PA#5: tot 90 cm vers in het oosten


By meteomorris on 5 January 2015 · 3

De verschillen zijn op dit moment enorm in de Alpen. In Hinterstoder is het -9,3 graden celcius en sneeuwt het nog steeds, terwijl in Adelboden de zon schijnt en het al boven nul is en de temperatuur richting de 9 graden plus gaat. Voor sneeuw en kou moet je kortom richting het oosten zoals bij de lancering van Poederalert#5 al gemeld is.

Gestern fielen bis zu 40cm Neuschnee, in dem immer wieder Graupel eingelagert war. Das Maximum lag erneut in den Staubereichen des Dachsteingebietes und des Toten Gebirges. Seit Beginn des Ereignisses am Samstag gab es dort bereits einen Neuschneezuwachs um 90cm! (lawinebericht Steiermark)

_Das Wochenende brachte Sturm und teils ergiebigen Neuschnee, im Nordstau vom Steinernen Meer bis zum Gosaukamm und in den Niederen Tauern 40 bis 70 cm, sonst verbreitet 20 bis 40 cm, weniger im Oberpinzgau. (lawinebericht Salzburgerland)_

En een webcam als deze van Krippenstein zorgt dan voor kriebels. Voor poeder moet je kortom naar het oosten. Vergeet west en de rest. Het heeft daar tot grote hoogte geregend en boven de boomgrens (waar er wel rijkelijk sneeuw viel) te hard gewaaid. De situatie is er nu ronduit gevaarlijk, maar zal zich morgen (na de warmte van vandaag) rap verbeteren is de verwachting.

50 cm vers op de Kripp
50 cm vers op de Kripp

Tekenen van regen in de Arlberg op 1400 meter
Tekenen van regen in de Arlberg op 1400 meter

Flinke wind

Ondertussen is het flink winters in het oosten. Een straffe NW wind en diepvriestemperaturen maken dat je je Scott en Amundsen voelt. Het beste blijf je onder de boomgrens. Minder wind en minder triebschnee is minder lawinegevaar. Maar blijf op je hoede. De situatie in de Alpen is ronduit labiel en op dit moment valt er dagelijks een slachtoffer.

De sneeuw in het oosten houdt aan tot morgenvroeg, daarna wordt het prima poeder rijden in gebieden als Krippenstein, Tauplitz, Loseren Hinterstoder. verwacht geen big mountain lijnen en houd er rekening mee dat boven de bomen de boel flink verwaaid is, maar,... er ligt poeder.

Wind en sneeuw in Obertauern
Wind en sneeuw in Obertauern

Diep winters in Tauplitz
Diep winters in Tauplitz

Verse sneeuw in Loser
Verse sneeuw in Loser

Middellange termijn

Van dinsdag tot en met woensdag is het mooi weer in de gehele Alpen. Het is iets te warm voor de tijd van het jaar, waardoor de sneeuw op de zuidhellingen wat slechter zal worden. Op de overige hellingen blijft de sneeuw gewoon vers en droog. Door goed te zoeken en te plannen is er dan zeker nog poeder te vinden.

Vanaf donderdag weer verse sneeuw voor het noordwesten van de Alpen. Een koufront zorgt op vrijdag voor een poederdag in het noordwesten van Zwitserland en de Franse Noordalpen, maar dan?

Lange termijn, te warm weekend of juist veel sneeuw?

Ja en nee. De zaterdag wordt ontzettend warm met regen tot grote hoogte. Maar in de nacht naar zondag keren de kansen. Het koufront knalt er in en dat zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar poederalert#6 met wederom veel sneeuw voor het noordwesten en noorden van de Alpen. Te laat voor de weekendwarriors, maar precies op tijd voor de mensen die op maandag en dinsdag willen gaan. Maar ook dan ligt de warmte op de loer.

En de rest van de Alpen? Komt het in de Franse zuidalpen en de zuidalpen nog goed? In een aantal runs wordt gehind op sneeuw in het zuiden vanaf de 15e/16e januari, maar dat is allemaal nog erg onzeker. Een sneeuwdansje kan geen kwaad zou ik zeggen ;).

Waarheen te gaan?

Voor de meerderheid van Europa zitten de vakanties er weer op. Wat betekent dat het vanaf vandaag weer rustig is in de backcountry en de poederstress zo goed als verdwenen is. Daarnaast is er ook genoeg onderdak te vinden. Er is genoeg te vinden. Zoek hier even rond en je vind zeker iets in het oosten dat bij je past.

Voor de beste sneeuw ga je richting Oostenrijk. Of nog beter het Oosten. Er ligt daar veel sneeuw en er komt vandaag nog wat bij. Daarnaast blijft het daar koeler.

Morgen weer een update.

Stay stoked,

Morris

Comments


 • marco43
  Tourist
  marco43 op 5 January 2015 · 16:19
  Zondag in het vliegtuig naar Innsbruck, en met de trein direct door naar St. Anton.
  Hopelijk doet het koufront + neerslag richting zondag z'n ding #sneeuwdansje
 • Beanie
  Tourist
  Beanie op 5 January 2015 · 20:00
  Vrijdag vertrek naar de Alpen, maar nog geen flauw idee waarheen! Wat een onzekerheid waar de sneeuw gaat vallen en waar de regen en hoe hoog de temperatuur gaat worden...

  We zouden vanavond boeken, maar dat moeten we maar weer verplaatsen naar morgen of overmorgen. Om gek van te worden 😉
  Lord Of The Board
 • powderdude
  Advanced
  powderdude op 6 January 2015 · 18:58
  Sankt Anton was gisteren nog prima poeder te vinden als je wat wilt hiken !
  Welliswaar niet superdiep maar zeker de moeite waard 😉)
  In Zürs was het super vandaag ! Kaiserwetter en first tracks na een flinke hike en nauwelijks lawinegevaar als je je verstand gebruikt ! Lekkere droge poeder . Morgen nog een helirun vanuit Zürs en dan weer vlug terug !
  Enjoy :-))

Reply

You need to be logged in to post a comment in this topic. Login or create an account.

Upgrade to wepowder Pro

 • Extended 14 day forecast
 • Slope angle and exposition terrain layers
 • Inspirational freeride routes
wePowder Pro