom: ga je de komende dagen richting de Alpen, wees dan alert. Het is op veel plekken lange tijd droog geweest. Vanuit diverse plekken uit de Alpen krijgen we meldingen dat het sneeuwdek op met name schaduwhellingen weinig cohesie heeft, daarnaast zijn veel graten en kammen kaalgewaaid en is er op heel wat plaatsen een zogenaamde harschdeckel waargenomen. Factoren die bij toekomstige sneeuwvallen de zwakke en/of glijlaag kunnen zijn voor toekomstige lawines. Check dagelijks je lokale lawinebericht, zorg dat je de juiste spullen bij je hebt en dat je over de juiste kennis beschikt. Geen kennis? Weet je het niet zeker? Zeg dan nee tegen off-piste en wacht tot de condities verbeteren. Het seizoen is nog lang.

Comments


 • Niels
  Advanced
  Niels op 22 December 2014 · 08:49
  Misschien alvast de telegraaf mailen, dan schrijven ze er begin februari over?
 • koen_djfistel
  Advanced
  koen_djfistel op 22 December 2014 · 11:17
  tisweervanda 😞 paar jaar geleden, meen ik me te herinneren, hebben we nog eens zo'n (veel te lange) periode meegemaakt ... Factor Mens is dan het moeilijkste 😞
  sbs roelz
 • Haas
  Expert
  Haas op 22 December 2014 · 13:16
  op de foto:

  Wind... (storm)

  De architect van de lawine.
  Zelfs lang na de laatste sneeuwval (natuurlijk ook! Tijdens sneeuwval)
  Kan wind de stabiliteit van de sneeuwdeken
  Ernstig aantasten.
  De brokken sneeuw die in deze lawine omlaag kwamen zijn opgebouwd uit door de wind verplaatste sneeuw. Één nacht van stormachtige wind was hiervoor al genoeg...
  There are no secrets, only information you don't yet have...!!

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro